16 Haziran 2022 18:36

Arhavililer denize kurulmak istenen balık kafesi projesine karşı

Arhavi’de balık kafesleri projesi için gerçekleştirilmek istenen ÇED toplantısı tepkiler üzerinde yapılmadı. Arhavililer, sahil ve avlanma bölgesini korumak için yasal girişimde bulunacak.

Fotoğraf: Evrensel 

Paylaş

Arvin’e bağlı Arhavi’de iki ayrı bölgede bulunan balık kafeslerinin ardından üçüncü kafes projesi hayata geçirilmek isteniyor. Ancak bölge halkı kıyı balıkçılığını bitireceği ve denizdeki doğal yaşamı tahrip edeceği gerekçesiyle projeye karşı.

Geçtiğimiz günlerde Aşağıhacılar Mahallesi, Deniz yönü mevkii açıklarında yapılmak istenen proje için Özpekler Şirketi çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) toplantısı gerçekleştirmek istedi. Ancak bölge halkının tepkisi üzerine şirket ve bakanlık yetkilileri, “toplantının yapılmadığına” dair tutanak tuttu. Hemen sonrasında ÇED raporu internet üzerinden yayınlandı ve halkın görüş ve önerilerini müdürlüğe ve bakanlığa yazılı olarak bildirilmesini isteyen bir ilan paylaşıldı.

AMATÖR BALIKÇILAR VE HALK KAFES İSTEMİYOR

Arhavi’de iki bölgede kafes balıkçılığı faaliyeti yürütüldüğüne dikkat çeken bölge halkı, kıyıda toplam 15 adet kafes bulunduğuna dikkat çekerek “Arhavi’nin sahili çok dar. Buralara kafes yerleştirilmesi amatör balıkçılığı ve kıyı balıkçılığını bitirecek. Üçüncü bir kafes balıkçılığı neden düşünülmektedir? Bu girişime karşıyız” dedi.

Projenin kıyı balıkçılığını etkilememesi için kıyıdan en az 10 kilometre açığa kurulması gerektiğini söyleyen bölge halkı, “Bu firmalar, sık sık hasta olması nedeniyle kafeslerde yetiştirdikleri balıkları ilaçlayacaklar, antibiyotik verecekler. Bu antibiyotiklerden denizde serbest yaşayan diğer balıklar da etkilenecek. Kimyasal kullanımı nedeniyle denizlerimizde gözle görülür kirlilikler oluşacak ve istenmeyen türler olağanüstü büyüklüklere ulaşacak” uyarısında bulundu.

"EKOLOJİK FAALİYET YARATIR"

Balıkların yemlenmesi diğer balıkların aktivitelerinden kaynaklanan atıklar ve tüketim fazlası kalan yemler, ilaç ve kimyasalların da denizi kirleteceğine dikkat çeken Arhavililer, “Proje yapıldığı zaman sahillerimiz çöplüğe dönecek. Kafes balıkçılığı ekolojik felaket yaratacak. Bir havuzda yetiştirilen balık sayısı ne kadar çoksa kafesin altındaki deniz tabanında o kadar çok dışkı, besin kalıntısı ve ölü balık birikir. Bu durum suyu aşırı gübre yüküne maruz bırakıyor” uyarısında bulunuyor.

Bakanlık yetkililerinin şirketlerin çıkarları doğrultusunda hareket ettiğini ifade eden Arhavililer, “Bu denizler bu coğrafyada yaşayan insanlarındır. Onların çıkarları doğrultusunda hareket edilsin” çağrısında bulundu. Bölgenin HES’ler, taş ocakları, maden projeleri ile kuşatıldığını; derelerin ıslah adı altında betona hapsedildiğini ifade eden Arhavililer, şirketlerinin lehine çıkarılan yasa ve yönetmelikler sürekli güncellenerek şirketlerin önündeki engeller kaldırılarak ülkenin yeraltı ve yer üstü kaynaklarının kar hırsına kurban edildiğine dikkat çekti. Yaşam alanlarını yok eden bu projelerin iktidara oy veren vermeyen tüm bölge halkını etkilediğine dikkat çeken Arhavililer, sahil ve avlanma bölgesini korumak için yasal girişimde bulunacaklarını belirtti. (Artvin/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Salcomp Xiaomi işçileri: Alınmayan her önlem meslek hastalıklarının önünü açıyor

SONRAKİ HABER

İşçiler temmuz zammı için "Olmazsa olmaz" diyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa