21 Haziran 2022 11:56

EMEP: Halkın haber alma hakkını ihlal eden teklif geri çekilmeli

Emek Partisi Ordu İl Başkanı Hikmet Poyraz, "Dezenformasyonla mücadele" adı altında hazırlanan yasa taslağına dair "Halkın haber alma hakkının ihlal eden bu teklif geri çekilmeli" dedi.

Hikmet Poyraz | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

AKP-MHP’nin ‘dezenformasyonla mücadele’ iddiasıyla Meclis’e gönderdiği kanun teklifi TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edildi, bu hafta Meclis Genel Kurulunda görüşülecek.

40 maddeden oluşan yasa teklifini “sansür yasası” olarak niteleyen Emek Partisi Ordu İl Başkanı Hikmet Poyraz, "Teklif yasalaşması durumunda, Türk Ceza Kanunu’nun 217. maddesine “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçu eklenecek. Maddeye göre “Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak nedeniyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis” cezasıyla cezalandırılacak. Teklifte ayrıca “suçun failin gerçek kimliğini gizlemek suretiyle veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde verilen ceza yarı oranında artırılacak.” ifadesi de yer alıyor.  İnternet haber siteleri de Basın Kanunu kapsamına alınarak, ‘süreli yayın’ kategorisinde kabul edilecek. Böylece haber siteleri savcıların yanı sıra Basın İlan Kurumunun da denetimine tabi olacak. Basın İlan Kurumundan resmi alan alabilecek olan haber siteleri, gazetelerde olduğu haberlerin nedeniyle BİK tarafından denetlenecekleri için haberleri üzerinden ilan cezası da alabilecekler. Haber siteleri yayımladıkları içerikleri 2 yıl boyunca muhafaza etmek zorunda olacaklar.” dedi.

Yasanın kabul edilebilir bir tarafının olmadığını belirten Poyraz, “Halkın haber alma hakkının ihlal eden bu teklif geri çekilmeli. Şu anki basın yasasının da demokratik değil. Bu teklif kabul edilirse eskiyi arar olacağız. Bu nedenle demokratikleşmenin en önemli kıstaslarından biri olan basın özgürlüğünün genişletilmesi gerekirken iktidar baskıcı anlayışı sürdürüyor ve basının elini kolunu bağlamaya çalışıyor. Bu kabul edilemez. Yasa; susturma, korkutma, hapsetme yasası olarak karşımıza çıkıyor. Partileri, sendikaları, dernekleri, odaları bu yasanın geri çekilmesi için mücadeleye çağırıyoruz" dedi. (Ordu/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Devlet Bahçeli, TÜSİAD’ı hedef aldı: Bir kez olsun milli olun

SONRAKİ HABER

BTS: Ankara tren kazasında gerçek sorumluların açığa çıkarılması engellendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa