AKP’li başkan halk ekmek için öğrenci peşinde: Meslek liselilere ürettirecekler
MEB’in öğrencilerin sırtından kazandığı paralarla övündüğü meslek liselerine şimdi de Antep’in AKP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin göz dikti: Ucuz ekmeği meslek liselilere ürettireceğiz.
Fotoğraf: DHA
Mesut BAYLAV
Antep
Meslek liseleri iktidarın elinde öğrencileri sömürme ve para kazanma aracına dönüşmüş durumda. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 2022’nin ilk 5 ayında meslek liselerinin üretimden elde ettiği gelirin geçen yılın ilk 5 ayına göre yüzde 231 arttığını ve bundan gurur duyduklarını dile getirdi. İktidarın, patronların yanı sıra artık yerel yöneticilerin de gözü bu ucuz iş gücünde. Son olarak Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, kentte halk ekmek büfelerinin kurulacağını ve üretimin ilk etapta meslek liselerinde yapılacağını söyledi. Gazetemize konuşan meslek liseli ve mesleki eğitim merkezlerinde (MESEM) okuyan öğrenciler ise: “Eğitim falan hikaye. Fabrika işçisi gibi çalışıyoruz, aldığımız ücret asgari ücretin yarısı. Bu durumdan gurur duyanlar utansın.” Eğitim ve işçi sendikaları Bakanlığın övündüğü rakamların öğrenci sömürüsüne dayandığını ve utanç duyulması gerektiğini söyledi.
"BABAM DA İŞÇİ TEK FARKIMIZ BEN UCUZ İŞÇİYİM"
Beylerbeyi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinden (MTAL) görüştüğümüz bir öğrenci okullarının yemek ürettiğini ve günde 8 saat çalıştıklarını söyleyerek “Yemekler birçok kuruma dağıtılıyor. Bildiğiniz işçiyiz yani. Eğitim falan hikaye. 50-60 kişilik fabrika gibi bir üretim alanında çalışıyoruz” dedi. Babasının da fabrika işçisi olduğunu belirten öğrenci “Aslında ben de fabrikada çalışıyorum. Farkımız var tabii, babam daha iyi ücret alıyor ben adına okul dedikleri için çok düşük bir ücret alıyorum” diye sitem ediyor.
Kamu kurumlarına yemek ürettiklerini anlatan öğrenci, Bakan Mahmut Özer’in ‘Okullarımız artık yurt dışına da ihracat yapıyor, çok sevindirici’ açıklamasına ise şu sözlerle cevap veriyor: “Çalışanlar arasında MESEM’liler de var. Yani yaşı daha yüksek olanlar. Asgari ücret alanlar da var ama 2 bin TL alan kişiler de var. Bakanın söylediklerinden şunu anlıyorum: Hem ucuza ürettirip hem de yurt dışına ihracat yaptırıyoruz” dedi.
"UCUZ EKMEK İÇİN BİZİ UCUZA ÇALIŞTIRACAK"
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in halk ekmeği meslek liselilerine yaptıracağız açıklamasını değerlendiren bir başka meslek lisesi öğrencisi ise “Ekmek çok pahalı ve belediye yıllardır halk ekmek büfeleri açmayı erteliyor. Şimdi bizim üretimimizle halk ekmek açılacağı söyleniyor. İyi, güzel açılsın, insanlar ucuza ekmek alsınlar. Ama biz bu halkın çocukları değil miyiz? Bizi ucuza çalıştırıp ekmeği böyle mi ucuza satacaklar” diye sordu. Meslek öğrenmek istediklerini ama bunun işçi gibi çalıştırılıp en az maaş verilerek yapılmasını istemediklerini dile getiren öğrenci “Ayrıca insan gibi bir eğitim de istiyoruz. Sadece çalışacaksak zaten okumam gider bir fabrikada çalışırım en azından asgari ücret alırım” diye konuştu.
"EŞEK GİBİ ÇALIŞTIRILIYORUZ"
Bir başka meslek liseli öğrenci ise, Antep’in tam bir sömürü şehrine dönüştüğünü, belediye başkanının bile ucuz işçi için gözünü meslek liselerine dikmesine tepki göstererek “Patronlar zaten ellerinden gelse insanların kanını emecekler. Bizi meslek öğretme bahanesiyle eşek gibi çalıştırıyorlar” dedi. MESEM’e giden bir genç ise, “Ben kaynak bölümündeyim. Bize normalde MESEM’in iş bulacağı ve oralara yönlendireceği söylendi. Ama gelinen noktada buldukları işler o kadar kötü koşullarda ki çalışamıyorsun. Çalışma saatleri belli olmayan ve çok uzun saatler çalışılan işyerleri buluyorlar. Mesela ben MESEM’de dedim ki: Anayasa’da çalışma saatleri bu kadar uzun değil. Bana dedikleri şu: Sen Türkiye’de öyle bir çalışma düzeni bulamazsın” ifadelerini kullandı.
"O PARALAR ÖĞRENCİLER SÖMÜRÜLEREK KAZANILIYOR"
Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Ömer Parlakçı, MEB’in meslek liselerinin ne kadar istihdam sağladığını, mezun olan öğrencilerinin kaçının işe yerleştirdiğini açıklaması gerekirken okullarda sömürü düzeninden kaynaklı ne kadar para kazandıklarını açıklamasının vahim olduğuna dikkat çekti. Bakan Özer’in açıkladığı paraların meslek liselerinin öğrencilerinin sırtından ve onları sömürerek kazandığına işaret eden Parlakçı “Meslek liseleri birer ticarethane oldu. Halbuki meslek liseleri eğitiminde ve mesleki eğitimde ciddi eksiklikler yaşanıyor. Mesleki eğitimde Türkiye dünya sıralamasında son sıralarda. Okulları birer ticarethane olarak görmek ve burayı birer sömürü merkezi gibi kullanmak ne zamandan beri başarı sayılmaktadır?” diye sordu. Fatma Şahin’in halk ekmek uygulamasının meslek liselerinden başlatılacağı açıklamasının bu sömürünün bir parçası olduğuna vurgu yapan Parlakçı “Meslek lisesi öğrencilerini bedava işçi olarak gören zihniyeti kınıyoruz. Bu anlayış ve sömürüden vazgeçilmelidir” dedi.
"BU VERİLER ÖVÜNÇ DEĞİL UTANÇ KAYNAĞIDIR"
MEB’in açıkladığı verilerin, meslek liselerinde, MESEM’lerde meslek edindirme adı altında öğrencilerin nasıl sömürüldüğünü gösterdiğine dikkat çeken BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen “Türkiye’de en fazla üretim yapan okulun da Antep’te olması, Antep’in aynı zamanda Türkiye’de işçi sınıfının en fazla sömürüye uğradığı bir yer olması tesadüf olmasa gerek. Yani işçilerin en çok sömürüldüğü kent işçi çocuklarının da meslek liselerinde en çok sömürüldüğü kentlerden biri olmuş oluyor” dedi.
SÖMÜRÜDE İLERİ EĞİTİMDE GERİ
Valilik, belediye ve patronların kentte MESEM’lere kayıt çağrıları yaptığını hatırlatan Türkmen “Antep eğitimde ise başarı sıralamasında çok geride. İhracatta ilk beşte olan, İSO 500’de onlarca fabrikanın yer aldığı bir kent ama eğitimde ise ne hikmetse 58. sıralarda. Antep’in yerel yetkilileri de emekçi çocuklarını okumaları yerine meslek edindirme adı altında ucuz iş gücü olarak MESEM’lere yönlendirmek için her şeyi yaptılar” dedi. Bu çağrıların aynı zamanda çocuk işçiliğinin de meşrulaşması anlamına geldiğine işaret eden Türkmen “Bugün bu kurumlarda meslek değil ucuz işçilik öğretiliyor. Övünç kaynağı olarak gösterilen tablo aslında emekçi çocuklarının sömürülmesidir” dedi. Öğrencilerin ucuz işçi olarak çalıştırıldığını dile getiren Türkmen, “Okullara makineler, üretim sahaları kuruluyor ve öğrenciler asgari ücretin çok altında ücretler de dahil olmak üzere işçi gibi çalıştırılıyor ve bunu da başarı olarak sunmaktan utanmıyorlar” dedi.
GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 231 ARTIŞ
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in açıkladığı verilere göre 2022 yılının ilk 5 ayında üretimden en fazla gelir sağlayan ilk 3 il sırasıyla Ankara, İstanbul ve Gaziantep oldu. Bakan Özer, “2022 yılının ilk 5 ayında meslek liselerinin üretimden elde ettiği gelir, 559 milyon 899 bin 226 liraya ulaştı. Geçen yılın aynı döneminde bu gelir, 169 milyon 370 bin 795 liraydı. Böylelikle artış, geçen yıla göre yüzde 231 olarak gerçekleşti. Bu dönemde mesleki ve teknik eğitim okullarımız Ankara’da 54 milyon 230 bin, İstanbul’da 48 milyon 552 bin, Gaziantep’te 45 milyon 327 bin lira gelir elde etti” dedi. Gaziantep Beylerbeyi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin ise Türkiye genelinde üretimden en çok gelir elde eden okul olduğu açıklandı.