18 Haziran 2022 04:24

Kişiye imtiyazlı imar mahkemeden döndü

Mahkeme, Malatya Hekimhan’da kişiye imtiyazlı imar hakkı tanındığı iddia edilen imar planı değişikliğinin yürütmesini durdurdu. Yapılacak 1000 daireden 650 tanesi Yetkin Gedik isimli şahsa gidecekti.

Fotoğraf: Murat Kara

Paylaş

Ramis SAĞLAM
Berfin GÜLER
Malatya

Mahkeme, Malatya Hekimhan’da bir kişiye imtiyazlı imar hakkı tanındığı iddia edilen imar planı değişikliğinin yürütmesini durdurdu. Mehmet Paşa Mahallesi’ndeki taşınmazları ve Hekimhan merkezini de kapsayan, ilave revizyon uygulama imar planına karşı Abdulvahap Gazi Çavdar dava açmıştı. Plan kapsamında, Hekimhan’da yapılacak 1000 daireden 650 tanesi Yetkin Gedik isimli şahsa verilecekti. Bunun bir kayırma olduğunu iddia ederek dava açan Çavdar, “Bu plan Hekimhan Belediyesinin Belediye Meclisi oylamasında reddedildi. Belediye Başkan Yardımcısı Murat Karayazıcı da ret oyu verdikten sonra, işten çıkarıldı” dedi.

Plan, tepkiler üzerine Hekimhan Belediye Meclisinden geçmeyince, Malatya Büyükşehir Belediyesinden AKP-CHP’nin oylarıyla eylül 2021’de geçti. Yürütmesi durdurulan imar planıyla ilgili dava avukatlarından Merve Turan Türkoğlu, Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Sekreteri Ömer Dursunüstün ve davacı Abdulvahap Gazi Çavdar ile konuştuk.   

"KENT BÜTÜNLÜĞÜ AÇISINDAN YANLIŞTAN DÖNÜLDÜ"

Mahkemenin Hekimhan merkezini de kapsayan ilave revizyon planı hakkında verdiği yürütmeyi durdurma kararını değerlendiren Avukat Merve Turan Türkoğlu, “Planla insanların mağdur olduğu iddiamızın onaylanmasını çok önemli buluyoruz. Önemli bir yanlıştan dönüldü” dedi. Nüfus projeksiyonuna göre de Hekimhan’a yapılabilecek ev sayısının şu anda 1000 olduğunu söyleyen Türkoğlu, “Dava konusu olan plana göre 650 dairenin bir kişiye, geri kalan 350 dairenin 2 bin 500 kişiye verildiği haksız, hukuksuz bir planı açtığımız davayla durdurduk. Baştan aşağı olumsuzluklarla, sıkıntılarla dolu olan planda 250 metrekarelik ev yapılması gereken yere 40 metrekare ev yapılıyordu. Keşif sırasında gördük ki orada 5-6 katlı evler vardı. Şu an tabi o evlere artık bir şey yapmak mümkün değil. Bizim gördüklerimizi mahkemenin de tespit etmesi bizi sevindirdi” diye ekledi.

"SORUMLULUK BELEDİYENİN"

Bundan sonra yapılacak inşaatları denetleme sorumluluğunun belediyede olduğunu söyleyen Türkoğlu, “Sonuç olarak bilirkişi raporunda bizi doğruladı. Raporda, nüfusun yoğun olduğu alana çok az konut sayısı düştüğünü nüfusun az olduğu, gelişmekte olan ticaret konut alanı dediğimiz yerlere çok sayıda ev düştüğünü tespit etmiş. Bu durumun şehircilik ilkesine ve kamu yararına uygun olmadığını raporuna yansıtmış” diye konuştu. 

"GAZETEMİZDE ÇIKAN İDDİALAR MAHKEME TARAFINDAN DOĞRULADI"

Hekimhan'daki imar değişikliğini “İmar revizyon planında ‘Kayrılma’ iddiası” başlığıyla gazetemizde yer vermiştik. Haberimizin ardından, Malatya’da gündem olan imar planına karşı dava açan Çavdar, mahkemenin yürütmeyi durdurma kararının kendi iddialarını doğruladığını, telafisi mümkün olmayan kamuya faydası olmayan bir uygulamanın durdurulduğunu söyledi. Çavdar, “İddiamız ve itirazımız 1000 daire için çizilen planda 650 dairenin Yetkin Gedik isimli şahsa verilmesineydi. Dava öncesi de söylediğim gibi, ilk oylamada reddedildikten sonra ikinci oylamada Hekimhan Belediye Meclisinde kargaşaya neden olduktan sonra, Malatya Büyükşehir Belediye Meclisinden AKP-CHP meclis üyelerinin oylarıyla kabul edilmişti” dedi.  

"BELEDİYE, YENİ VE ADİL PLANLAMA ÇALIŞMASI BAŞLATMALI" 

Hekimhan ilçesindeki imar planının amacının kentin altyapı sorunlarını iyileştirmek ve geleceğe yönelik ihtiyaçlarını gidermek olmadığına vurgu yapan Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Sekreteri Ömer Dursunüstün ise, yerleşik alanın dışında bir veya birkaç kişiye imtiyazlı imar hakları vermekten ibaret olduğunu söyledi. 

Dursunüstün, “İleride doğacak konut ihtiyacının yanlış yer seçimiyle ve birkaç hak sahibinin tekelinde giderilebileceği ortadadır. Plan ilçenin genel dokusuna aykırı, rant amacıyla bölgeye göre daha yoğun ve yanlış yer seçimi kararıyla ilçenin sağlıklı kentleşmesini engelliyor. Kamuya yüklenen altyapı maliyetlerini artırıyor ve tüm ilçenin geleceğini gasbediyor. Belediye, mahkeme sonucunu dahi beklemeden bu hatadan dönmeli, birkaç kişiye imtiyazlı imar hakları dağıtmak yerine ilçenin tümünde yeni ve adil planlama çalışmalarına başlamalıdır” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

Lezita işçilerinin direnişi 31. gününde: Baskılara rağmen istifa etmiyoruz

SONRAKİ HABER

İBB, Çapa'da 'Kent Lokantası' açtı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa