17 Haziran 2022 03:15

Diyarbakırlı üreticiler: Zamlardan dolayı başımızı kaldıramıyoruz

Mazotun 30 liraya dayanmasının ardından, traktörün kontağını bile çeviremediklerini söyleyen üreticiler isyan etti. Üreticiler, “Zamlardan dolayı başımızı kaldıramıyoruz, zararımız büyük” dedi.

Fotoğraf: Berat Matyar / Evrensel

Paylaş

Berat MATYAR
Diyarbakır

Her gün zam haberlerini alan üretici köylüler, enflasyonla birlikte yüksek girdi maliyetlerinin altında ezilmeye devam ediyor. Üreticiler her geçen gün artan maliyetler karşısında ezilirken, ürettiğini de değerinde satamıyor. Birçok çiftçi borçlarıyla boğuşuyor. Artan maliyetler ve ürünün para etmemesi nedeniyle üretici sayısı azalıyor. Tarımda dışa bağımlılık ise her geçen yıl artıyor.

Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde üretici köylüler, mazot fiyatlarının 30 liraya dayanmasına adeta isyan etti. Tarlalarını ekip ve sürmek için traktörün kontağını bile çeviremez hale geldiklerini belirten üreticiler, dayanacak güçlerinin kalmadığını söyledi.

"NASIL ÜRETİM YAPACAĞIZ?"

Ormandışı köyünde konuştuğumuz üreticilerden Hamza Munar, “Mazot 30 liraya kadar yükseldi. Nasıl kontağı çevireceğiz? 1 dönüme en az 6-7 litre mazot harcıyoruz. Tarlamızı sürmek istiyoruz ama motoru çalıştırmaya korkuyoruz. Gübre fiyatları her geçen gün artıyor. Gübrenin tonu 10 bin 500 TL’ye kadar çıktı. İlaçlar desen her gün akaryakıta gelen zamlardan dolayı zamlanıyor. Nasıl üretim yapacağız? Zamlardan dolayı başımızı kaldıramıyoruz, zararımız büyük. Zamlar bir an önce geri alınmalı. Çiftçiye, üreticiye destek bekliyoruz.” dedi.

"TAMAMEN ZARARINA ÜRETİM YAPIYORUZ"

Gübre ve tarım ilaçlarının fiyatlarının son 1 ay içerisinde en az 20 kez zamlandığını belirten Ömer Munar ise, “Son gelen zamlar artık belimizi büktü. Alacağımız ilacın fiyatını takip etmekte zorlanıyoruz. Girdi maliyetlerimiz geçen seneye göre 5 kat arttı. Buğday ve arpayı 1 ay sonra hasat edeceğiz ancak hem yüksek maliyetten hem de zamlanan mazottan dolayı eksideyiz. Tohum fiyatları da arttı. Vallahi tamamen zararına üretim yapıyoruz. Yakında ekmeğe de zam gelir. Ekmek Diyarbakır’da en az 7-8 lira olur” dedi.

"ŞU ANDA TARLAYI SÜREMİYORUZ"

Yüksek enflasyon ve hayat pahalılığından yakınan Üretici Mehmet Erpin ise, “Önceden tarlalarda çok fazla işçi çalışırdı. Şimdi öyle değil. Yevmiyeler 150-200 lira arasında değişiyor. Hem çiftçi hem de işçi haklı. Kimse geçinemiyor. Şu anda tarlayı süremiyoruz. Bir traktörün deposu ortalama 90-100 litre mazot alıyor. O da yaklaşık 3 bin lira ediyor. Vallahi dayanacak gücümüz kalmadı. Maliyetler çok yükseldi, bu işin altından kalkmak mümkün değil. Borçlarımız da var. Sonumuzu göremiyoruz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Berkin Elvan, Okmeydanı'nda vurulduğu yerde anıldı

SONRAKİ HABER

İSİG'in e-dergisinin üçüncü sayısı çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa