22 Haziran 2022 15:53

İşten atılan çalışanları Tesla’ya ‘yasa dışı toplu işten atma’ dava açtı

Elektrikli otomobil üreten Tesla şirketinin eski çalışanları, “toplu işten çıkarma” nedeniyle şirkete dava açıyor. Musk ise yaptığı açıklamada davayı “önemsiz” olarak nitelendirdi.

Tesla | Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

ABD’de elektrikli otomobil üreten Tesla şirketinin eski çalışanları, “toplu işten çıkarma” nedeniyle şirkete dava açıyor. Çalışanlar, kararının şirketin işten çıkarmalarla ilgili önceden bildirimde bulunmaması nedeniyle federal yasayı ihlal ettiğini belirtiyor.

Reuters’ın haberine göre dava, haziran ayında Tesla’nın Nevada’daki fabrikasında çalışırken işten atılan iki işçi tarafından pazar günü Teksas’ta açıldı. Dava dilekçesine göre Nevada’daki fabrikada 500’den fazla çalışanın işine son verildi. İşçiler, şirketin ilgili yasa gereğince 60 günlük bir bildirim süresi gerektiren toplu işten çıkarmalarla ilgili federal yasalara uymadığını iddia ediyor.

Dava ABD Bölge Mahkemesi, Teksas Batı Bölgesi’nde açıldı. 10 Haziran ve 15 Haziran tarihlerinde işten çıkarılan John Lynch ve Daxton Hartsfield tarafından açılan davada, 60 günlük bildirim süresine ilişkin ücret ve sosyal haklar talep ediliyor. Davacılar, ABD genelinde mayıs ya da haziran aylarında önceden haber verilmeksizin işten çıkarılan tüm eski Tesla çalışanları için toplu dava statüsü talep ediyor. Şikayette, “Tesla çalışanlara işten çıkarılmalarının derhal geçerli olacağını bildirmekle yetindi” denildi.

MUSK, DAVAYI ‘ÖNEMSİZ’ BULDU

Dünyanın en zengini olan Tesla CEO’su Elon Musk, bu ayın başlarında ortaya çıkarılan bir e-postada ekonomi hakkında “süper kötü bir hissi” olduğunu ve Tesla’nın personelini yaklaşık yüzde 10 oranında azaltması gerektiğini söylemişti.

İşten çıkarma sayıları hakkında yorum yapmayan Tesla, davayla ilgili yorum taleplerine de yanıt vermedi. Musk ise salı günü yaptığı açıklamada davayı “önemsiz” olarak nitelendirdi.

İşçileri temsil eden Avukat Shannon Liss-Riordan Reuters’e verdiği demeçte, dünyanın en zengin kişisine ait şirketin, işçileri korumak için federal çalışma yasasını açıkça ihlal etmesini “önemsiz” olarak değerlendirmesini çok endişe verici bulduğunu söyledi. “İki aylık ücret onun için kesinlikle önemli olmasa da şirketini bu hale getiren çalışanlar için çok önemli” dedi.

Tesla’nın bazı çalışanlara sadece bir haftalık kıdem tazminatı teklif ettiğini söyleyen avukat, bunu engellemek için bir mahkemeye acil durum dilekçesi hazırladığını sözlerine ekledi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Paşabahçe işçileri fazla mesaiye kalmama eyleminde

SONRAKİ HABER

Kazada ölen skuterdeki Ezgi 'asli kusurlu' bulundu; sürücüye 15 yıla kadar hapis istemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa