Gazeteci Erdal İmrek’i darbeden polislere işkenceden yargılama yolu açıldı
AYM ihlal kararı vermişti. Gazeteci Erdal İmrek’in Gezi'nin yıl dönümünü takip ederken darbedilmesiyle ilgili 3 polis, işkenceden ve basın özgürlüğünü engellemekten yargılanabilecek.
Fotoğraf: Evrensel
Gazeteci Erdal İmrek’in Gezi yıl dönümünü takip ederken polislerce darbedilmesiyle ilgili Anayasa Mahkemesinin (AYM) ihlal kararından sonra bugün ilk duruşması görüldü. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davada İmrek’in avukatının mahkeme için yaptığı görevsizlik talebi kabul edildi. Üst mahkeme davayı kabul ederse 3 polis, İmrek’e işkence yaptıkları ve basın özgürlüğünü engelledikleri gerekçesiyle yargılanabilecek.
Gezi direnişinin yıl dönümünde 31 Mayıs 2014’te Taksim’de düzenlenen etkinlik sırasında Evrensel editörlüğü yapan ve haber takibi yapan Erdal İmrek’in polislerce alı konarak darbedilmesine ilişkin, 3 polis memuru yıllar sonra hakim karşısına çıktı. 3 polis memurunun yargılandığı dava İstanbul 60. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. Davada İmrek’in Avukatı Yıldız İmrek, davanın görüldüğü mahkeme için görevsizlik talebinde bulundu. Savcılığın itirazına karşın mahkeme görevsizlik kararı vererek, davanın İstanbul Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesini karar verdi. İtiraz yolunun açık olduğu karar üst mahkeme tarafından kabul edilirse, 3 polis basın özgürlüğünü ihlal, kişi hürriyetini engelleme ve işkence suçlarından yargılanabilecek.
AVUKAT İMREK GAZETEMİZE KONUŞTU
Duruşma sonrasında gazetemize konuşan İmrek’in Avukatı Yıldız İmrek, savcılığın polisler hakkında yaralama suçundan iddianame hazırladığına dikkat çekerek, “Zor kullanma yetkisi olmamış ki bu yetki aşılmış olsun. Gazeteciye görevini yaptırmamak için acı çektirmek amacıyla gaz tutmuş, darbetmiş” dedi. Mahkemenin görevsizlik kararı vermesinin önemli olduğunu belirten İmrek, “Kolluk güçlerinin gazetecileri görevini yaptırmamak amacıyla haber takibi sırasında pek çok defa engellediği ve kötü muameleye maruz bıraktığı olaylar halen de devam ediyor” dedi. Anayasa Mahkemesine yaptıkları itiraz üzerine AYM’nin insan haysiyetle bağdaşmayan kötü muamele ve basın ve ifade özgürlüğünün engellenmesi olarak değerlendirerek iptal ettiğini belirten İmrek, “Emsal bir karar teşkil etmişti. Fakat bu dosyada AYM’nin iptal kararından sonra soruşturma dosyası yenilendikten sonra 3 gazetecinin tanık olarak da ifadesi alınmıştı. Ve görüntülerde de polislerin bu suç teşkil eden fiilleri gerçekleştirdiği açıktı” diye konuştu.
SAVCILIK BASİT YARALAMADAN İDDİANAME HAZIRLADI
Savcılığın AYM kararına rağmen yine takipsizlik kararı verdiğini de hatırlatan İmrek şunları söyledi: “Bu takipsizlik kararına, tabi idare soruşturmasında meni muhakeme kararı vermişti. Savcılık da buna dayanarak takipsizlik vermişti. Biz bu meni muhakeme kararına itiraz ettik. Bölge İdare Mahkemesi 1. İdare Dava Dairesi itirazımızı kabul etti. Bu itirazın kabul kararında yapılan şey görevle ilgili değildir. Kolluğun görev yaparken ‘şiddet uygulaması’ diye bir görev yoktur. Dolayısıyla burada adli bir suç söz konusudur. Meni muhakeme kararıyla ilgisi yoktur. Savcılığın resen soruşturması sürdürmesi gerekir, şeklinde bir karar verildi. Ondan sonra bu dava açıldı. Fakat dava açılırken, savcılık yine yargıda egemen olan cezasızlık pratiğinin örneğini verdi.” Savcılığın polislerin zor kullanma yetkisini aşarak basit yaralama gibi suçla iddianame düzenlediğine vurgu yapan İmrek, “Bu iddianame tarzıyla da basit yargılama usulü yani duruşma açılmadan davayı sürdürmesi şeklinde olacaktı. Biz buna da itiraz ettik. Basit yargılama olamayacağını suç tipleri itibarıyla hem işkence hem de basın özgürlüğünün engellenmesi hem de kişiyi hürriyetinden alıkoyma, yaralama darp suçlarının işlendiğini ve bu suçlar üzerinden duruşma açılması gerektiğini belirttik. İtirazımız üzerine duruşma açıldı” diye konuştu.
EMSAL KARAR OLABİLİR
Görülen mahkemede işkence yönünden görevsizlik kararı verilmesi gerektiğini talep ettiklerini ve mahkemenin taleplerini kabul etmesinin önemli olduğuna vurgu yapan İmrek, “Bu etkili soruşturma ve etkili yargılama ilkesi açısından önemli bir karar oldu. Kolluk güçlerinin basınla karşı karşıya kalındığında keyfi hareket etme ve sokakta cezalandırma pratiklerinin yerine, hukuk sınırlarına çekilmesi konusunda emsal bir karar olabilir” ifadelerini kullandı. (İstanbulEVRENSEL)