24 Haziran 2022 17:27
Son Güncellenme Tarihi: 25 Haziran 2022 00:54

ABD Yüksek Mahkemesi kürtajı anayasal hak olmaktan çıkardı, kürtaj yasağının önünü açtı!

ABD Yüksek Mahkemesi, kürtajı anayasal bir hak olarak tanımlayan 1973 tarihli kararı kaldırarak birçok eyalette kürtaj yasağı uygulanmasının önünü açtı.

"Benim rahmim benim seçimim" | Fotoğraf kaynak: Ekmek ve Gül

Paylaş

ABD Yüksek Mahkemesi, skandal bir karara imza atarak, 1973 tarihli Roe v. Wade kararını kaldırdı. Kaldırılan 1973 tarihli karar, kadınların kürtaj yaptırmasını anayasal bir hak olarak tanıyor ve kürtajı ülke çapında yasal hale getiriyordu.

ABD'de aylardır tartışılan ve birçok kentte gösterilere neden olan kürtaj hakkı konusunda Yüksek Mahkeme kararını açıkladı.

Yüksek Mahkemedeki 9 yargıçtan 6'sının oyu ile 1973 tarihli "Roe-Wade kararı" olarak bilinen ve ABD'de kürtajın anayasal bir hak olmasına temel teşkil eden karar iptal edildi.

Mahkemenin muhafazakar yargıçlarından Samuel Alito tarafından kaleme alınan karar görüşünde ise "Roe-Wade kararının", "açıkça yanlış" olduğu ve kaldırılması gerektiği belirtildi.

Görüşte, Roe-Wade kararının "gerekçesinin son derece zayıf" ve "toplumsal anlamda zararlı sonuçları olduğu" ifade ediliyor. Söz konusu metinde ayrıca "Kürtaj hakkının ülke tarihinde ve geleneklerinde köklü bir yerinin olmadığı" değerlendirmesi de yer alıyor.

Kürtajı anayasal hak olmaktan çıkaran karar görüşülürken kürtaj hakkı için kadınlar Yüksek Mahkeme önünde eylemdeydi. Kararın ardından eylem kitleselleşti, kadınlar kararı protesto etti.

KARAR 13 EYALETTE KÜRTAJIN YASAKLANMASI ANLAMINA GELİYOR

Bu karar ile kürtaj anayasal bir hak olmaktan çıkarken bu konudaki kanunlar eyaletlerin kendi inisiyatiflerine bırakıldı.

Daha önce 13 eyalet, Yüksek Mahkeme'nin kararının ardından otomatik olarak kürtajın yasaklanmasını öngörecek kanunların hayata geçmesini kabul etmişti. Yüksek mahkemenin kararı ile birlikte; Arkansas, Idaho, Kentucky, Louisiana, Mississippi, Missouri, Kuzey Dakota, Güney Dakota, Oklahoma, Tennessee, Texas, Utah, ve Wyoming'de kürtajı yasaklayan yasalar uygulanabilecek.

BİDEN: KARAR BİZİ 150 YIL GERİYE GÖTÜRDÜ

ABD Başkanı Joe Biden, karardan dolayı son derece üzgün olduğunu belirterek, "Yüksek Mahkeme Amerika'yı tam anlamında 150 yıl geriye götürdü" dedi.

Biden, Yüksek Mahkemenin ülke genelinde kürtaj hakkını anayasal olarak garanti altına alan 1973 tarihli "Roe-Wade kararını" iptal etmesinin ardından Beyaz Saray'da bir konuşma yaptı. Bu kararın ülke tarihi için "önemli bir an" olduğuna dikkati çeken Biden, "Bugün Yüksek Mahkeme, Amerikan halkının anayasal hakkını elinden aldı. Ülkemiz ve mahkeme için üzücü bir gün" ifadelerini kullandı.

Biden, mahkemenin aldığı karar ile kadınların haklarının kısıtlanmadığını, tamamen elinden alınıldığını dile getirerek, "Şu anda Roe kararı artık yok. Açık konuşayım; bu ülkenin kadınlarının sağlığı ve hayatı artık tehdit altında" yorumunda bulundu.

Kadınların haklarını korumak için elinden geleni yapacağını vurgulayan Biden, "Kürtajı yasaklayan eyalet yasaları bugün otomatikman yürürlüğe girmiş oldu. Milyonlarca kadının hayatını tehlikeye atıyorlar. Bir kadının sağlığını koruduğu için cezalandırılması çok kötü" dedi.

Biden, elindeki yetkilerin kısıtlı olduğuna işaret ederek, kürtajın federal bir hak olarak tanınması için Kongreye çağrıda bulundu.

Yüksek Mahkeme önünde devam eden protestolara da değinen Biden, "Bu konuyu ne kadar önemserseniz önemseyin, protestolarınız barışçıl olsun. Kimseyi korkutma yok. Şiddet asla kabul edilemez. Tehdit ya da gözdağı ifade özgürlüğü değildir. Şiddetin her türüne karşı durmalıyız." değerlendirmesini paylaştı.

MAHKEMENİN GÖRÜŞ METNİ SIZDIRILMIŞTI

ABD'li siyasi yayın kuruluşu "Politico" mayısta söz konusu kararı yayınlamış, Yüksek Mahkeme de haberin doğruluğunu teyit etmişti.

Amerikan medyası, Yüksek Mahkemenin bu yönde açıklayacağı bir kararın ülkede deprem etkisi yaratacağına ve siyasi bölünmenin daha da artacağına vurgu yapmıştı.

Mahkeminin görüşü binlerce kadını sokağa dökmüş, "Benim bedenim benim kararım" diyen kadınlar kürtaj hakları için günlerce eylemler yapmıştı. Olası karar ABD Başkanı Biden dahil Demokrat Partili siyasilerce de eleştirilmişti. (DIŞ HABERLER)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin 26 Suudi sanık hakkındaki dava düşürüldü

SONRAKİ HABER

Bakan Bilgin, kamu çalışanlarına temmuz zammının TÜİK enflasyonunun üzerinde olacağını söyledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa