17 Haziran 2022 12:00

Mülteci hakları ve geri gönderme sorunu | Smyrna'dan İzmir'e Kentin Gündemi

Smyrna'dan İzmir'e Kentin Gündemi programında bu hafta mültecilerin haklarını ve geri gönderme sorunlarını Avukat Ali Deman Güler ile konuştuk.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Smyrna'dan İzmir'e Kentin Gündemi programında bu hafta mültecilerin haklarını ve geri gönderme sorunlarını Avukat Ali Deman Güler ile konuştuk.

Mülteci kavramını açıklayarak sözlerine başlayan Güler, “Türkiye’deki bulunan kişilerin çok büyük bir kısmı mülteci değil. Çünkü Türkiye 1951 Sözleşmesinin 67 protokolüne taraf olmadığı için Türkiye’deki kişilere mülteci statüsü vermiyor. Sadece Avrupa Konseyi üyelerinden gelip sığınma başvurusunda olanlara mülteci statüsü veriliyor” dedi.

“ASIL MUHATAP SÜRECİ YANLIŞ YÜRÜTEN AKP SİYASETİ”

Türkiye’de mülteci karşıtı bir dalga olduğunu söyleyen Güler, “Uzun yıllardır devam eden ve bugün aslında ne yazık ki patlama noktasına gelen sıklıkla kaşınan bir mesele var. Öncelikle herkes çok ciddi sorumluluk almak zorunda. Bu alanla ilgili konuşurken, siyaset üretirken, yorum yaparken çok dikkatli olmalıyız. Sorunun muhatabı mültecilerin kendisi değil. Asıl muhatap bu sorunu en başından beri yanlış yürüten AKP siyasetidir. AKP bu siyaseti tek başına yürütmedi. Bunu yaparken Avrupa Birliği’nin desteğiyle bu işi yaptı. Dolayısıyla AB kendi alanını, sahasını, ülkesini korumaya çalışırken Türkiye’yi tampon bölge olarak gördü. AKP hükümeti en baştan itibaren bu meseleyi ciddiyetle ele almadı ve hâlâ meseleyi dini motiflerle süsleyeceği bir mesele olarak görüyor ama çağ o çağ değil” diye konuştu.   

“IRKÇI SİYASETE MAHKUM OLMAZ ZORUNDA DEĞİLİZ”

Mültecilerin hakları olduğunu ve zorla geri gönderilemeyeceğini aktaran Güler, “Şehirlerde mültecilerin de yaşamasını ekonomik, iş hayatı, ev kirasıyla birlikte görmeliyiz. Bunu da insani, eşitlikçi, mantıklı, rasyonalist cevaplar bulmalıyız. Yoksa ırkçı ve mülteci karşıtı siyasete mahkum oluruz, biz buna mahkum olmak zorunda değiliz. Tabi bu şu anlama gelmiyor, Türkiye’nin mevcut durumunu görmeliyiz. Mülteci meselesinden kaynaklı çok ciddi bir toplumsal gerginlik var. Bu gerginlik hem mültecilerin haklarını koruyarak hem de Türkiye’deki yurttaşların haklarını koruyarak dengeli bir şekilde çözebilmeliyiz” dedi.

Smyrna'dan İzmir'e Kentin Gündemi her cuma Ramis Sağlam’ın sunumuyla Evrensel’de. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam