Ekvador’da OHAL genişletildi, halkların yürüyüşü ise sürüyor
Ekvador’da yerli halkların örgütleri öncülüğünde başlayan protestolar sekiz günü geride bıraktı.
Fotoğraf: Revista Rupturas
Ekvador’da yerli halkaların öncülük ettiği protestolar sekizinci gününü geride bıraktı. Ülkenin farklı yerlerinden yola çıkan binlerce kişi başkent Quito’ya ulaştı.
Yaya olarak, motosikletlerle veya kalabalık kamyonlarla başkentin güney girişindeki Cutuglagua bölgesine gece saatlerinde varan binlerce yerli Ekvadorlu başkente girdi. Kucaklarında çocuklarıyla kadınlar dikkat çekerken, birçok kişinin ellerinde Ekvador bayrakları, sopalar, tahta ve metal kalkanlar taşıdığı görüldü. Yine kentin kuzeyinden de yüzlerce kişi giriş yaptı. Bu arada başkentin kuzeyindeki Salesian Üniversitesi “barış ve insani sığınma bölgesi” olarak tesislerinin kapılarını yerli halka açma kararı aldı. Ayrıca Ekvador Ulusal Üniversitesi öğrencileri de kampüs kapılarını yerliler için açtı.
PROTESTOLARA YERLİ ÖRGÜTÜ LİDERLİK EDİYOR
Protestolara Ekvador Yerli Halklar Konfederasyonu (CONAIE) öncülük etse de çok sayıda işçi sendikası, öğrenci ve kadın örgütleri gibi farklı sosyal ve siyasi örgütler de destek veriyor. Ayrıca Ulusal Köylü, Yerli ve Siyah Örgütleri Konfederasyonu (Fenocin), Evanjelik Yerli Halklar ve Örgütler Konseyi (Feine) de CONAIE ile ittifak halinde protestolara katılıyor.
AFP’ye konuşan Ekvador Yerlisi Victor Taday, “Biz halkız ve sonuna kadar burada olmak zorundayız” dedi. 50 yaşında bir taksi şoförü olan Taday, yakıt fiyatlarının hayatı daha pahalı hale getirdiğine inandığı için protestoya katıldığını söyledi. Taday, eski bir bankacı olan devlet başkanı Guillermo Lasso’nun “defolup gitmesini” istiyor.
Devlet Başkanı Lasso’nun IMF iş birliğindeki ekonomik ve sosyal politikalarına karşı başlayan protestolarda giderek yükselen hayat pahalılığı karşısında halk yararına önlemler alınması talep ediliyor.
HÜKÜMET OHAL’İ GENİŞLETTİ
Sağcı Devlet Başkanı Lasso ise protestolara katılanları “kaos” çıkarmakla suçlayarak başkent Quito’yu da içeren Pichincha, Cotopaxi ve Imbabura eyaletlerinde cumartesi günü ilan edilen olağanüstü hali Chimborazo ve Tungurahua And eyaletleri ile Amazon Pastaza’ya kadar uzattı. Olağanüstü hal kararnamesi ile devlet serbest dolaşımı kısıtlıyor ve kolluk kuvvetlerine “şiddet eylemlerini etkisiz hale getirme” gerekçesiyle “güç kullanımı” için izin veriyor.
Lasso, Twitter hesabından yayınladığı bir videoda “Elimizi uzattık, diyalog çağrısında bulunduk ama barış istemiyorlar, kaos istiyorlar, başkanı görevden almak istiyorlar” dedi.
YERLİ AYAKLANMALARI 3 BAŞKAN DEVİRDİ
1997-2005 yılları arasında üç devlet başkanını deviren halk ayaklanmalarında da başı çeken Yerli Halklar Konfederasyonu (CONAIE), hükümetin ekonomi politikalarını değiştirmesi ve yakıt fiyatlarını düşürmesi talebiyle son bir haftadır Quito ve diğer şehirlerde yürüyüşler ve yol kapatma eylemleri düzenliyor.
Ekvador’da bir galon dizel bir yıl içinde yüzde 90 oranında (1,90 ABD doları), bir galon normal benzin ise yüzde 46 oranında (2,55 ABD doları) arttı. Ancak Lasso yakıt indiriminin pazarlık konusu yapılamayacağını söyledi.
EKVADOR YERLİLERİNİN 10 TALEBİ
Gösterileri yatıştırmak amacıyla Devlet Başkanı Lasso, cuma günü Ekvador’un en yoksul ailelerine yönelik aylık yardımın arttırılacağını duyurdu. Ayrıca çiftçilere yüzde 1 faiz ve 30 yıl vade ile 5 bin ABD Dolarına kadar kredi verilmesi kararı ilan etti. Ancak bu halkın taleplerini karşılamaktan uzak bir vaat.
Ekvador’un 17,7 milyonluk nüfusunun bir milyondan fazlasını temsil eden CONAIE ile birlikte 4 yerli örgütü, hükümetin 10 talebi yerine getirmesini istiyor.
- Yakıt fiyatlarının düşürülmesi
- Köylülerin banka borçları için finansal sistemde bir yıllık bir moratoryum
- İstihdam ve çalışma haklarını güvence altına alınması
- Tarım ürünleri için adil fiyatlar
- Yerli bölgelerinde maden şirketi imtiyazlarının askıya alınması
- Kolektif haklara saygı gösterilmesi
- Stratejik hizmetlerin özelleştirilmemesi
- Fiyat spekülasyonlarını kontrol etmek için politikalar geliştirilmesi
- Sağlık ve eğitim için daha fazla bütçe
- Halkın güvenliği artırmak için tedbirler alınması
Öte yandan “İnsan Hakları Örgütleri İttifakı” protestolar sırasında 79 kişinin tutuklandığını ve 55 sivilin yaralandığını bildirdi. (DIŞ HABERLER)