Kocaeli Körfez’de halkla konuştuk: Umutsuzluğu üstümüzden atıp, sözümüzü söylemeliyiz
Körfez’de yaşayan yurttaşlar, yaşamlarının her geçen gün zorlaştığını söyledi. Peynir gramla,saç tıraşı borçla… Bir işçi, “Yan yana gelip bir şeyler yapmak zorundayız" dedi.
Kocaeli’nin Körfez ilçesinde yaşayan yurttaşlar ekonomik kriz koşullarında yaşamlarının her geçen gün zorlaştığını söyledi. Enflasyonun dizginlenerek ücret ve maaşların artırılması gerektiğini kaydeden yurttaşlar hükümetin bir an evvel değişmesi gerektiğini düşünüyor.
Yoksullukla mücadele eden yurttaşlar peyniri gramla alıyor, saç tıraşını bile borçla oluyor, şehrin merkezine gitmekte bile zorlanıyor.
CEVA Lojistik’te çalışan bir işçi adalet ve ekonominin birbirinden ayrılamayacağını belirterek, “Şu an ikisi de çok kötü durumda. Gidişat artık çığırından çıktı. Hayat pahalılığı çekilmez bir hal aldı, aldığım ücret geçimimi sağlamıyor” dedi.
“Fabrikada ek zam talebi var mı” sorusunu yönelttiğimiz, Serdar “Ek zammı tartışıyoruz, çünkü aldığımız ücretler yetmiyor. Ama biz öncelikle enflasyonun kontrol altına alınmasını istiyoruz. Yapılacak zammın da günü kurtarmaktan başka bir işe yaramayacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
"İŞÇİLER YAN YANA GELMELİ"
Bu olumsuz tablonun nasıl değişeceğine ilişkin ise, “Umudumu kaybetmek üzereyim, şimdi biri bir şey dese hemen tutuklanıyor; mesela sarayın hiç yapılmamış olması gerekiyordu. Bizim buna ihtiyacımız yok, bunu özgürce söylemek istiyorum. Ama işçiler olarak da yan yana gelip bir şeyler yapmak zorundayız. Ülke gidişatında biz de söz söyleyebiliriz. İşçiler olarak bizim hakkımız ama önce şu umutsuzluğu üzerimizden atmak gerek” dedi.
"KÖRFEZ’DEN İZMİT’E EN SON 1 SENE ÖNCE GİTTİM"
16 yaşındaki Lise Öğrencisi Harun ile konuşuyoruz. Gidişattan memnun olmadığını söyleyen Harun, “Her şey başını almış gidiyor, kiralar pahalı, faturalar pahalı, en son İzmit’e bir sene önce gittim. Çünkü paramız yok, bir sosyal yaşantımız yok, hayatımız adeta yok oldu” dedi.
Harun da milyonlarca genç gibi önünü göremiyor. Gelecek kaygısı duyduğunu söyleyen Harun, “Gelecekte ne yaparım bilemiyorum. Çünkü gidişat önümü görmemi engelliyor. Biz gençlerin en büyük problemi aslında bu, bu tablonun değişmesi için de AKP’nin gitmesi lazım” ifadelerini kullandı.
BORÇLA SAÇ TIRAŞI…
Emekçilerin yoğun oturduğu mahallede berber dükkanı işleten Kaya ile konuşuyoruz. Hayat pahalığı ile birlikte müşterilerinin azaldığını belirterek, “Fiyat tarifemiz zamlarla birlikte arttı. İki haftada bir gelen işçiler 1.5 ayda bir gelmeye başladı. Haliyle nereden kısarsam, emekçiler onun derdine düşmüş durumda. Maaşlar yetmiyor ki, hatta bazı işçiler aylardır maaş almıyor. Bizim veresiye defterimiz olmaya başladı. Borçla tıraş olan arkadaşlarımız var” dedi.
Yaşadıklarından örnekler veren Kaya şunları söyledi: “Bir kilogram peyniri en son ne zaman aldığımı hatırlamıyorum. Uzun zamandır hep gramla alıyoruz. Kızartmak için 10 liraya patates aldım. Evdekilerin yarısı aç kaldı. Kısmak da çare değil artık. Sona yaklaştık diyebilirim. İşin gerçeği düzeleceğine dair umudum da çok yok. Muhalefete bakınca ne demek istediğimi göreceksiniz. Onları izleyince bir heyecan, bir umut görmüyorum.”
ESNAFIN DERDİ ÇOK
Esnaf bir yurttaşla konuşuyoruz. Gidişatın iyi olmadığını söyleyen Abdullah, “Ekonomi kötüye gidiyor, adalet yok, hürriyet yok. 2 sene önce 80 lira aldığımız un, bugün 400 TL. Yağ aynı şekilde katlanmış. Emekli maaşıyla dükkanımı geçindirmeye çalışıyorum, o da olmasa iflas ederdim” diye konuştu.
Bir baba olarak gelecek kaygısı duyduğunu söyleyen Abdullah, “5 çocuğum var, beşini de okutuyorum ve hepsi için de gelecek kaygısı duyuyorum. Eğitim sistemi bile çocuklarımız üzerinden para kazanmaya dayalı, zaten mezun olunca KYK borçları var, iş bulma kaygısı var nasıl gelecek kaygısı duymayayım. İstediklerini bile yiyip içemiyorlar” dedi.
"MİLLET BAHÇESİ DEĞİL, FABRİKA LAZIM"
Zamların geri alınması gerektiğini söyleyen Esnaf Abdullah, “Vergi düşürülsün, devlet destekte bulunsun. Pandeminin olumsuz etkisi halen sırtımızda. Bize millet bahçesi lazım değil, şeker, yağ fabrikaları kursunlar. Devletin fabrikası olsun böylece bir nebze fiyatlar düşer diye düşünüyorum” dedi.
“AKP değişirse rahatlarız ama sistemin değişmesi önemli” diyen esnaf, “Bu hükümetle gitmeyecek artık orası belli, acilen değişmeleri gerek. Bununla birlikte başkanlık sisteminin yani tek adam rejiminin değişmesi lazım. Esasında sistem adaletsizlik üretiyor onu da değiştirmeliyiz” diye konuştu.
Evrensel'i Takip Et