84 yaşındaki hasta mahpus Özkan’a bir kez daha cezaevinde kalamaz raporu verildi
Tuğgeneral Bahtiyar Aydın suikastıyla ilişkili olduğu iddiasıyla 27 yıldır cezaevindeki 84 yaşındaki hasta tutuklu Mehmet Emin Özkan’a bir kez daha cezaevinde kalamaz raporu verildi.
Mehmet Emin Özkan | Fotoğraf: MA
Türkiye'deki cezaevlerinde hapis yatan bin 605 hasta tutukludan biri olan ve Tuğgeneral Bahtiyar Aydın suikastıyla ilişkili olduğu iddiası 27 cezaevinde olan Mehmet Emin Özkan’a bir kez daha cezaevinde kalamaz raporu verildi. Aralarında insan hakları örgütü, odalar ve derneklerin bulunduğu 13 kurum yaşlı ve ağır hasta mahpus Mehmet Emin Özkan'ın infazına ara verilmesi ve tedavisinin dışarıda gerçekleşmesi için ilgili tüm kurumları sorumlu davranmaya çağırdı.
10’dan fazla hastalığı bulunan Mehmet Emin Özkan’ın geçen hafta rahatsızlanması üzerine hastaneye sevk edilmek istendi. İlerlemiş yaşı ve hastalıkların verdiği acı ile tüm raporlara rağmen tahliye edilmemesi nedeni hastaneye gitmek istemedi. Tutuklu bulunduğu Diyarbakır D Tipi Cezaevi yönetimi ve avukatların görüşmesiyle Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edilen Özkan’a cezaevinde kalamaz raporu verildi.
DEMANS HASTALIĞI MEVCUT
Özkan’ın hastalığının özellikle Gazi Yaşargil Hastanesi Psikiyatri Heyeti’nin raporunda demans hastalığına işaret ederek cezaevi psikoloğunun Özkan’ın tek başına işlerini göremediği, yalnız tuvalete bile gidemediği, unutkanlığının olduğunun not ettiğini belirtti. Nöroloji Heyeti, gözlem notunda hastanın yardım olmadan günlük yaşamını sürdüremediği kaydedilen raporda, Kardiyoloji Heyeti ise Özkan’ın kalp kapak hastalığının bulunduğunu belirtti.
ANİ ÖLÜME NEDEN OLACAK KALP HASTALIĞI
Teşhis bölümünde zehirli guatr olarak tanımlanan hipertiroidi, günlük hayata faaliyetlerini kısıtlayacak hipertansiyonu, ani ölüme neden olan koroner arter hastalığı (KAH) diye tabir edilen kalp hastalığı, yine kalp kapak hastalığı, ikinci evre böbrek hastalığı bulunduğu notu düşüldü.
CEZAEVİNDE KALAMAZ RAPORU
Özkan’ın sürekli hastalık ve kocama durumu olduğuna işaret edilen raporda, Özkan’ın cezasının ertelenmesi gerektiği, cezanın infazının cezaevinde infazı halinde hayati bakımdan tehlike arz ettiği, cezanın bir yıl süre ile ertelenmesi gerektiği görüşü bildirildi.
Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden alınan cezaevinde kalamaz raporu sonrası yine geçtiğimiz hafta İstanbul Adli Tıp Kurumu’na sevk edilen Özkan, buradaki işlemlerinin ardından tekrar Diyarbakır D Tipi Cezaevi’ne getirildi. Adli Tıp Kurumu ise Özkan’ın durumuna ilişkin raporunu henüz tamamlamadı.
13 KURUMDAN ÇAĞRI: HASTA MAHPUSLAR DERHAL TAHLİYE EDİLMELİ
Aralarında insan hakları örgütü, odalar ve derneklerin bulunduğu 13 kurum yaşlı ve ağır hasta mahpus Mehmet Emin Özkan'ın infazına ara verilmesi ve tedavisinin dışarıda gerçekleşmesi için ilgili tüm kurumları sorumlu davranmaya çağırdı.
Açıklamada 84 yaşında ve 25 yıldır hapishanede olan ağır hasta ağırlaştırılmış müebbet hükümlüsü mahpus Mehmet Emin Özkan’ın ailesinden ve basından alınan aktarımlara göre; kalp rahatsızlığının, hipertansiyon, toksik guatr (zehirli guatr), osteoporoz (kemik erimesi), böbrek ve bağırsak bozuklukları, aşırı derecede kilo kaybı, duyma ve görme eksikliği, hafıza kaybı gibi çeşitli ve kronik hastalıkları bulunduğu ve durumunun gün geçtikçe kötüleştiği belirtildi.
“ÖZKAN’IN SAĞLIK DURUMU GİTTİKÇE DAHA KÖTÜYE GİTMEKTEDİR”
Özkan’ın ağırlaştırılmış müebbet hükümlüsü mahpus olması ve uzun yıllar tecritte kalması nedeniyle sağlık problemlerinin gün geçtikçe ağırlaşarak devam ettiği vurgulanan açıklamada; “Mehmet Emin Özkan yeme, içme, giyinme, yürüme, banyo, tıraş, wc vb. kişisel hiçbir ihtiyacını tek başına giderememektedir. Tüm hastalıklarına rağmen tahliye edilmeyen Mehmet Emin Özkan’ın sağlık durumu gittikçe daha kötüye gitmektedir. Mehmet Emin Özkan’ın sağlık durumu bir yıldan fazladır giderek endişe verici bir hal almış ve defalarca hastaneye kaldırılmıştır. Mehmet Emin Özkan tedavi sürecinde kelepçeli muayene edilmek istenmiş, hastane sevkleri düzenli bir şekilde yapılmamıştır. Mehmet Emin Özkan’ın teşhisi konulmuş ciddi sağlık sorunları olmasına rağmen hastanede yatarak tedavi edilmeyip hapishanede tutulması, sağlık durumu kritik noktaya gelince hastaneye sevk edilmesi, akabinde yeniden hapishaneye götürülmesi sürecinin defalarca yaşanması, işkence ve kötü muamelenin sistematik bir hal aldığını göstermektedir. Bu durumdan Mehmet Emin Özkan’ın ailesi de psikolojik olarak olumsuz etkilenmektedir” denildi.
Sağlık sorunlarından ötürü infaz erteleme başvurusu yapmak için birçok kez Adli Tıp Kurumu’na başvuran Özkan hakkında tüm sağlık sorunlarına rağmen hapishanede kalabileceği yönünde raporlar verildiğinin altı çizilen açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Türkiye hapishanelerinde sağlığa erişim hakkının engellenmesi, kelepçeli muayene dayatması, revire geç çıkarılma, hastane sevklerinin geç yapılması ya da yapılmaması, hapishanede çalışan sağlık personel sayılarının yetersiz olması sağlık problemi olan mahpusların durumunu kötüleştirebilmekte ve yaşam hakkı ihlaline yol açabilmektedir. Ölümcül hastalığa yakalanmış veya sağlık durumu sürekli şekilde hapishane koşulları ile uyumsuz hale gelmiş mahpusların hapishanede tutulmaya devam edilmemesi, tam teşekküllü sağlık kurulu raporuna istinaden derhâl tahliye edilmesi ve tedavilerinin ailelerinin yanında sürdürülmesi gerekir. Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Kurulunun 5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanunun 16. Maddesi çerçevesinde yaptığı yorum üzerinden verdiği raporlar sonucu birçok mahpus ya hapishanede ya da infaz erteleme kararı sonucu tahliyesinden çok kısa zaman sonra hayatını kaybetmektedir.”
“BAKANLIĞI VE YETKİLİLERİ GEREKEN ADIMLARI ATMAYA ÇAĞIRIYORUZ”
Mehmet Emin Özkan’ın sağlık durumunun geldiği kritik aşama nedeniyle, hapishane koşullarında kalmaya devam etmesi yaşam hakkının ihlali riskini taşıdığı ifade edilen açıklamada; “Tüm bu bilgiler ışığında sivil toplum kuruluşları, demokratik kitle örgütleri ve meslek odaları olarak Mehmet Emin Özkan’ın hapishanede tek başına hayatını idame ettiremeyeceği, hastalığının hapishane koşullarında tedavi edilemeyeceği, yaş ve kronik hastalıkları ve koronavirüs pandemisinin hapishanelerde oluşturduğu risk de göz önünde bulundurularak tedavisinin dışarıda gerçekleşmesi için infazına ara verilmesi ve Mehmet Emin Özkan’ın derhal serbest bırakılması için öncelikle Adalet Bakanlığı ve yetkilileri ivedilikle gereken adımları atmaya çağırıyoruz” denildi.
İMZACI KURUMLAR
- Batman Barosu
- Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği
- Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Merkezi
- Diyarbakır Barosu
- Diyarbakır Tabip Odası
- Hak İnisiyatifi
- İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi
- Özgürlük için Hukukçular Derneği Genel Merkezi
- Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Diyarbakır Şubesi
- Şırnak Barosu
- Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı
- Türkiye İnsan Hakları Vakfı
- Van Barosu (HABER MERKEZİ)