16 Haziran 2022 04:33

Hemşirelik öğrencileri: Sorunlarımızı yan yana gelerek aşabiliriz

Kocaeli Üniversitesi Hemşirelik Bölümü öğrencileri uygulama adı altındaki ücretsiz staj sömürüsünü, yaşadıkları geleceksizlik kaygısını, sağlıkta şiddet gibi pek çok sorunu bir anda sıralayıveriyor.

Fotoğraf: Freepik

Paylaş

Gözde MEYDAN
Kocaeli

Sağlıkta dönüşümün yarattığı tahribattan hemşirelik öğrencileri de payına düşeni alıyor. Eğitimdeki yetersizlik, staj döneminde karşılaşılan zorluklar, gelecek ve mesleğe dair kaygılar pek çok hemşirelik öğrencisinin günlük hayatında karşılaştığı sorunların başında geliyor.

Sorunlarını görüşmek üzere bir araya geldiğimiz Kocaeli Üniversitesi Hemşirelik Bölümü Öğrencileri Mehmet Akin ve Pelin Berra Tekin sorunların üstesinden ancak bir araya gelerek, örgütlenerek gelinebileceğini düşünüyor. Akin ve Tekin Öğrenci Hemşireler Derneği (ÖHDER) aktif üyeleri. Merkezi İzmir’de bulunan derneğin pek çok üniversitede temsilcisi bulunuyor. Mehmet Akin Kocaeli Üniversitesi Temsilciliği görevini yürütüyor.

‘UYGULAMA’ ADI ALTINDA ÜCRETSİZ STAJ

Böyle bir dönemde örgütlenmeyi zeytin çekirdeği ekmeye benzeten Akin, “Belki kısa vadede istediğimiz sonuçları alamayabiliriz ama düzelmesi için yapılacak bir şeyler mutlaka var” diyor. Üniversite eğitiminde yaşanan sorunları sıralayarak konuşmasına başlayan Akin, tüm üniversitelerde eğitimin giderek niteliksiz hale geldiğini ifade ederek “Staj döneminde stajyerlere daha çok ayak işleri yaptırılıyor. Son sınıfta haftanın 4 günü staj görüyoruz. Ancak ‘uygulama’ olarak gözüktüğü için staj ücreti alamıyoruz. Uygulama deneyim kazanmak için önemli ama yaptığımız işin ücretinin de olması gerekir diye düşünüyorum” diyor.

‘ŞİDDETİ ÖNLEMEK DE ÜCRETLERİN ARTIRILMASI DA ÖRGÜTLENME İLE MÜMKÜN’

Sağlıkta şiddetin de kendileri açısından önemli sorunlardan biri olduğuna dikkat çeken Akin, “Şiddeti önleyecek adımların atılmaması; sendikaların, meslek örgütlerinin burada sesinin yeterince duyulmaması… Sesimizin duyulması için daha çok yan yana gelmeye ihtiyacımız var. Bugün sağlıkta şiddetin önlenmesi de çalışanların ücret ve diğer haklarının yoksulluk sınırının üzerine çıkması da ancak bu şekilde mümkün” ifadelerini kullanıyor.

Meclise getirilen yasal düzenlemeye ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Akin, “Biliyoruz ki sessiz kalmadığımız için. Bu dönem örgütlenmenin zeytin çekirdeği ekmeye benzediğini düşünüyorum. Sabırla, inatla o zeytinin büyümesini beklemek gerek. Belki bizler meyvesini alamayız ama bizden sonra gelenler için daha iyi koşullar ancak böyle sağlanabilir” diye ekliyor.

Tıp öğrencileri ve doktorlar arasında yaygın olan yurt dışına çıkma eğiliminin hemşirelik öğrencileri arasında da yaygın olduğunu ifade eden Akin, “Sınıfta sorsam yüzde 25’i yurt dışına gidebilmek için kesin bir çaba içerisindedir. Kaygılarını anlamakla birlikte ülkede kalarak bir şeyleri değiştirmek için çabalamak gerektiğini düşünüyorum” diyor.

YURT DIŞINA GİTME EĞİLİMİ YAYGIN

Pelin Berra Tekin de yurt dışına gitmek için uğraşan öğrencilerden: “Çok severek girdiğim bir bölüm değildi ama zamanla sevdim bölümümü. Tüm üniversitelerde sağlık bölümlerinin niteliğinin düştüğünü düşünüyorum. Örneğin bizim bölümümüzde bir tane bile profesör yok. Pandemide zaten eğitimden uzak kaldık. Türkiye’de kalmak istemiyorum çünkü burada eğitimimi sürdürebilmek için gereksinim olan barınma, gıda, giyinme gibi temel şeyler artık lüks haline geldi.”

Değer göreceği bir ülkede mesleğini yapmak istediğini söyleyen Tekin, “Bu kadar çabanın ve özverinin karşılığı geleceksizlik olmamalı. Biz yine sorunlarımız için yan yana gelmeye çabalıyoruz ama keşke bizden öncekiler daha iyi bir şeyler bıraksaydı diye düşünmeden edemiyorum” diyor.

ÖNCEKİ HABER

İzmir’de 15-16 Haziran direnişi ışığında sınıf hareketi konuşuldu

SONRAKİ HABER

EMEP 15-16 Haziran'ın yıl dönümünde grevdeki işçileri ziyaret etti: Türkiye işçi sınıfı bu ülkeyi aydınlığa çıkaracak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa