24 Haziran 2022 18:12

Bakan Bilgin, kamu çalışanlarına temmuz zammının TÜİK enflasyonunun üzerinde olacağını söyledi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, kamu çalışanları ve emeklilere yönelik temmuzdaki ek zammın TÜİK'in açıkladığı enflasyon farkının üzerinde yapılacağını belirtti.

Vedat Bilgin | Fotoğraf: Ali Balıkçı/AA

Paylaş

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Kamu-Sen'in kuruluş yıl dönümü etkinliğine katıldı. Bilgin, temmuzda kamu çalışanlarına ve emeklilere yönelik temmuzdaki ek zammın enflasyon farkının üzerinde yapılacağını belirtti.

Mayıs ayında yıllık enflasyon verileri ENAG'a göre yüzde 160,76, TÜİK'e göre yüzde 73,50 olarak açıklandı.

Bilgin, "Temmuzda yapacağımız düzenlemelerle kamu çalışanlarımıza nefes aldıracağız. Enflasyon diyelim ki yüzde 37-40... Ne gerçekleşirse gerçekleşsin enflasyonun üzerinde, kamu çalışanlarımızı koruyan bir oranda sosyal bir koruma ilave zammı yapacağız" dedi.

Asgari ücrete zam konusundaki tartışmalara da değinen Bilgin, görüşmelerin sürdüğünü, çalışmanın önümüzdeki hafta açıklanacağını kaydetti. Bilgin, "Emekli işçilerimizi de koruyacağız. Çalışan işçilerimizi de korumak bizim görevimizdir. İşçi sendikaları, işveren sendikalarıyla görüştüm, çalışmalarımız sürüyor. Önümüzdeki hafta başında ya da ortasında bunu da kamuoyuyla paylaşacağım. Türk devleti söz verdi, onları enflasyona ezdirmeyecek" ifadelerini kullandı.

Bilgin ayrıca şu açıklamalarda bulundu:

"Biz yüzde 50'nin üzerinde asgari ücreti artırdık. Aralık sonu yaptığımız güncelleme enflasyon nedeniyle unutuldu. Bunun işsizliğe neden olacağı iddia edildi ama öyle olmadı. Biz ekonomideki bütün gelişmeleri sosyal politikalarla destekledik. 3600 ek gösterge meselesini bütün çalışanlara ve gruplara yaydık. 5.3 milyon kamu çalışanı bu düzenleme ile ek haklara sahip oldu."

"Yıl sonuna kadar 50 bin yeni istihdam olacak, yüksek öğrenimli gençlerden oluşacak. Üretimi, istihdamı ve çalışanların emeğini koruyan sosyal politikaları uygulamakla görevliyiz. Asgari ücretle ilgili düzenleme, diğer düzenlemeler, demokratik toplumda emekçinin hukukunu korumak."

"Kamuda sendikalaşma oranı çok yüksek. Özel sektörde ciddi bir sorun var. 15 milyon emekçi işçi olarak çalışıyor. Bunların 1.5 milyona yakını örgütlü, bunu değiştirmek mecburiyetindeyiz. Türkiye'nin işverenleri sendikalara karşı tavır almasınlar. Sosyal uzlaşma sağlamadan bu üretimi devam ettiremeyiz. Türkiye'nin sanayi üretiminde yaptığı başarı, performans, ihracat rakamlarını daha ileriye taşımak istiyorsak emekçilere saygı duyulması lazım. Saygı duyan işverenlerimiz var. Hepsine sesleniyorum, işçilerin karşısında durmayın." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

ABD Yüksek Mahkemesi kürtajı anayasal hak olmaktan çıkardı, kürtaj yasağının önünü açtı!

SONRAKİ HABER

Ölüm istatistikleri neden açıklanmıyor, pandemide yeni dalga bekleniyor mu? - Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol | Sağlık Olsun

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa