22 Haziran 2022 16:49
Son Güncellenme Tarihi: 22 Haziran 2022 21:03

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman geri döndü

Resmi ziyaretlerde bulunmak üzere Ankara'ya gelen Suudi Arabistan Veliaht Prens Muhammed bin Selman geri döndü. Görüşmelerin ardından Türkiye- S.Arabistan ortak bildirisi yayımlandı.

Muhammed bin Selman (solda) Tayyip Erdoğan (sağda) | Fotoğraf: Ali Balıkçı / aa

Paylaş

Türkiye, “normalleşme” adı altında yaptığı dış politikada U dönüşlerinden birini Suudi Arabistan ile yaşıyor.

Gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinden sonra Türkiye-Suudi Arabistan hattında esen soğuk rüzgarlar yerini “normalleşmeye” bıraktı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın nisan ayındaki Arabistan ziyaretinin ardından resmi temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya gelen Veliaht Prens Muhammed bin Selman saat 20.30'da Esenboğa Havalimanı'ndan kalkan uçakla geri döndü.

Salman'ın Ankara'ya gelişi, Kaşıkçı'nın öldürülmesi sonrasında Suudi Arabistan'dan Türkiye’ye en üst düzeyde yapılan ziyaret oldu.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Veliaht Prens'in, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bir araya gelerek yaptığı baş başa görüşme yaklaşık 2 saat sürdü.

Ardından Erdoğan, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman onuruna resmi akşam yemeği verdi.

Saraydaki yemek, basına kapalı gerçekleştirildi.

Görüşmenin ardından Türkiye- S.Arabistan ortak bildirisi yayımlandı.

Bildiride şu ifadelere yer verildi:

"Taraflar, bölgenin geleceğine hizmet etmek için tarihi kardeşlik temelinde iş birliğini geliştirerek sürdürme kararlılığını vurgulamışlardır."

"Ticaretin kolaylaştırılması, yatırım fırsatlarının araştırılması, somut ortaklıklara dönüştürülmesi için iletişimin artırılması ele alındı."

SELMAN, TÜRKİYE ZİYARETİ ÖNCESİ, MISIR VE ÜRDÜN'DEYDİ

Suudi Veliaht Prensi Bin Selman, Türkiye ziyareti öncesi Ürdün Kralı Abdullah ile başkent Amman'ın el-Huseyniye Sarayı'nda görüştü. Selman görüşmede, "Hedefimiz, Ürdün ve Suudi Arabistan'ın çıkarı adına iş birliği için yeni bir aşamaya ivme kazandırmaktır" dedi. Selman 2017'de göreve geldiğinden bu yana ilk kez Ürdün'e resmi ziyarette bulundu.

Selman, 21 Haziran'da da Mısır'ın başkenti Kahire'de, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile görüşmüştü. Yapılan açıklamada tarafların, Kahire ve Riyad yönetimleri arasında bugün imzalanan 7,7 milyar dolarlık ekonomik ve ticari anlaşmadan memnuniyet duydukları bilgisine yer verildi.

KAŞIKÇI CİNAYETİ

Muhammed bin Selman’a yönelik eleştirileriyle bilinen ve Washington Post gazetesinde köşe yazarlığı yapan Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim 2018’de gittiği Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğundan bir daha çıkmamıştı. Kaşıkçı’nın, konsoloslukta öldürüldüğü ve cesedinin parçalandığı ortaya çıkmıştı. Cinayete ilişkin İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ve 26 sanığın yargılandığı dava dosyasının, Adalet Bakanlığı onayıyla 7 Nisan 2022’de Suudi Arabistan adli makamlarına devredilmesine karar verilmişti.

Şubat 2021’de yayımlanan bir ABD istihbarat raporu (CIA başta olmak üzere ilgili istihbarat kurumlarının katkıda bulunduğu), Veliaht Prens Muhammed’in Kaşıkçı’yı öldürme veya yakalama operasyonunu onayladığını bildirmişti. Raporda “Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın, Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’da yakalanması ya da öldürülmesine yönelik operasyonu onayladığı sonucuna ulaştık” denilmişti. Suudi Arabistan ise rapordaki bulguları reddederek Selman’ın olayla ilgisi olmadığını savunmuştu.

ERDOĞAN KAŞIKÇI CİNAYETİ SONRASI NELER DEMİŞTİ?

Erdoğan’ın Cemal Kaşıkçı davasına ilişkin iki dikkat çeken açıklaması vardı. Bunlardan ilki 2018 yılında gelmiş, Kaşıkçı için “şehit” demiş, Suudi Arabistan için ise “ Veliaht Prens dedi ki, Kaşıkçı başkonsolosluktan çıktı. Bunlar dünyayı enayi zannediyor, insanları enayi zannediyor. Bu millet enayi değil, hesabı sormasını bilir” ifadesini kullanmıştı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Washington Post için kaleme aldığı Cemal Kaşıkçı yazısında da “Kaşıkçı cinayetini siyasetin değil, adaletin konusu olarak görüyor; adaletin ise ancak ulusal ve uluslararası mahkemeler eliyle tecelli edeceğine inancımızı koruyoruz. Kaşıkçı suikastı, insani boyutunun yanı sıra diplomatik dokunulmazlık ilkesinin istismar edilmesi nedeniyle de endişe vericidir. Katillerin diplomatik pasaportlarla seyahat etmeleri, diplomatik bir binayı suç mahalline çevirmeleri ve Suudi Arabistan’ın İstanbul’daki bir numaralı diplomatının olayın üstünü örtmeye çalışması, çok tehlikeli bir emsal oluşturmuştur. Belki de daha tehlikeli olanı ise katillerin, kendi ülkelerinde hiçbir ceza almadan hayatlarına devam etmeleridir” ifadelerini kullanmıştı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

84 yaşındaki hasta mahpus Özkan’a bir kez daha cezaevinde kalamaz raporu verildi

SONRAKİ HABER

‘KCK Akademi Davası’ ertelendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa