Sağlık emekçileri tasarıya karşı açıklamalar yaptı: Bıçak kemiğe dayandı
Taleplerini görmezden gelen AKP’nin yasa tasarısına karşı iş bırakan sağlık emekçileri “Oyalama değil haklarımızı istiyoruz. Vazgeçmeyeceğiz” dedi.
Fotoğraf: Evrensel
Yurt genelinde iş bırakan sağlık emekçileri AKP’nin Meclis’e getirdiği yasa tasarısının taleplerini karşılamadığını oyalamadan ibaret olduğunu belirterek “Hakkımız verin “dedi. Çalışma ve özlük haklarında iyileştirme yapılmasını isteyen sağlık emekçileri, yoksulluk sınırı altındaki ücretler nedeniyle özel geçişler ve yurtdışına göçün arttığına vurgu yaparak iktidara seslendi: “Bıçak kemiğe dayandı. Sağlıkta dönüşüm çöktü.”
Sağlık alanındaki sorunların çığ gibi büyüdüğüne dikkat çeken emekçiler bugün işyeri önlerinde eylem yaparken kimi yerlerde de merkezi açıklamalar yapıldı.
İSTANBUL
İstanbul’da ortak buluşma yeri Çapa’daki İstanbul Tıp Fakültesi oldu. İş bırakan sağlık emekçileri, "G(ö)revdeyiz! Oyalama değil, hakkımız olan istiyoruz” pankartı altında birleşti. Temel Bilimler önünde yapılan açıklamada konuşan İstanbul Dişhekimleri Odası Genel Sekreteri Fatma İnci, AKP’nin Meclis’e getirdiği yasanın bu şekliyle geçmesini istemediklerini belirterek “Çünkü bu yasa eşitlikçi ve adil değil. Sağlıklı bir toplum için tüm sağlık çalışanları insanca yaşanır koşullarda çalışmalı” dedi.
YASADA TALEPLERİMİZ YOK
SES Aksaray Şube Başkanı Yasemin Bakır, ülkeyi yönetenlere seslerini duyurabilmek için nöbet tutar hale geldiklerine dikkat çekerek “Meclise gelen yasa tasarısında bizim taleplerimiz yok. Emekliye yansıyan bir maaş istiyoruz, yoksulluk sınırı üzerinde emeğimizin karşılığı olan ücret istiyoruz, göç etmek zorunda kalmadığımız, şiddete uğramadığımız bir çalışma ortamı yaşam talep ediyoruz” dedi.
"SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM ÇÖKMÜŞTÜR"
TÜMRAD-DER Başkanı Heybet Aslanoğlu önceki gün hastanelerde yer olmadığı için bir hastayı hastane hastane dolaştırmak zorunda kalan ambulans şoförünün isyanını hatırlatarak “Sağlıkta dönüşüm çökmüştür” dedi. Birlik ve Dayanışma Sendikası’ndan Dr. Ahmet Mehlepçi, “Neden buralara geliyoruz?” diye sorarak yanıtını da kendisi verdi: “Her ay bir sağlık çalışanı umutsuzlukla hayatına son verdiği için buradayız.”
KİRASINI ÖDEYEMEYEN HEKİM İSTİFA ETTİ
Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) Dr. Gürsel, Antalya’da yoksulluk sınırının altında ücret alan bir ortopedi uzmanını ev sahibinin evden çıkardığını anlatarak “O doktor istifa etti, özele geçti. Bakın insanlar ya özele akın ediyorlar ya da yurtdışı için Almanca öğrenmeye başladılar” dedi. Genel Sağlık İş Sendikası’ndan Deniz Korkmaz ise sağlık emekçilerinin geçinemediklerini belirterek “Artık kuru laflara karnımız toktur” dedi.
"HAKKIMIZ OLANI ALACAĞIZ"
Ortak açıklamayı okuyan İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Nergis Erdoğan, aylar süren oyalamanın ardından, yeni yasa teklifiyle emekleriyle yeniden alay edildiğine vurgu yaparak “Bizler emekliliğe yansıyacak temel ücret artışı, nitelikli ve güvenli çalışma ortamı, sağlıkta şiddetten arındırılmış çalışma alanları, toplum için koruyucu sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesini isterken; sizlerin bize reva gördüğü, performansa dayalı ödeme sistemini dayatmak oldu” ifadelerini kullanarak dayatılan sağlıksızlığa karşı birlikte olduklarını söyledi.
(İstanbul/EVRENSEL)
İZMİR
İzmir Tabip Odası, SES, TDB, Hekim-Sen, Tabip Sen, Genel Sağlık-İş, Birlik ve Dayanışma Sendikası, KADHED, AHEF ve AHESEN'nin içinde olduğu 11 sağlık örgütünün çağrısıyla iş bırakan sağlık emekçileri, taleplerini bir kez daha duyurmak için İzmir İl Sağlık Müdürlüğünün önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.
Eyleme sağlık örgütlerinin dışında emek ve demokrasi güçleri destek verdi. "Emek bizim söz bizim", "Sağlıkta performans ölüm demektir", "Direne direne kazanacağız,", "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz" sloganları atan sağlık emekçileri adına açıklamasını İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak okudu.
June 15, 2022
Kaynak, "Emeğimizle yeniden alay ettiniz. Bizler emekliliğe yansıyacak temel ücret artışı talep ederken, nitelikli şekilde çalışabilmemiz için yeterli süre ve olanaklar, sağlıkta şiddetten arındırılmış çalışma alanları, toplumun daha az hastalanması için koruyucu sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesini isterken; sizlerin bize reva gördüğü, performansa dayalı ödeme sistemini dayatmak, emeğimiz için ayrılması gereken bütçeyi şehir hastanelerine kira ve hizmet bedeli olarak gömmek oldu" dedi. (İzmir/EVRENSEL)
ANKARA
Ankara’da iş bırakma eylemi için ortak adres ise Hacettepe Üniversitesi Hastanesi oldu.
Sağlık emek ve meslek örgütleri, AKP’nin Aralık ayındaki kanun teklifini geri çekmesinden 6 ay sonra getirdiği yasa değişikliğini hekimler ve diş hekimlerini sınırlı tutmasına, temel ücret artışı yerine performans dayatmasına tepki gösterdi. (Ankara/AEVRENSEL)
ADANA
Adana’da ASM’ler ve hastanelerde başlayan eylemlerin ardından Adana Şehir Hastanesi Başhekimlik girişinde basın açıklaması yaptı. Eylemler Adana Şehir Hastanesi, Ç.Ü. Balcalı Hastanesi, Seyhan, Yüreğir ve Çukurova Devlet hastaneleri dahil tüm işyerleri ve çoğu ASM’de gerçekleşti. Eylemlere Adana Tabip Odası, SES, AHEF, AHSEN, Birlik Dayanışma, Genel Sağlık İş, Hekim Sen, KADHED, Tabip Sen, TDB ve Hekim Birliği Sendikası üyesi emekçiler katıldı. Balcalı’da gerçekleşen eyleme Dev Sağlık İş de katıldı.
İşyerleri önünde açıklamalar yapan sağlıkçılar daha sonra Adana Şehir Hastanesi Başhekimlik girişinde kitlesel basın açıklaması yaparak taleplerini karşılayacak yasa istediklerini ifade ettiler. Ortak basın metnini okuyan Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş, "Yoksulluk sınırı altı ödemelere, sağlıkçıları ölümüne çalıştıranlara, sağlıkta şiddeti üretenlere karşı sözümüz var diyoruz. Yeni yasa teklifiyle yeniden farkına vardığınız gibi mecliste, ekranlarda yürüttüğünüz senaryolarınız; hem bizlerin hem de toplumun gözünde artık hükümsüzdür" dedi.
“OYALAMA DEĞİL YASA İSTİYORUZ”
Aylar süren oyalamanın ardından, yeni yasa teklifiyle sağlıkçıların emeği ile yeniden alay edildiğini dile getiren Menteş, emekliliğe yansıyacak temel ücret artışı talep eden Menteş, nitelikli şekilde ve baskı altında olmadan çalışabilmemiz için yeterli süre ve olanak, şiddetten arındırılmış çalışma alanları, insanca yaşayacak emekli maaşı, koruyucu sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesini istedi. Bunun bir uyarı eylemi olduğunu dile getiren Menteş, "Sağlıksız politikalarınızın ve emek gaspınızın karşısında olmaya tüm gücümüzle devam edeceğiz. Tüm Türkiye’de hakları için, mesleğinin onuru için bir araya gelen bizler biliyoruz ki emeğimizin hakkını aldığımız, sağlıklı bir geleceği birlikte inşa edeceğiz" dedi.
TTB 2’inci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, “Bizler ekonomik ve özlük haklarımızın düzeltilmesini istiyoruz. Kötü çalışma koşullarımızın düzeltilmesini istiyoruz. Mesleğimizi şiddetsiz ve şikayetsiz yapmak istiyoruz” dedi. Katılan kurum temsilcilerinin selamlaması sonrası eylem sona erdi. (Adana/EVRENSEL)
MANİSA
Manisa’da da sağlık emekçileri hakları için alandaydı. Manisa Şehir Hastanesi, Akhisar Devlet Hastanesi ve Salih Devlet Hastanesi’nde çalışan sağlık emekçileri haklarını gasbeden düzenlemeye karşı basın açıklaması gerçekleştirdi.
Yapılan açıklamalarında TBMM genel kuruluna teklif olarak sunulan yasanın yetersiz olduğu ifade edilerek, tüm sağlık emekçilerin haklarını gözeten kanun teklifi için mücadele edecekleri söylendi. (Manisa/EVRENSEL)
MUĞLA
Muğla’da ise Fethiye Devlet Hastanesi, Milas Devlet Hastanesi, Bodrum Devlet Hastanesi ve Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde sağlık emekçileri sesleri duyurmak için basın açıklaması düzenledi.
Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapılan açıklamada basın metnini Muğla Tabip Odası Başkanı Cafer Şahin okudu.
Şahin, “Bugünkü g(ö)rev eylemimiz son değil. Bu bir itirazdır. Meclis’te yürütülen senaryoyu reddediştir. Hakkımız olanı alana kadar hep birlikte, sağlıksız politikalarınızın ve emek gasbınızın karşısında olmaya tüm gücümüzle devam edeceğiz. Tüm Türkiye’de hakları için, mesleğinin onuru için bir araya gelen milyonlar olarak biliyoruz ki emeğimizin hakkını aldığımız, sağlıklı bir geleceği birlikte inşa edeceğiz” dedi. (Muğla/EVRENSEL)
AYDIN
Aydın Sağlık Platformu birleşenleri ise önce Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde daha sonra ile Kent Meydanı’nda basın açıklaması düzenledi. Ortak basın açıklamasını Hekim Birliği Sendikası Aydın Temsilcisi Dr. Kadir Ali Aydemir okudu.
June 15, 2022
Aydemir, “Sağlıkta şiddeti üretenlere karşı sözümüz var diyoruz. Yeni yasa teklifiyle yeniden farkına vardığınız gibi Meclis’te, ekranlarda yürüttüğünüz senaryolarınız; hem bizlerin hem de toplumun gözünde artık hükümsüzdür. Bu bir itirazdır! Meclis’te yürütülen senaryoyu reddediştir! Hakkımız olanı alana kadar hep birlikte, sağlıksız politikalarınızın ve emek gaspınızın karşısında olmaya tüm gücümüzle devam edeceğiz” dedi. (Aydın/EVRENSEL)
KOCAELİ
Kocaeli'de sağlık emekçileri Kocaeli Devlet Hastanesi önünde toplanarak Türkiye genelinde süren greve destek verdi. Acil servis önünde gerçekleştirilen basın açıklamasına Kocaeli'de bulunan farklı hastanelerden sağlık emekçileri, 11 sağlık meslek ve emek örgütlerinin temsilcileri de katıldı. (Kocaeli/EVRENSEL)
SAMSUN
Samsunda iş bırakan sağlık emek ve meslek örgütleri, Samsun Gazi Devlet Hastanesi önünde basın açıklamasıyla taleplerini dile getirdi. Çok sayıda sağlık örgütünün katılım sağladığı açıklamayı Dr. Ömer Faysal Çadır okudu.
Aile Hekimleri Dernekleri Fedarasyonu, Aile Hekimleri Sendikası, Birlik Dayanışma Sendikası, Genel Sağlık-İş, Hekim Birliği Sendikası, HEKİMSEN, Kamu Diş Hekimleri Derneği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, TABİP-SEN, Türk Diş Hekimleri Birliği ve Türk Tabipleri Birliği imzasını taşıyan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Yeni yasa teklifiyle yeniden farkına vardığınız gibi Meclis’te, ekranlarda yürüttüğünüz senaryolarınız; hem bizlerin hem de toplumun gözünde artık hükümsüzdür. Aylar süren oyalamanın ardından, yeni yasa teklifiyle emeğimizle yeniden alay ettiniz. Bizler emekliliğe yansıyacak temel ücret artışı talep ederken, nitelikli şekilde ve baskı altında olmadan çalışabilmemiz için yeterli süre ve olanaklar, sağlıkta şiddetten arındırılmış çalışma alanları, toplumun daha az hastalanması için koruyucu sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesini isterken; sizlerin bize reva gördüğü, performansa dayalı ödeme sistemini dayatmak, emeğimiz için ayrılması gereken bütçeyi Şehir hastanelerine kira ve hizmet bedeli olarak gömmek oldu.
Bu gidişatı değiştirmek, sağlıklı bir gelecek kurmak için birlikteyiz. Bugünkü G(ö)REV eylemimiz son değil. Bu bir itiraz. Mecliste yürütülen senaryoyu reddediştir. Hakkımız olanı alana kadar hep birlikte, sağlıksız politikalarınızın ve emek gaspınızın karşısında olmaya tüm gücümüzle devam edeceğiz." (Samsun/EVRENSEL)
DERSİM
Dersim’de iş bırakan SES ve HEKİMSEN üyeleri Tunceli Devlet Hastanesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada konuşan SES iş yeri temsilcisi Diren Gül düzenlemenin son bir yıldır yapılan eylemlerden dolayı yapıldığını söyleyerek “Sağlıklı bir geleceği birlikte inşa edeceğiz” dedi.
"BİR ÖNCEKİ YASA TASARISINDAN BİLE DAHA GERİ DURUMDADIR"
Geçtiğimiz yılın Aralık ayında hekim, diş hekimi ile emekli hekim ve diş hekimlerinin özlük haklarına yönelik düzenlemenin kapsamının dar olduğuna yönelik eleştiriler üzerine daha kapsamlı bir yasa tasarısı çıkarılacağı gerekçesiyle geri çekildiğini hatırlatan Gül, “Altı aydır beklenen düzenleme yeniden TBMM sağlık komisyonuna yeniden getirildi. Ancak 6 ay boyunca beklediğimiz yasa tasarısı bir önceki yasa tasarısından bile daha geri durumdadır” dedi.
SAĞLIK EMEKÇİLERİNİN TALEPLERİ
TBMM genel kurulunda görüşülecek yasa taslağının sağlık emekçilerinin talepleri doğrultusunda yasalaşmasını istediklerini söyleyen Gül sağlık emekçilerinin taleplerini şöyle sıraladı:
- Yasa tasarısında sabit ek ödemeleri emekliliğe yansıyacak ve temel ücretimizi yoksulluk sınırı üzerine çıkaracak tek kalemde maaş uygulamasına uygun bir şekilde düzenleyin. Yoksulluk sınırı üzerinde temel maaş belirlenmesinden sonra eğitim durumu, yapılan işin riski, çalışma yılı vb. kriterler ile giydirilmiş maaş düzenlenmesi yapılmalıdır.
- Angarya çalışma, fazla mesai baskısında bizleri bırakacak performans ödeme sistemini bırakın yükseltmeyi kaldırılsın.
- Sağlık iş kolundaki tüm emekçiler nasıl ekip olarak çalışıyorsa düzenlemede ekip anlayışına uygun tümünü kapsamalıdır.
- Sağlığın da bir bileşeni olan ve aynı işkolu olan sosyal hizmet emekçilerinin tümünü de kapsayacak bir şekilde yasa taslağında düzenleme yapılmalıdır.
- ASM’lerde ceza yönetmeliğine son verilmelidir. ASM’lerde çalışan personelin tamamı bu yasadan yararlandırılmalıdır. Hekimleri işveren konumuna düşüren cari harcamalar (kira, elektrik, su, doğalgaz vb) ile uğraşmak zorunda bırakan uygulama sonlandırılmalıdır. Koruyucu sağlık hizmetlerin öncelendiği birinci basamak sağlık sistemi gerçekleşinceye kadar ASM’lerin tüm masrafları kamu bütçesinden hekimleri işin içine dahil etmeden karşılanmalıdır. Hekim dışı diğer sağlık emekçileri de kadrolu güvenceli istihdam modeli ile çalıştırılmalıdır. ASM’lerde çalışanların temel ücretleri yoksulluk sınırı üzerine çıkarılmalıdır. (Dersim/EVRENSEL)