Gazeteciler sansür yasasına karşı sokağa çıkıyor: Susturma, korkutma, hapsetme yasasına hayır!
"Dezenformasyonla mücadele" adı altında hazırlanıp Meclise sunulan yasa taslağı Meclis Genel Kurulunda görüşülecek. Gazeteciler ‘sansür yasası’na karşı birçok yerde sokağa çıkacak.
Fotoğraf: Onur Kavak/Evrensel
Şerif KARATAŞ
İstanbul
AKP-MHP’nin ‘dezenformasyonla mücadele’ iddiasıyla Meclis’e gönderdiği kanun teklifi TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edildi, bu hafta Meclis Genel Kurulunda görüşülecek.
40 maddeden oluşan teklifin yasalaşması durumunda, Türk Ceza Kanunu’nun 217. maddesine “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçu eklenecek. Maddeye göre “Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis” cezasıyla cezalandırılacak. Teklifte ayrıca “suçun failin gerçek kimliğini gizlemek suretiyle veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde verilen ceza yarı oranında artırılacak.” ifadesi de yer alıyor. İnternet haber siteleri de Basın Kanunu kapsamına alınarak, ‘süreli yayın’ kategorisinde kabul edilecek. Böylece haber siteleri savcıların yanı sıra Basın İlan Kurumunun da denetimine tabi olacak. Basın İlan Kurumundan resmi alan alabilecek olan haber siteleri, gazetelerde olduğu haberlerin nedeniyle BİK tarafından denetlenecekleri için haberleri üzerinden ilan cezası da alabilecekler. Haber siteleri yayımladıkları içerikleri 2 yıl boyunca muhafaza etmek zorunda olacaklar
BASIN MESLEK ÖRGÜTLERİNDEN ORTAK SES
Sosyal medyaya ve gazeteciliğe yönelik sansür yasasına karşı ise bugün gazeteciler Türkiye’nin birçok yerinde sokağa çıkacak. Basın Konseyi, Çağdaş Gazeteciler Derneği, DİSK Basın-İş Sendikası, Ekonomi Muhabirleri Derneği, Gazeteciler Cemiyeti (Ankara), İzmir Gazeteciler Cemiyeti, KESK Haber-Sen, Parlamento Muhabirleri Derneği, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Türkiye Haber Kameramanları Derneği ‘sansür yasası’na karşı ortak eylemlerde olacak. Gazeteciler İstanbul’da Şişhane Barış Anıtı'nda saat 18.00’de buluşacak. Meclise gelecek olan yasaya ilişkin Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş, gazetemize açıklamalarda bulundu. Durmuş, “Kamuoyuna dezenformasyon yasası olarak duyurulan ancak basın kanununda da bazı değişiklikler içeren kanun teklifi alt komisyonlardan geçerek Meclise gönderildi. Bu yasa tam anlamıyla bir sansür yasası. Gazetecilik faaliyetlerini kontrol altına alacak ve iktidarın istemediği haberleri yapan gazetecileri cezaevine gönderecek bir yasa” dedi.
"HALK, HABER ALMA HAKKINA SAHİP ÇIKMALI"
Yasanın gündeme gelmesiyle birlikte itiraz ettiklerini de belirten Durmuş, Meclis Adalet Komisyonunda toplantısında da önerilerini de sıraladıklarını fakat hiçbir uyarılarının dikkate alınmadığına dikkat çekti. “Yasa geri çekilsin” diyen Durmuş, sosyal medyaya ve gazeteciliğe yönelik sansür yasasına karşı ülke genelinde gazetecilerin sokağa çıkacağını belirtti. İktidarın çıkartmak istediği yasayı susturma, korkutma, hapsetme yasası olarak değerlendiren Durmuş, “Sosyal medya da kontrol altına alınacak” dedi. Söz konusu yasanın haber alma hakkını gasbı anlamına geleceğine de vurgu yapan Durmuş, “Halkın da haber almak hakkına sahip çıkması gerekiyor. Gazetecilerle, gazetecilerin örgütleriyle birlikte mücadele etmeli. Buna karşı hep birlikte karşı çıkmalıyız” dedi.
BASIN MESLEK ÖRGÜTLERİ TOPLANTI DÜZENLİYOR
Basın meslek örgütleri TBMM’de görüşülmesi beklenen Sosyal Medya Yasa Tasarısı’na karşı çıkmak için bir araya geldi. Yedi basın meslek örgütü bugün saat 14.00’de Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin Konferans Salonu’nda toplantı düzenleyecek.#SansürYasasınaHayır konulu toplantıya Türkiye Gazeteciler Cemiyeti adına Başkan Turgay Olcayto, Türkiye Gazeteciler Sendikası adına Genel Başkan Gökhan Durmuş, Basın Konseyi adına Başkan Pınar Türenç, Türkiye Yazarlar Sendikası adına Genel Başkan Adnan Özyalçıner, DİSK Basın İş Sendikası adına Genel Sekreter Özge Yurttaş, PEN Yazarlar Derneği adına 2. Başkan Halil İbrahim Özcan, Türkiye Yayıncılar Birliği adına Kenan Kocatürk katılacak.
BİRÇOK YERDE GAZETECİLER AÇIKLAMA YAPACAK
Ankara'da 22 Haziran 2022 Çarşamba günü TBMM Çankaya Kapısı Milli Egemenlik Parkı'nda 13.00'te, İzmir'de 21 Haziran 2022 Salı Konak Hasan Tahsin Anıtı'nda 13.00'te, Adana'da 21 Haziran 2022 Salı ÇGC Sosyal Tesislerinde saat 12.00'de, Kocaeli'de 21 Haziran 2022 Salı Uğur Mumcu Parkı'nda saat 18.00'de açıklamalar yapılacak.
İzmir Gazeteciler Cemiyeti de yaptığı açıklamada, "Habere sansür anlamına gelen bu yasa teklifine karşı sesimizi yükseltmeye kararlıyız. Dezenformasyon önlenmeli ancak 'yalan haber' tanımını savcıların, hakimlerin yapmasından vazgeçilmeli. Özgür haberciliğe ket vuracak bu yasa teklifinin Meclis’te kabul edilmemesi için çağrı yapıyoruz" denildi.