16 Haziran 2022 19:12

Doğa Derneği kuruyan Marmara Gölü için Ombudsman'a başvurdu

Manisa’nın kuş cenneti Marmara Gölü’nü kurtarmak için Doğa Derneği, Tarım ve Orman Bakanlığının hatalı uygulamaları hakkında, Türkiye’de bir ilki uygulayarak Ombudsman'a başvurdu.

Fotoğraf: Doğa Derneği

Paylaş

Ramis SAĞLAM
Manisa

Uluslararası sözleşmelere göre koruma altında olan Manisa’nın kuş cenneti Marmara Gölü, son 10 yılda yapılan yanlış tarım politikaları ve su yönetmeliğinden dolayı kurumaya yüz tutu. Uluslararası sözleşmelere göre koruma altında olan Marmara Gölü’nü kurtarmak için Doğa Derneği, Tarım ve Orman Bakanlığının hatalı uygulamaları hakkında Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvurdu.

Doğa Derneği yaptığı başvuruyla, bakanlığın doğa ve insan haklarına aykırı tutum ve davranışlarını sonlandırmayı hedefliyor. Endemik özelliğe sahip Marmara Gölü'nün yasal mevzuata uygun bir şekilde korunmasını amaçlayan Dernek, gölün eski haline dönmesi için gölü besleyen kanallardan su verilmesi gerektiğini söyledi.

10 YILDA YOK OLAN GÖL 

2017 yılında Ramsar Sözleşmesi kapsamında Sulak Alanların Korunması Yönetmeliğine göre ulusal öneme haiz sulak alan olarak tescillenen Marmara Gölü, 2011 yılından 2021 yılına kadar geçen 10 yıllık süreçte uygulanan hatalı tarım politikaları, su yönetimindeki yanlış planlama ve uygulamalar nedeniyle kuruyor. Alana “Doğa Alanı” statüsünü kazandıran gölün yüzey alanının yüzde 98,18'lik kısmı yok oldu.

Endemik balık türleri için bir yaşam alanı özelliğine sahip Marmara Gölü, barındırdığı biyolojik ve kültürel değerleriyle ender bulunan sulak alanlardan biri. Türkiye’deki 184 Önemli Kuş Alanı’ndan ve 305 Önemli Doğa Alanı’ndan biri olan Marmara Gölü, kuşlar açısından önemli konaklama, beslenme ve üreme alanlarından biri olma özelliğine sahip. Geçtiğimiz yıllara kadar kış aylarında yaklaşık 65 bin su kuşuna ev sahipliği yapan Marmara Gölü ayrıca nesli tehlike altına girmeye yakın olan tepeli pelikan Pelecanus crispus türünün yüzde 9’unu da misafir ediyor.

İKLİM KRİZİ OLUMSUZ ETKİYİ DERİNLEŞTİRİYOR” 

Kamu Denetçiliği Kurumu’na Doğa Derneği adına başvuran hukuk danışmanı Av. Cem Altıparmak, kamu idaresinin hatalı kararları, ihmali ve plansızlığı sebebiyle Marmara Gölü’nün kurumuş olduğunu söyledi.

Altıparmak, “İklim krizinin olumsuz sonuçlarını derinleştiren bir etkiye yol açıyor. Bu olumsuzluğun ortadan kaldırılması ve doğanın haklarının korunması için Kamu Denetçiliği Kurumu’na yaptığımız başvuru, Türkiye için de bir ilk. Bu başvuru, doğanın hakları için çalışan sivil toplum kuruluşlarının savunuculuk faaliyetlerine olumlu bir katkı sağlayacak. Marmara Gölü’ne ivedilikle su verilmesi ve göl çevresindeki su tüketiminin azaltılması için başvurumuzun olumlu sonuçlanmasını bekliyoruz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Ordu'da sağlık emekçisine saldıran Sezer A. adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı

SONRAKİ HABER

Muğla köylerinde çimento fabrikası endişesi - 2. bölüm | Çepeçevre Yaşam

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa