Haber-Sen, "dezenformasyon" yasasının gençliğe karşı kullanılacağı uyarısı yaptı
Haber-Sen, AKP ve MHP'nin "dezenformasyonla mücadele" iddiasıyla Meclise sunduğu ve sansürle sonuçlanacağı uyarıları yapılan yasa teklifinin, gençliğe karşı tehdit olarak kullanılacağını söyledi.
Fotoğraf: Robin Worrall/Unsplash
AKP ve MHP'nin "dezenformasyonla mücadele" iddiasıyla Meclise sunduğu ve sansürle sonuçlanacağı uyarıları yapılan "Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"ne tepkiler sürüyor.
Basın Yayın İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası (Haber-Sen) yasa teklifine dair açıklamasında düzenlemeyle gençliğin baskı altına alınmak istendiğine dikkat çekti. İktidarın amacının, yasayı, otoriteye karşı takındığı tutumundan rahatsız olduğu gençliğe karşı tehdit olarak kullanmak olduğunu belirtti.
BİREYLERİN TEMEL HAKLARINA OLUMSUZ ETKİLERİ OLACAK
Açıklamada teklifin bireylerin ifade, haber alma ve örgütlenme özgürlüğü de dâhil olmak üzere temel haklarına dair olumsuz etkileri olacağına işaret edildi.
Haber-Sen'in açıklamasında, teklifin yasalaşması durumunda Türkiye’deki takip ve kontrol sistemlerinin hukuki bir zeminde yaygınlaşacağı ve devamında gelmesi muhtemel düzenlemelerin daha da demokrasiden uzak olacağı, bireyler aleyhine sonuçlar yaratacağı uyarıları yapıldı.
Gençliğin sosyal medyayı etkin kullandığı ve dünyadaki gelişmelere yatkın olduğu belirtilen açıklamada, "Z kuşağının otoriteye karşı olan tutumunun iktidar çevresini rahatsız ettiğine" değinildi.
DEZENFORMASYONA KİM KARAR VERECEK?
Açıklamada Türk Ceza Kanunu’na eklenmesi öngörülen “Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır” maddesinin tartışmalı olduğu vurgulandı ve “Bu bilginin dezerformasyon olduğuna kim karar verecek” diye soruldu.
Devletin bütün gücünü elinde bulunduran iktidarın bu yasayı gençliğe karşı bir tehdit unsuru olarak kullanacağının altı çizilen açıklamada, ayrıca iktidarın gerek 2020’deki yasayla, gerekse şimdiki teklifle amacının Twitter başta olmak üzere sosyal medya kullanıcılarının kimlik bilgilerine istediği an erişebileceği bir sisteme kavuşmak ve sansürü etkili kılabilmek olduğu ifade edildi. (Ankara/EVRENSEL)