AKP'li iki belediye anlaşamadığı için Altınordu 18 aydır imarsız
Ordu’nun Altınordu ilçesinde 18 aydır elinde tapusuyla imar değişikliği planı bekleyen vatandaştan inşaat işçisine, belediyeden müteahhitlere kadar herkes mağduriyet yaşıyor.
Fotoğraf: Ordu Çevre Derneği
Ordu’nun Altınordu ilçesinde ruhsat verilmediği için 18 aydır çivi bile çakılamıyor. 18 ay önce ruhsat alanlar dışında ilçede inşaat yapılamıyor. İmar değişikliği planını bekleyen vatandaştan inşaat işçisine, gelirlerinin büyük kısmını ruhsat harçlarının oluşturduğu Altınordu Belediyesinden müteahhitlere kadar herkes büyük mağduriyet yaşıyor. AKP’li Altınordu belediyesi, yine AKP’li Ordu Büyükşehir Belediyesinin planları onaylamasını bekliyor.
Büyükşehir Belediyesi ise bir hafta önceki meclis toplantısında, meslek odaları ve kitle örgütlerinden imar planına ilişkin yazılı görüş istedi. Belediye daha sonra, yazılı olarak görüş bildirenlerle toplantı yapacağını, o toplantıda planın son halinin verileceğini ve sonraki meclis toplantısında görüşüleceğini belirtti.
"AKP’Lİ 2 BELEDİYE ANLAŞAMIYOR"
Revize imar planı çalışmalarının başlangıcında da davet edildiklerini fakat görüşlerinin dikkate alınmadığını hatırlatan meslek odaları ve kitle örgütleri bu sefer de farklı bir tutum beklemediklerini dile getirdi. Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Özbucak süreçle ilgili şu hatırlatmaları yaptı: “Altınordu ilçesi bir imar değişikliği yaptı. Planda yer alan “ticaret-turizm-konut” alanlarına yenilerini ekleyen ve kat sayısını artıran değişikliğe itiraz edildi. Açılan dava sonucu imar planı idare mahkemesi tarafından bozuldu. Belediye itirazlar üzerine ‘ticaret-turizm-konut” alanlarına dair değişikliği plandan çıkardı ve yeni imar planı hazırladı. Ordu Büyükşehir Belediyesi Meclisine gelen plan, çok katlı yapılaşmaya izin verilen özel alanlar tekrar eklenerek kabul edildi. Şehri betonlaştıracağı için bu plana da itiraz dilekçeleri verildi. Bundan dolayı Altınordu’da imar planı yok. Ortak akıl yaratılamaması işi çıkmaza götürdü. Ordu Büyükşehir Belediyesi de Altınordu Belediyesi de AKP’li ancak aralarındaki çelişkiden şehir zarar görüyor.”
"PLAN BÜTÜNLÜĞÜ SAĞLANMALI"
Belediyenin çağrısına memnuniyetle paydaş olmaya hazır olduklarını belirten Şehir Plancıları Ordu İl Temsilcisi Birol Yılmaz ise, “Ordu Büyükşehir Belediyemizin ivedilikle Ordu ili imar yönetmeliğini hazırlayıp yürürlüğe koyması bu tartışmaları sonlandıracak ve tüm ilde plan bütünlüğünün oluşmasını temin edecektir” dedi.
YEŞİL ALANLAR İMARA AÇILACAK
Meslek odaları ve kitle örgütleri imar planında yer alan ‘ticaret-turizm-konut’ alanlarının yeşili azaltacağı, trafiği yoğunlaştıracağı eleştirisini getiriyor. Planla, belediye binalarının olduğu parseller bile ‘ticari alan’ olarak belirlenerek satılabilecek. Askıya çıkarılan revize imar planına 2 bin 700 itiraz dilekçesi verildi. Yeşil alanları yok sayan revize imar planında yoğun yapılaşma ve “ticaret-turizm-konut” alanlarına yenileri eklenirken emsal katsayılar da artırılıyor. Doğal Duru Göl olarak bilinen ve göçmen kuşların konakladığı alanın, toplanan 110 bin imzayla korunması istendi. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı M. Hilmi Güler’in bu tepkiyi dikkate alacağını, sahil kenarında yapılaşmaya izin vermeyeceğini söylediği halde, bölgede yeni ‘turizm-ticaret-konut’ alanları oluşturacak planı onaylaması, bölgede çok katlı otellerin yapılmasına yol açacak.
"ALTINORDU BELEDİYESİNİN KAYBI 60 MİLYON TL"
Revize imar planının onaylanmaması nedeniyle çok sayıda proje ofisi, emlak sektöründen geçimini sağlayan işçiler ve tedarikçiler, gelirlerinin büyük kısmını ruhsat harçlarının oluşturduğu Altınordu Belediyesi ve elinde tapusuyla ne yapacağını bilemeyen vatandaşlar büyük mağduriyet yaşıyor. AKP’li Altınordu ilçesi Belediye Başkanı Aşkın Tören daha önce yaptığı açıklamalarda, kendilerinin 40 gün süren çalışmaları sonucu oy birliğiyle aldıkları kararların Büyükşehir Belediyesi tarafından değiştirilmesine tepki göstermiş, sürecin uzaması nedeniyle 60 milyon TL maddi gelir kaybına uğradıklarını söylemişti. (Ordu/EVRENSEL)