Tarımda girdi maliyetlerini siz karşılayın, yüzde 30’unu bize bırakın
Venezuela'da toprak kiralayarak buğday üretimi yapma girişiminde bulunan AKP hükümetine çiftçinin tepkisi büyüyor. Çiftçi, AKP projesinin 'şirketlere' yarayacağını söyledi.
Fotoğraf: Ahmet Dağlı/DHA
Volkan PEKAL
Adana
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin Venezuela’da toprak kiralayıp buğday üreteceği açıklaması çiftçinin büyük tepkisini çekti. Fahiş oranda artan girdi maliyetlerini borçla karşılamaya çalışan ve borç içinde yüzen üretici toprakları boş bırakırken başka ülkelerde üretim, açıklamaları tepki ile karşılandı. Bu girişimlerin iktidarın politik tercihi olduğunu ifade eden, kendisi de üretici olan Adana Tarım Platformu Üyesi ve CHP Tarımdan Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Cahit İncefikir, Türkiye’de 3.5 milyon hektardan fazla tarım toprağının boş kaldığını hatırlatarak “Her gün zamlanan mazot, gübre, ilaç gibi girdi maddelerini sağlayın, tarlalarımızı ekin, yüzde 30’unu bize bırakın. Sizi 10 bin 500 kilometre ötelere göndermeyelim” dedi.
"ÜRETİCİYİ TOPRAKTAN KOPARIR"
Tarım Bakanlığı, Latin Amerika ve Afrika’da 10 ülkede tarım arazisi kiralayacak. Venezuela’da “Turkish Land” olarak adlandırılan topraklarda yapılacak üretimden edilecek hasılatın yüzde 70’i Türkiye’ye, yüzde 30’u toprak sahibine bırakılacak.
Adana Tarım Platformu Üyesi ve CHP Tarımdan Sorumlı İl Başkan Yardımcısı Cahit İncefikir, ülkedeki tarımsal politikalar ve hükümetin politik tercihlerinden dolayı üreticinin ekimden kaçmaya başladığı, Türkiye’de 3.5 milyon hektardan fazla tarım toprağının boş kaldığı bir tablo ortadayken bakanlığın yaptığı bu tercihin sonucunun üreticinin daha fazla topraktan kopması olacağını dile getirdi.
"ÜRETİCİ GÜBRE ATAMADI, 20 MİLYON TON HEDEFİ GERÇEKÇİ DEĞİL"
Buğdayda 10.5 milyon ton ithalat yapıldığını dile getiren İncekifir, “Verdiğiniz taban fiyatı ve girdi maliyeti ile birlikte önümüzdeki yıl tarım ürünlerinde ithalata bağımlı hale geleceğiz. Her gün artan girdi maliyetleri ile Çukurova’da bazı bölgelerde 600, bazı bölgelerde 300 kilo alınan buğday hasadında üretici ciddi sıkıntılar yaşamakta. Çünkü atılması gereken miktarda gübre atılmadı ya da hiç atılmadı. Bu tonajları düşürüyor. 20 milyonun çok üzerinde olacağı varsayımlarının doğru olmadığı önümüzdeki günlerde ortaya çıkacak. Sahada konuştuğumuz üreticiler önümüzdeki yıl ekmemeyi düşünüyor. Bu politikanız, bu tercihiniz Türkiye’yi tarımda en çok ithalat yapan konuma sokacaktır. Bunun sonu kaçınılmazdır. Türkiye’de ekilmemiş milyonlarca dekarı aynı koşullarda ekelim. Her gün zamlanan mazot, gübre, ilaç gibi girdi maddelerini sağlayın, tarlalarımızı ekin, yüzde 30’unu bize bırakın. Sizi 10 bin 500 km ötelere göndermeyelim” dedi.
"BUNDAN ÜRETİCİ DEĞİL, BÜYÜK İŞ ADAMLARI KAZANIR"
Adana’da çok sayıda çiftçinin yaşadığı Doğankent Cumhuriyet Mahallesi’nde görüştüğümüz Buğday Üreticisi Mahalle Muhtarı Selahattin Fırat, Venezuela’da üretilecek buğdaydan büyük iş adamlarının kazanacağını belirterek “Biz kendi topraklarımızı işletemiyorsak orayı nasıl işletelim” dedi. Buğdayda ton başına 6 bin 50 lira alım fiyatı açıklanmadan önce 7 ila 7.5 lira arasında olan buğday fiyatının 6-6.5 liraya gerilediğini ifade eden Fırat, “Zaten verim yok. Çiftçi şu anda perişan, mazot alamaz, üretim yapamaz hale gelmiş. Ben 100 dekar buğday ektim. Dondan dolayı mahsul alamadım. Verimsizliğin nedeni başta iklim şartları ama ilaç fiyatları başını alıp gitmiş, gübre başını almış gitmiş. Bir ton gübre alacak 15 bin lira. Para bulamayınca 30 yerine 20 kilo atıyor. Bu da rekolteyi düşürüyor. Bu da 600-700 kilo beklenen rekolte yerine 250 kilo ile yetinmek zorunda kalıyor. Burada topraklar verimli. Eskiden 800-900 kilo verim alıyorduk. 2022’de 250-300 alıyoruz. 600-700 kilo verim alınsa kurtarır ancak bu şekilde alım fiyatı yeterli değil” dedi.