15 Haziran 2022 11:04

TÜSİAD: Enflasyon kontrolden çıkıyor, fakirleşerek büyüyoruz

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, "TÜFE üç haneye yükseliyor, fakirleşerek büyüyoruz" değerlendirmesinde bulundu. TÜSİAD YİK Başkanı Tuncay Özilhan da "Enflasyon kontrolden çıkıyor" dedi.

TÜSİAD logosu

Paylaş

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, artan risk seviyesinin sürdürülemez hale geldiğini belirterek, 'geleneksel' politikalara dönülmesi çağrısı yaptı. Turan, ekonomi alanında izlenen politikalarla ülkede gelirlerin eridiğine dikkat çekerek, "TÜFE üç haneye yükseliyor, fakirleşerek büyüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Tuncay Özilhan da "Enflasyon kontrolden çıkıyor" uyarısı yaptı.

ÖZİLHAN: AKADEMİSYENLERİN GÖRÜŞLERİNE KULAK VERİLMELİ

Toplantının açılış konuşmasını yapan Özilhan, enflasyondaki artış hızının daha önce görmedikleri bir düzeyde olduğunu ifade etti. Ekonomi politikasında, uzmanların ve akademisyenlerin de fikirlerine kulak verilmesi çağrısı yapan Özilhan "Ekonomiyi istikrarlı ve sürdürülebilir bir raya oturtabilmek için uzmanların, teknisyenlerin ve akademisyenlerin de görüşlerine kulak vermek gerek" dedi. 

Özilhan konuşmasının devamında şunları söyledi:

ENFLASYONDAKİ ARTIŞ ÇOK HIZLI

“Türk lirasındaki değer kaybının ve enflasyonun ulaştığı seviyelerde, faiz oranlarıyla enflasyon arasındaki makasın geldiği bu noktada istikrarlı bir ekonomiye nasıl geçileceği sorusu da cevap bekliyor. Enflasyondaki artış, daha önceki enflasyonist dönemlerle karşılaştırılamayacak kadar hızlı. Bu süreç göreli fiyat yapısını bozuyor. Firmalar nasıl fiyatlama yapacaklarını bilemez hale geliyor.  Tüketicilerin de fiyatlar konusunda algısı bozulmuş durumda. Enflasyon halkın satın alma gücünü eritiyor. Ücretlerin toplam gelir içindeki payı geriliyor.”

ÜCRETLERDEKİ GERİLEME NASIL DÜZELTİLECEK?

“Kendi hesabına çalışanların ve ücretlilerin gelirlerindeki gerilemenin nasıl düzeltileceği toplumsal barış açısından sorulması ve cevaplandırılması gereken diğer bir soru. Ekonomideki en büyük öncelik enflasyonun kontrolden çıkmasını önlemek ve ardından kalıcı bir düşüş sağlamak olmalı. Aksi halde, Türkiye'nin geçmişinde olduğu gibi bir enflasyon sarmalına girmesi topluma çok yüksek bir bedel ödetir. Sorunları çözmek yerine bir süre için hafifletmek yönünde atılan adımlar geri teper. Ekonomik sorunlar sık sık değiştirilen düzenlemelerle çözülmez. Tam tersine, sık sık değiştirilen düzenlemeler ve piyasanın işleyişine yapılan müdahaleler karar alma ufkunu daraltır ve ekonomiyi daha da bozar. Dengesizlikler tırmanmaya devam eder ve kontrol elden kaçarsa uzun yıllar büyük bedeller ödemeyi gerektiren bir sonuç kaçınılmaz olur. Buna fırsat tanımadan, ekonomiyi istikrarlı ve sürdürülebilir bir raya oturtacak politikalar için uzmanların, teknisyenlerin, akademisyenlerin önerilerine kulak vermek gerekiyor.”

TURAN: ARTAN RİSK SEVİYESİ SÜRDÜRÜLEMEZ DÜZEYDE

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan da 'rekabetçi kur ve cari fazla politikalarının günümüze uyumlu olmadığını ve istenilen sonucu vermediğini' belirterek, "Enflasyonla mücadelede tüm dünya faiz artırırken, biz tersi bir politika izliyoruz. TÜFE (enflasyon) üç haneye yükseliyor, fakirleşerek büyüyoruz... Artan risk seviyesi sürdürülemez, geleneksel politikalara dönmeliyiz... İzlenen ekonomi politikalarıyla gelirlerimiz eriyor" eleştirisinde bulundu.

"ENFLASYON 3 BASAMAKLI EŞİĞE DOĞRU HIZLA İLERLİYOR"

Turan, “İşte dünyada böylesi sert bir dönüşüm yaşanırken Türkiye'de bir türlü tam anlamıyla kontrol altına alamadığımız enflasyon, dünyada 1970'leri anımsatan enflasyonist baskının da etkisiyle üç rakamlı eşiğe doğru hızla ilerliyor. Enflasyonla mücadelede tüm dünya faizleri artırarak frene basmayı tercih ederken biz uzun süredir hem kurun yükselmesine ve hesap yapılamamasına yol açan hem de tasarruf sahiplerini cezalandıran bir para politikası izliyoruz. Bundan dolayı vergi mükellefleri ve hazine gereksiz bir yükü taşımak durumunda kalıyorlar. Akran ülkelerle kıyasladığımızda dünyada hem en yüksek enflasyona hem de son derece yüksek risk primine sahip ülke konumundayız. Nitekim bu hafta 19 yılın en yüksek CDS seviyesini de gördük” dedi. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Arzu Çerkezoğlu: 15-16 Haziran Direnişi emeğimize, demokrasiye sahip çıkmanın adıdır

SONRAKİ HABER

İktidarın yeni kara kutusu Çevre Ajansı eliyle doğa katliamına yasal kılıf

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa