Sri Lanka Başbakanı ülke ekonomisinin çöktüğünü açıkladı
Sri Lanka Başbakanı Wickremesinghe, ülke ekonomisinin çöktüğünü ve petrol ithalatı için bile ödeme yapamadıklarını açıkladı.
Arşiv | Fotoğraf: AntanO/Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)
Sri Lanka'da ekonomi çöktü. Sri Lanka Başbakanı Wickremesinghe, ülke ekonomisinin çöktüğünü ve petrol ithalatı için bile ödeme yapamadıklarını açıkladı. Wickremesinghe, "Petrol ithalatı için bile ödeme yapamıyoruz." dedi.
Güney Asya’da bir ada ülkesi olan 22 milyon nüfuslu Sri Lanka’da ekonomik krizin derinleşmesiyle 16 Mart’ta protestolar başlamıştı. Kitlesel protestolar nedeniyle başkent Kolombo’da sokağa çıkma yasağının ardından Devlet Başkanı Rajapaksa tarafından OHAL ilan edilmişti.
Borçlarını ödeyemeyen hükümet nedeniyle ithal ürünler bulunamıyor, saatlerce süren elektrik kesintileri yaşanıyor. Halk, Rajapaksa yönetiminin döviz rezervlerinin erimesine, temel gıda fiyatlarının artmasına neden olduğunu söylüyor. Ülke tarihindeki en derin ekonomik krizi yaşayan Sri Lanka halkı, yemek pişirmek için gaz, ilaç, yakıt ve süt gibi temel gıda maddelerini bulamıyor. Hastaneler elektrik kesintilerinde yedek görevi gören jeneratörleri çalıştıracak yakıtları olmadığı için ameliyatları iptal ediyor.
Hükümetin geçen yıl organik tarıma başlama kararının, çiftçileri hazırlamadan tüm kimyasal gübrelerin yasaklanması, fiyatların ve gıda kıtlığının artmasına neden olduğu belirtiliyor.
Sri Lanka'nın toplam dış borcu 51 milyar dolar. Bu yıl 7 milyar dolarlık dış borcu ödemesi gereken Sri Lanka'nın borcunun yaklaşık yüzde 10’u ise Çin’e. Hükümet, IMF’den “kurtarma paketi” istiyor.
Sri Lanka “Rajapaksa ailesi” tarafından yönetiliyor. Gotaya Rajapaksa Kasım 2019 seçimlerinde iktidara geldi. Maliye bakanı, başbakan ve tarım bakanı da devlet başkanının kardeşleri. Rajapaksa’nın yeğeni ise spor bakanlığı yapıyor. 2005 ile 2015 yılları arasında devlet başkanlığı görevini yürüten Mahinda Rajapaksa da Gotabaya Rajapaksa’nın ağabeyiydi. (DIŞ HABERLER)