24 Haziran 2022 11:11

Akaryakıt zamlarının faturası öğrencilere kesildi, servis hakkı kaldırıldı

Çağ Üniversitesi yönetimi yaptığı açıklama ile öğrencilerin servis hakkının kaldırıldığını duyurdu.

Fotoğraf: Google Street View

Paylaş

Mert AKYILDIZ
Adana

Çağ Üniversitesi yönetimi yaptığı açıklama ile öğrencilerin servis hakkının kaldırıldığını duyurdu. Yönetim, yalnızca okul ücreti ödeyen ve bunun içerisinde yıllardır Adana ve Mersin’den ücretsiz servis imkânı sağlanan öğrencilere 2022-2023 öğretim yılından itibaren bu hakkın kaldırıldığını duyurdu. Artan akaryakıt maliyetlerini gerekçe olarak göstererek bu kararı aldığını duyuran üniversite yönetimi, aynı zamanda önümüzdeki dönemden itibaren okul ücretlerine yüzde 30 zam yaptı. Yapılan açıklamaya ve alınan karara tepki gösteren öğrenciler ise servis şirketlerinin ve ücretli dolmuşların insafına terkedildiğini belirtirken haklarının geri verilmesini talep ediyor. Perşembe günü sosyal medya üzerinden açtıkları hasthagle duruma tepki gösteren öğrenciler Cuma günü ise üniversitede bir araya gelerek alarak servis haklarını talep etme kararı aldı.

ÖZGECAN ASLAN HATIRLATMASI

Pek çok öğrenci duruma tepki gösterirken Özgecan Aslan’ın katledilmesini hatırlattı. Ülkede büyük infial yaratan ve kitlelerin sokağa dökülerek protesto ettiği olayda Çağ Üniversitesi öğrencisi Özgecan Aslan üniversite dönüşünde bindiği dolmuşun sürücüsü tarafından tecavüze uğramış ve ardından öldürülmüştü. Ayrıca birçok öğrenci gün boyunca tweetler atarak sorunlarını ve taleplerini dile getirirken üniversitelerinin bir vakıf üniversitesi olduğu, bu yüzden bir şirket gibi kâr üzerinden hareket etmemesi gerektiği üzerinden eleştiriler yöneltti. Öğrenciler ‘müşteri değil, öğrenciyiz’ diyerek sitemlerini dile getirdiler. Üniversitenin konumu itibariyle servislerin bir ihtiyaç olduğuna değinen öğrenciler gazetemiz aracılığıyla servislerin kaldırılmasının ve ulaşım yükünün öğrencilere yıkıldığı bir durumun eğitim öğretim hayatını etkileyeceği konusunda endişelerini dile getirdiler.

Mütercim tercümanlık bölümü 2. sınıf öğrencisi: Öncelikle öğrenci servisleri çağ üniversitesinde okuyan öğrenciler için en zorunlu ihtiyaç durumunda. Çünkü okulun konumundan dolayı Mersin/Adana’dan gelen öğrencilerin okula en kolay ve en güvenli şekilde gelmelerini sağlayan yol bu otobüsler. Diğer durumda üniversitenin konumu itibariyle bu servisler bir ihtiyaç olarak duruyor. Bunun yanında öğrencilerin okul hakkında çok fazla şikâyeti bulunmaktadır. Bunlara otobüs sorunu, yemekhane yemeklerindeki fahiş fiyatlandırma, lavabolarda tuvalet kâğıdı ve sabunların olmayışı ve birçok diğer sorunu örnek gösterebiliriz. Ülkedeki sosyo-ekonomik durum ortada. Evet ekonomik açıdan zorlukları herkes çekiyor ancak, okulun bunu bir paravan gibi kullanıp çeşitli şekilde yollara başvurarak okulu okuldan çok bir ticarethane gibi yönettiği bir durum var. Öğrencilerin bu ihtiyacından okulun yararlanıp, öğrencilerin zarar gördüğü bir durum mevcut.

Mütercim tercümanlık bölümü 1. sınıf öğrencisi: Biz öğrenciler çoğunlukla Adana ve Mersin illerinde ikamet ediyoruz ve okulumuzun resmen otoyolda olması bizim için önemli bir ulaşım sorunu yaratıyor. O yüzden güvenli, etkili bir ulaşım için servisler bizim için önemli olduğu kadar vazgeçmemizin söz konusu olmadığı bir ihtiyaçtır. Ben bütün öğrenci arkadaşlarım adına konuşamam ama açılan taglerde de kendi aramızda yaptığımız konuşmalarda da buluştuğumuz ortak noktalar bulunuyor. Servislerin kalkmadığı bir durumda birçok öğrenci mağdur olacaktır. Bizim talebimiz öğrencilerin mağdur edilmeyip ulaşım probleminin çözülmesidir. Üniversite öğrencileri mağdur etmeyerek çözüm yolları aramalıdır. Zira ulaşılabilir güvenli ve ücretsiz servisleri içinde bulunduğumuz bu ekonomik durumda tamamen öğrencilerin sırtına yüklemek umursamazlıktan başka bir şey değildir. Açıkçası üniversitemiz vakıf üniversitesi anlayışından uzaklaşmış olup bir eğitim kurumundan beklenenleri yerine getirmemektedir. Zira bizlere kayıt yaptırırken altını çizerek ücretsiz ulaşılabilir servislerin olacağı vaat edilmiştir o yüzden ben kendi içlerinde acilen çözülmesi gereken sorunlarla ilgili olduğunu düşünüyorum.

Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencisi: Çağ üniversitesi servisleri, çağ öğrencileri için çok büyük önem taşımaktadır. Çünkü üniversitenin konumu öğrencilerin ulaşımda kendi imkanlarıyla gelmesini çok zorlamaktadır. Ve bir önem taşıyan nokta ise can sağlığımızdır. Çünkü okulun bulunduğu bölgede çok fazla araç geçmesi ve bir üst geçidin olmaması olası bir kazayı oluşturmak için çok geçerli nedenlerdir tüm bunların yanı sıra bundan 7 yıl önce yitirdiğimiz Özgecan Aslan okula kendi imkanları ile gelirken tecavüze uğramış ve ardından canice katledilmiştir. Başka Özgecanlar yitirilmemesi için ve bütün öğrencilerin ulaşımda bu gibi sorunlar yaşamaması için okulun kendi servisleri çok büyük önem taşımaktadır. Öğrencilerin somut olarak şuan tek bir talebi vardır o da alınan bu yanlış karadan derhal dönmeleridir. Bu karar alınmadan önce üniversite ücretlerine %30 zam gibi büyük bir zam yapıldı. Biz Çağ öğrencileri olarak bu durumu ülkenin kötü gidişatına ve her geçen gün artan mazot fiyatından dolayı olduğunu bilsek de krizin faturasının öğrencilere kesilmememesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu sebepten düşüncemiz bu karardan derhal dönülmesidir. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

10 ilde maden sahaları ihaleye çıkarılacak

SONRAKİ HABER

We asked to EMEP vice chair Selma Gürkan: Which phase is the work of 7 parties and associations at?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa