24 Haziran 2022 19:13
Son Güncellenme Tarihi: 25 Haziran 2022 11:30

Erzincan'da maden borusu patladı, bölgeye tonlarca siyanür aktı: Soruşturma açıldı

Erzincan'ın İliç ilçesindeki altın madeninde kullanılan siyanürü taşıyan boru patladı. Siyanür ve sülfürik asit Fırat Nehri üzerinde kurulan İliç Barajı'na aktı.

Anagold Madencilik'e ait siyanür havuzu | Fotoğraf: Ferit Demir/Munzur Press

Paylaş

Erzincan'ın İliç ilçesindeki altın madeninde kullanılan siyanürü taşıyan boru patladı. Siyanür, sülfürik asit ve çok sayıda zehirli kimyasal madde Fırat Nehri üzerinde kurulan İliç Barajı'na karıştı.

MunzurPress'ten Ferit Demir'in haberine göre altın madeni yetkilileri siyanür ve sülfürik asit taşıyan borunun patladığı iddiasını doğruladı. İliç Cumhuriyet Başsavcılığı olaya ilişkin soruşturma başlattı. Boru patlamasının ardından bölgeye gelen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri, Trabzon'dan gelen uzman ekipleri bölgeden numune aldı ancak sonuçlara ilişkin açıklama yapılmadı.

Altın madeninin işletmesini yürüten Anagold Madencilik Türkiye Sorumlu Müdürü Burhanettin Şahin, "Çıkan haberler tamamen asparagas. Bu haberi çıkaran yayan insanlar ile ilgili tamamen kanuni haklarımızı kullanacağız. Tamamen yalan ve yanlış bilgi. Patlayan boru ve konu soruşturuluyor bilgi veremem" dedi.

Siyanür iddialarına ilişkin de konuşan Şahin, “Şu an bu konuyla ilgili çevre bakanlığı yetkilileri çalışıyor. Söylenenlerin yüzde 99’u doğru değil. Cumhuriyet Savcılığı ile Çevre Bakanlığı'nın yürüttüğü soruşturma var onun sonucunu bekleyelim” diye konuştu.

"FIRAT NEHRİNE AKTI"

Madenin kapatılması için mücadele veren ve madenin olduğu bölgede yaşayan Sedat Cezayirlioğlu, tonlarca siyanürün patlayan borudan boş araziye, oradan ise bir dereye ve son olarak Fırat Nehri üzerinden İliç Barajı'na aktığını öne sürdü.

Cezayirlioğlu şunları söyledi:

"Şu an zararın boyutunu bilmiyorum. Burada yüzlerce litre siyanürden bahsediyorum. Suç duyurusunda bulundum. Savcılık el koydu, savcılık yetkilileri ve jandarma ekipleri dün madende inceleme yaptılar. Beklenen felaket Türkiye’nin Çernobil’inde yaşandı. Şu anda Fırat Nehri siyanür akıyor. Bu nehir, Keban Barajı'nı, Atatürk Barajı'nı, Karakaya Barajı' nı besliyor. Bu maden acilen kapatılmalı"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olayla ilgili soruşturma başlatarak maden ocağına 2 bakanlık müfettişi ile birlikte bir daire başkanının maden ocağına gönderdi.

Sedat Cezayirlioğlu’nun suç duyurusundan sonra İliç Kaymakamlığı tarafından bölgeye gönderilen jandarma ve teknik ekibin tuttuğu olay yeri tutanağına ulaşan MunzurPress, siyanür borusunun patladığı ve siyanürlü suyun boş araziye aktığının tutanak altına alındığı bilgisini geçti. Tutanakta yer alan bilgilere göre siyanür taşıyan boru hattında gece  02.45’te patlama olduğu ve sabah 05.00’e kadar boş araziye yaklaşık 20 metreküp siyanürlü solüsyonun aktığı kayıt altına alındı. MunzurPress'in haberine göre tutanakta araziye akan siyanür 20 metreküp olarak verilse de bu miktarın 20 tondan fazla olduğu belirtiliyor.

VALİLİK İKİ KEZ AÇIKLAMA YAPTI

İddialar üzerine Erzincan Valiliği yazılı bir açıklama yaptı. Yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:

"İlimiz, İliç İlçesi, Çöpler köyü mevkiinde Anagold Madencilik San. ve Tic. A.Ş. tarafından işletilen kompleks madeni işletmesinde, 21.06.2022 tarihinde gece saatlerinde Yığın Liç sahasına siyanür içerikli solüsyon taşıyan boru hatlarında meydana gelen arıza nedeniyle yaklaşık 20 m3 solüsyonunun aktığı, Solüsyonla kontamine olan alanın hipoklorit kullanılarak nötralize edildiği, Kontamine toprağın iş makinaları vasıtasıyla temizlenerek liç sahasına taşındığı tespit edilmiştir. Bu kapsamda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü, İzleme ve Denetim Daire Başkanı Başkanlığında, İl Müdürlüğümüz teknik personellerince sahada gerekli inceleme ve değerlendirmeler yapılmış, yapılan tespitte bölgedeki mevsimsel akış gösteren hiçbir dereye akış olmadığı, Fırat havzasına gözlemsel olarak ulaşmadığı tespit edilmiştir. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca yetkilendirilmiş Lisanslı Çevre Laboratuvarı tarafından, Müdürlüğümüz teknik personelleri gözetiminde, kirlendiği iddia edilen alanın 27 farklı noktasından numune alınmış olup, ilgili laboratuvar tarafından analizleri gerçekleştirilecektir. Gerekli inceleme ve değerlendirme Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından sürdürülmektedir."

Valilik ilerleyen saatlerde solisyonun Karasu Nehri'ne döküldüğü iddiasıyla ilgili sosyal medyada yapılan paylaşımlara ilişkin yeni bir açıklamada daha bulundu. Açıklamada, "İlimiz, İliç İlçesi, Çöpler köyü mevkiinde Anagold Madencilik San. ve Tic. A.Ş. tarafından işletilen kompleks madeni işletmesinde, 21.06.2022 tarihinde gece saatlerinde Yığın Liç sahasına siyanür içerikli solüsyon taşıyan boru hatlarında meydana gelen arıza nedeniyle yaklaşık 20 m3 solüsyonunun aktığı, Solüsyonla kontamine olan alanın hipoklorit kullanılarak nötralize edildiği, Kontamine toprağın iş makinaları vasıtasıyla temizlenerek İliç sahasına taşınması ile ilgili olarak; İliç ilçesinde incelemelerde bulunan bazı siyasilerimizin sosyal medya hesaplarında olay ile ilgili '…#Erzincan #İliç'teki madenden sızan 20 ton siyanürün Fırat Nehri'ne karıştığı Jandarma tutanaklarına geçmiş!...' şeklinde paylaşımda bulunulduğu görülmüştür. Jandarma tarafından tutulan tutanağın incelenmesinde, tutanaklarda paylaşımdaki şekliyle bir ifadenin olmadığı, Fırat Nehri’ne karıştığı iddiasının ise tutanakta hiç geçmediği anlaşılmış olup, dolayısıyla konunun Jandarma tutanağı ile belirlendiği iddiası gerçeği yansıtmamaktadır" denildi.

Valilikçe yapılan açıklamanın devamında ise söyle denildi:

"Bir önceki basın açıklamamızda da belirtildiği üzere; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü, İzleme ve Denetim Daire Başkanı Başkanlığında, İl Müdürlüğümüz teknik personellerince sahada gerekli inceleme ve değerlendirmeler yapılmış, yapılan tespitte bölgedeki mevsimsel akış gösteren Hiçbir dereye karışma olmadığı, Fırat havzasına gözlemsel olarak ulaşmadığı tespit edilmiştir. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca yetkilendirilmiş Lisanslı Çevre Laboratuvarı tarafından, Müdürlüğümüz teknik personelleri gözetiminde, kirlendiği iddia edilen alanın 27 farklı noktasından numune alınmış olup, ilgili laboratuvar tarafından analizleri gerçekleştirilecektir. Gerekli inceleme ve değerlendirme Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından sürdürülmektedir. Konu ile ilgili olarak incelemeler ve çalışmalar hassasiyetle devam etmektedir." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Onur Haftası'nda İzmir'de de eylem ve etkinlikler yasaklandı

SONRAKİ HABER

Türkiye'den AB Liderler Zirvesi’ndeki kararlara tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa