İstanbul’da gazeteciler "Sansür yasasına hayır" diye haykırdı
İstanbul'da Şişhane’deki Barış Anıtı’nda bir araya gelen basın meslek örgütleri, TBMM'de görüşülmesi beklenen sansür yasasının geri çekilmesini istedi.
![İstanbul’da gazeteciler "Sansür yasasına hayır" diye haykırdı](https://www.evrensel.net/upload/dosya/212837.jpg)
Fotoğraf: Şerif Karataş/Evrensel
İLGİLİ HABERLER
![Basın örgütleri birçok ilde sokağa çıktı: Sansür yasası çekilsin, gazeteciler serbest bırakılsın](https://www.evrensel.net/images/840/upload/dosya/212810.jpg)
Basın örgütleri birçok ilde sokağa çıktı: Sansür yasası çekilsin, gazeteciler serbest bırakılsın
!["Sansür yasası" yerel gazeteleri nasıl etkileyecek?](https://www.evrensel.net/images/840/upload/dosya/212814.jpg)
"Sansür yasası" yerel gazeteleri nasıl etkileyecek?
![7 basın meslek örgütünden açıklama: Sansür yasasına hayır](https://www.evrensel.net/images/840/upload/dosya/212823.jpg)
7 basın meslek örgütünden açıklama: Sansür yasasına hayır
Basın meslek örgütleri TBMM’de görüşülmesi beklenen yasaya karşı birçok ilde alanlara çıktı. İstanbul'da Beyoğlu Şişhane’deki Barış Anıtı’nda Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), DİSK/Basın-İş Sendikası açıklama yaptı. Açıklamada, sansür yasasının geri çekilmesi talep edildi.
"CUMHURİYET TARİHİNİN EN KARANLIK YASALARINDAN BİRİ"
Eylemde meslek örgütleri adına konuşmalar yapılırken DİSK/Basın-İş Genel Sekreteri Özge Yurttaş, “Yazı yazabildiğimiz, haberlerimizi paylaşabildiğiniz mecralar yaşsın diye bugün burada toplandık. Mecliste oylanacak olan yasa tasarısı cumhuriyet tarihinin en karanlık yasalarından birisi. Bu yasa sadece gazetecilere yönelik değil, sosyal medyayı kullanan tüm yurttaşları susturmaya yöneliktir. Birtakım yeni kurumlar oluşturarak ya da mevcut bazı kurumların yetkilerini artırarak herkesi susturmaya yönelik bir yasa çıkarmaya çalışıyorlar” dedi. Yurttaş, yasaya karşı mücadele edeceklerini söyledi.
Fotoğraf: Şerif Karataş/Evrensel
"BU TASARI BİZİM TASARIMIZ DEĞİL"
TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş da “Bu yasa tasarısı gazetecilerin meslek örgütlerine danışılmadan hazırlanmış bir yasa tasarısıdır. Bu yasa tasarısıyla Türkiye’de gazetecilik yok edilmek istenmektedir. Basın özgürlüğünün son zerrecikleri ortadan kaldırılmak istenmektedir” dedi.
İstanbul’da gazeteciler "Sansür yasasına hayır" diye haykırdı
— Evrensel Gazetesi (@evrenselgzt) June 21, 2022
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Sendikası ve DİSK/Basın-İş sendikası, Beyoğlu Şişhane’deki Barış Anıtı önünde açıklama yaptı, "sansür yasası geri çekilmeli" dedihttps://t.co/rGTkd21gkD pic.twitter.com/20Q9iqgc3A
“İnternet medyasındakilere basın kartı vereceğiz, resmi ilan alabilecekler, gibi süslü ifadelerle gazeteciler aldatılmak isteniyor” diyen Durmuş, “Ancak bu yasayla gazetecilerin basın kartına ulaşabilmeleri zorlaşacaktır. Son dönemde yaşanan olaylar gösteriyor ki; daha yasa gelmeden gazetecilik engelleniyor. Biz basın meslek örgütleri olarak bu yasanın geri çekilmesini, yasaların basın örgütleriyle birlikte yapılmasını önerdik. Ancak önerilerimize kulak tıkadılar. Bu tasarı bizim tasarımız değildir, bu tasarının içerisinde gazeteciler yoktur. Bu yüzden mücadelemizi kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Fotoğraf: Şerif Karataş/Evrensel
TGC Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Güç de “Diyarbakır'da 16 gazeteci arkadaşımızı tutukladılar. Perşembenin gelişi çarşambadan belli. Daha şimdiden gazeteci arkadaşlarımız cezaevinde. Bu şekilde düzenlenen yasa tasarısı basın tarihin en ağır sansürlerinden biridir. Sansür yasasıdır. Hiçbir gerekçe açıklanamaz. Dezenformasyonu iktidar kendisi yapıyor. Enflasyon yüzde 150 oldu desek bizi cezaevine atıyor. Yarın benzine zam geldi desek bizi cezaevine atacak. Biz cezaevinden korkmuyoruz, gerçekleri yazmaya devam edeceğiz. Bu iktidara gerçekleri yazarak cevap vereceğiz” diye konuştu.
Fotoğraf: Şerif Karataş/Evrensel
Fotoğraf: Şerif Karataş/Evrensel
(İstanbul/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et