24 Haziran 2022 08:32
Son Güncellenme Tarihi: 24 Haziran 2022 22:31

Marmaris'teki orman yangını 4. gününde kontrol altına alındı, 4 bin 500 hektar zarar gördü

Muğla'nın Marmaris ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangın 4. gününde kontrol altına alındı. Bakan Kirişçi 4 bin 500 hektarlık alanın zarar gördüğünü açıkladı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Muğla'nın Marmaris ilçesinde çıkan orman yangınının 4'üncü gününde kontrol altına alındı. Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, yangından 4 bin 500 hektarlık alanın zarar gördüğünü açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da bugün Marmaris'teydi, Erdoğan yangına çözüm olarak "idam"ı savundu.

KONTROL ALTINA ALINDI

Marmaris'in Bördübet mevkisindeki ormanda, 21 Haziran'da saat 20.02'de çıkan orman yangını, gece havadan müdahalenin yapılamaması ve rüzgarın da etkisiyle yayılmış, yangın İçmeler mahallesine doğru ilerlerken, dumanlar Marmaris ilçe merkezine ulaşmıştı. Gün içerisinde Marmaris Değirmenyanı Mevkii’ndeki yangın koordinasyon merkezinde açıklamalarda bulunan AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dalaman, Fethiye, Köyceğiz ve Seydikemer'de çıkan orman yangınlarının kontrol altına alındığını bildirdi.

BAKAN KİRİŞÇİ: 4 BİN 500 HEKTAR ZARAR GÖRDÜ

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Muğla Afet Koordinasyon Merkezi'nde yangınla ilgili son durumu gazetecilerle paylaştı.

Bakan Kirişci, yaptığı açıklamada, yangın bölgesiyle ilgili iki inceleme olduğunu ve kendilerini kaygılandıracak olumsuz bir durumun bulunmadığını belirtti ve sabah saatlerinde son durumu paylaşacaklarını bildirdi.

Yangında ne kadarlık bir alanın zarar gördüğü yönündeki soruya ise Kirişci, henüz tam olarak belirlenmediğini kaydetti. Kirişci, şunları söyledi:

"Yukarıdan yapılan incelemelerde net olarak yanmış, burası tamamen yanmıştır' denilen yerlerin dışında kısmen yanmış içinde yanmamış bölümlerin olduğu alanlar var, 4 bin 500 hektar diyebiliriz. Geçen yıl Muğla'da yanan alan, 50 bin 500 hektarlık bir alan yanmıştı. 72 saat dolmadan bu çalışma tamamlanmış oldu. Bu geceyi de rahat atlatacağımızı ifade edecek olursak biz aslında 72 saatten çok çok önce bu çalışmayı da tamamlamış olduk. Burada kara gücü dediğimiz Orman Genel Müdürlüğümüzün çalışanları olmak üzere jandarmamız, polisimiz, akredite olmuş bütün STK'larımız, kendini bu işe adamış kardeşlerimiz hep birlikte alın ve akıl teri dökerek bu işin üstesinden geldik diye ümit ediyorum."

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey ise düne geceye göre yangının bugün 1 metre bile ilerlemediğini ifade etti. Ekiplerin sahada soğutma çalışması yaptığını aktaran Karacabey, aksilik olmadığı takdirde sabahleyin daha iyi bir sonucu ifade edebileceklerini kaydetti.

ALEVLER, KATI ATIK TESİSİNE 100 METRE KALA DURDURULMUŞ

Marmaris'teki orman yangınında, dün gece alevlerin, Yeşilbelde mevkisindeki Katı Atık Depolama Tesisi'ne yaklaşık 100 metre kala söndürüldüğü belirlendi. Yangının tesise sıçramaması için çevredeki birçok ağacın traşlama yöntemiyle kesildiği öğrenildi. Öte yandan yangının, tesise sıçraması durumunda çöpten kaynaklanan gaz nedeniyle tehlike oluşturabileceği belirtildi. Ekipler, bölgede olumsuzluk yaşanmaması için nöbete devam ediyor.

Kızılçam ağaçlarıyla kaplı yaklaşık 3 bin hektar alanda etkili olan yangında alevlerin Uzunöz, Kürardı ve Yeşilbelde mevkilerine doğru ilerlediği kaydedilmişti. Dalaman'dan helikopterle yangın koordinasyon merkezine geldiklerini belirten Erdoğan "Herhangi bir yerde bir sıkıntı var mı diye bakalım dedik. Doğrusu şöyle bir ufak yerde şeyler gördük. Ama hamdolsun büyük oranda bu iş kontrol altına alınmış vaziyette" ifadelerini kullandı.

Alevlere, günün ilk ışıklarıyla 3'ü Katar'dan gelen 38 helikopter ve 1'i Azerbaycan'dan gelen 15 uçak ile havadan müdahale edilirken, aynı zamanda söndürülen yerlerdeki soğutma çalışmaları da sürüyor. Karadan ise 253 arazöz, 1012'si orman işçisi olmak üzere 2 bin 851 personel ve 815 araçla söndürme çalışması yapılıyor. Alevlere müdahale eden hava unsurları arasında 12'si jandarma, 6'sı da Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na ait toplam 18 askeri helikopterin de bulunduğu belirtildi. Söndürme çalışmalarına katılan 15 uçaktan 13'ünün Air Tracktor, 1'inin Antonov-32 tipi tanker uçak, 1'inin ise Beriev Be-200 tipi amfibik yangın söndürme uçağı olduğu öğrenildi. 

Marmaris'te yanan alanlar havadan görüntülendi.

Marmaris'te orman yangını

SOYLU'NUN ORMAN YANGINLARINA ÇÖZÜMÜ "İDAM"

Bakan Soylu da gün içinde yaptığı açıklamasında, "Trafo, çöp toplama merkezi tehlike idi, havadan ve hava kararınca, sabaha kadar sektör sektör ayırıp o bölgelerin tamamını söndürdüler. Şu anda bir bölge var, hem havadan hem karadan etrafı çevriliyor. En büyük riskimiz öğleden sonra çıkabilecek rüzgar. Tedbirleri almaya çalışıyor arkadaşlarımız" demişti.

Soylu'nun açıklamasında "idam" demesi dikkat çekmişti. Soylu, “Birçok ülke acaba yardım edebilir miyiz diye bize talepte bulunuyor. Mesele ehem kamusal hem de dünyayı ilgilendiren bir mesele haline gelmiş. Sorumluluk sahibi olan herkese sesleniyorum; hem kendi sorumluluğumuza hem de zincirleme sorumluluğumuza hep beraber uymak durumundayız. Zannediyorum savcılığa sevk edilecek. Bu işlerden canı yanan bir vatandaş olarak söylüyorum bu cezalar özellikle orman konusundaki cezalar artırılmalıdır. İdam konusu Türkiye’de çok tartışılıyor ama idamın da kendine ait bir caydırıcılık süreci söz konusu. Evet ağıza hoş gelmiyor. Ama başka bir şey var. Bu kadar sorumsuzluğun da kendi adına güçlü bir cezası olması gerekir“ gibi ifadeler kullanmıştı.

Erdoğan'ın da yangına dair çözümü "idam" oldu.

YANGINLA İLGİLİ 1 KİŞİ TUTUKLANDI

Muğla İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü tarafından başlatılan çalışma kapsamında yakalanan 34 yaşındaki  Sacit Ayhan, tutuklandı. Sacit Ayhan'ın yangın çıkardığını itiraf ettiği belirtildi.

GECE GÖRÜŞLÜ HELİKOPTER DESTEĞİ ENVANTERDE YOK!

Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, dün (22 Haziran) akşam saatlerinde yaptığı açıklamada "Dün karanlık bastırmadan alevlere müdahale edebilmek için bölgeye gece görüşlü helikopter desteği istemiştik. Öğrendik ki envanterde yokmuş. Bugün ise ekiplerin müdahalesine rağmen alevler rüzgarın da etkisiyle kontrol altına alınamadı" dedi. 

"GECE GÖRÜŞ ÖZELLİKLİ 10 HELİKOPTER 4 TEMMUZ'DA GELECEK"

Bakan Kirişci 22 Haziran'da yaptığı açıklamada Gece görüş özellikli hava araçları konusuna dair "Paranız olsa dahi, bunları ister satın alma ister kiralama yoluyla kendi envanterinize kaydedecek olsanız, dünyada bu araçları yapıp kiralayan birkaç ülke ve firma var. Biz, 10 tane gece görüş özellikli helikopterimizi 4 Temmuz'da envanterimize kaydetmiş olacağız. Bunlar peyderpey gerçekleşiyor. Helikopterlerimizin sayısı, 10'u gece görüşlü olmak üzere 55'e, uçaklarımız da 20'ye tamamlanacak" demişti.

YANGIN 21 HAZİRAN'DA BAŞLADI

Hisarönü Mahallesi'nin Bördübet mevkisinde Küfre Koyu'ndaki kızılçam ağaçlarıyla kaplı ormanda, 21 Haziran günü saat 20.02'de yangın çıktı. Çubucak, Okluk Koyu ve Hisarönü Körfezi olmak üzere 3 noktada etkili olan yangın nedeniyle Bördübet ve Değirmenyanı bölgesinde 31 ev,boşaltıldı. Havanın kararmasıyla alevlere karadan müdahale edildi. Söndürme çalışmalarında 2'nci gün; 20 helikopter ve 14 uçak ile 688'i Orman Genel Müdürlüğü personeli olmak üzere toplam 1494 personel; 172 arazöz dahil toplam 363 araç, Orman Genel Müdürlüğü'ne ait 17 dozer dahil 39 iş makinesiyle devam etti. Bakanı Vahit Kirişci, gün içinde yangının büyük oranda kontrol altına alındığını açıklasa da yangın sürmeye devam etti. Alevlerin yaklaştığı Hisarönü Mahallesi Değirmenyanı mevkisinde, Ahmediye Sokak'taki 20 kadar ev olası tehlikeye karşı boşaltıldı. Yerleşim yerindeki 68 kişi ile 13 büyükbaş, 16 küçükbaş, 10 tavuk ve araçlar, bölgeden uzaklaştırıldı. Alevlerle mücadele, gece boyunca devam etti. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün 22 Haziran'da yaptığı açıklamada 1028 hektarlık (1439 futbol sahası büyüklüğünde) alanın yandığını bildirdi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Denge ve Denetleme Ağı, 6. yargı paketindeki risklere dikkat çekti

SONRAKİ HABER

Erdoğan ile görüşen Türk-İş Başkanı: Zam için 'var' da demedi, 'yok' da...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa