‘Dilimde Yılan Isırığı’ şiirler
Rahime Henden, işçiden, emekçiden, kavgada haklıdan yana tavır alıp savaşım verir şiirlerinde. Dilinde yılan ısırığı olması bu yüzdendir.
Rahime Henden fotoğrafı: Kişisel arşiv
Hasan AKARSU
Ozan, Yazar Rahime Henden 1961 Giresun-Bulancak-Arifli köyü doğumlu olup Bulancak Lisesi 2. sınıftan okulu bırakır ve İstanbul’da birçok işyerinde çalışır. 1980 sonrasında kurulan Demokratik Kadın Derneği ve 1990’da kurulan Emekçi Kadınlar Birliğinde görev yapar. Şiirleri, denemeleri, yazıları çeşitli dergilerde yayımlanır. Şiir kitapları yanında bir de “Güneş Tutkunları” adlı romanı vardır. Yeni şiir yapıtı “Dilimde Yılan Isırığı”yla ilgi çeker. Doğa tutkusu, sevi, yoksulluk, özlem, ağıt içerikli şiirlerinde içtenlikli olduğunu kanıtlar. “Umudun çiçek açacağı günler” için yazar şiirlerini.
Ozan, istiklal gazisi dedesinden “Özgürlüğü anlatan adam” olarak söz eder. Özgürlüğe susamış yeryüzü uğruna can verenleri saygıyla anar. Anaların bağrında büyüyen yangınları hüzünle anımsatırken hüznü gökkuşağı olur. Gerçeklerin yazılmasını, zulmün gözlerinin bağlanmasını ister sanatçılardan: “… Çiyanlar televizyon ekranlarında / Umudu zehirlerken / Her ses kilit altında / Kalemler kırık”tır (s.21). Umuda zulüm değmemesi için çırpınan ozan anılarda gezinir. Suriye’de, Filistin’de “yüreği kan pınarı bir meydan” olur ağlayan çocukların seslerinde. Dostluğu “vefa”yla sınarken doğaya özlemini de yansıtır: “… Yıldız bakışlı gecelerde / Düş ırmakları akar / Günışığı odamda. / Serçe sevince durur / Bir avuç yem için. / Dostluk nedir ey zaman / Vefa yoksa içinde?” (s.30). Dilinde yılan ısırığı boşuna değildir. Yanı, yöresi yırtıcı kuşlarla doludur ozanın.
YARALI GÜVERCİNLER
Yapıtın bir bölümünde “Ölüme Karşı Deyişler” vardır ki ağıtlarla seslenir ozan. Ankara Garı Kıyımı, Suruç Kıyımı, “barış” diyen insanlığın aklını durdurur. “Dünya işçilerinin birliğini” anımsatır ki bu dayanışmanın gerçekleşmesini ister. Son yıllarca yöneticilerin acımasızca doğa kıyımı yapmalarına karşı durur ve Artvinlilerin savunmalarını örnek gösterir. “Zulme karşı dirençli ol” diyen ozan, yaşama sevincini bırakmaz. Okyanus ötesinden gelen baskıların ayrımındadır. Yaralı güvercinler umut olur yaşamı yeşertmek için her zaman.
Ozan, çalışanların, emekçilerin türküsünü söylerken “Yıldızlar şiir emiyor geceden”. Yaşamın ağırlığı, işçilerin omuzlarındadır. Sevdalar da hesapsız kitapsızdır, hırçın dalgalar gibidir yüreklerde. “Sevdalar ki upuzun bir türkü”dür. Günlerin yangınına inat olarak şiir yazar ozan. Ufukta yol alan umudun izinde yürür. Doğadaki her sesi, ırmakların şarkısını vb. dinler, güzelliklere tutunur. Sevi ayrılıklarının acısını anlatır dize dize. “Ölüme Karşı Deyişler” ile yitirdiği yakınlarına, “Emperyalist yağma ve işgal altında ölenlerin anısına” ağıtlar yakar. Kadın-erkek eşitliğini savunur. Ezilen, sömürülen kadınların yanında durur. Her yer ölüm koksa da “Bir tek umut direniyor” diyerek yaşama sarılır.
Ozan, Yazar Rahime Henden, işçiden, emekçiden, kavgada haklıdan yana tavır alıp savaşım verir şiirlerinde. Dilinde yılan ısırığı olması bu yüzdendir. Kazanacağı bir savaşın içinde olduğuna inanırken yüreğinin sesini dinler.
(*) Dilimde Yılan Isırığı-Rahime Henden, Şiir, Artshop, haziran 2022, 120 sayfa