19 Haziran 2022 11:20

Rudaw: HTŞ, Afrin’in güney ve batısını ele geçirdi

Rudaw Haber Ajansı, Suriye’nin kuzeyinde Türkiye destekli silahlı grupların kontrolündeki Afrin kentinin, el Kaide bağlantılı Heyet Tahrir el Şam (HTŞ) tarafından ele geçirdiğini açıkladı. 

Arşiv | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Suriye’nin kuzeyinde Türkiye destekli silahlı grupların kontrolündeki Afrin kentinin, el Kaide bağlantılı Heyet Tahrir el Şam (HTŞ) tarafından ele geçirdiği açıklandı. 

Rudaw Haber Ajansı’nın haberine göre, şu anda Suriye’nin İdlib bölgesini kontrol eden HTŞ’nin Cindires ilçesini ele geçirdiği ve HTŞ güçlerinin Afrin’in batısında bulunan kontrol noktasına ulaştığı kaydedildi. Afrin’in güneyinde ise HTŞ güçlerinin bölgenin tamamını ele geçirdiği, şu an Afrin’in bir mahallesi konumunda olan Tirinde köyündeki kontrol noktasına kadar geldiği aktarıldı.

Bu sabah itibariyle HTŞ’nin ilerleyişinin durduğu belirtilirken Afrin’de olası bir HTŞ saldırısı yüzünden korku ve endişenin hakim olduğunu, kentte hayatın durma noktasına geldiğini bildirdi. -

Suriye Demokratik Güçleri’nin kontrolündeki Afrin kenti, TSK’nin düzenlediği Zeytin Dalı adı verilen askeri harekatla 18 Mart 2018’de ele geçirilmiş ve bu tarihten beri, çeşitli cihatçı grupların birleştirilmesiyle oluşturulan “Suriye Milli Ordusu (SMO)” bünyesindeki grupların kontrolünde bulunuyordu.

HTŞ KİMDİR?

El Kaide’nin Suriye kolu Nusra Cephesi’nden dönüşen cihatçı Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) örgütü, Suriye’nin İdlib eyaletinin önemli bölümünü kontrol ediyor. Örgütün lideri, eski El Nusra üyelerinden biri olan Ebu Muhammed Colani ve Rudaw’a göre HTŞ’nin İdlib’de 30 bin üyesi olduğu tahmin ediliyor.

El Nusra, Temmuz 2016’da El Kaide ile ilişkilerini sonlandırdığını ileri sürmüş ve adını “Şam’ın Fethi Cephesi” olarak değiştirmişti. Ancak örgüt yeni adıyla da BM ve ABD’nin “terör örgütleri” listesine girmişti.

Ocak 2017’de ise Şam’ın Fethi Cephesi liderliğinde bir araya gelen Ensar el-Din Cephesi, Ceyş el-Sunna, Liva el-Hak ve Nurettin Zengi Hareketi gibi cihatçı gruplar, yeni bir çatı örgüt olarak HTŞ’yi ilan etmişti. (DIŞ HABERLER) 

ÖNCEKİ HABER

YKS'de tüm oturumlar tamamlandı, sorular ve cevap anahtarları erişime açıldı

SONRAKİ HABER

Salda Koruma Derneği, Salda Gölü'ne girişin tamamen yasaklanmasını istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa