Fas-İspanya sınırında mülteci katliamı: Caminando Fronteras'a göre can kaybı 37
Fas'tan İspanya’nın Melilla bölgesine geçmeye çalışırken polis müdahalesi sonucu yaşanan kargaşa sebebiyle hayatını kaybeden mültecilerin sayısının 37'ye yükseldiği duyuruldu.
Fotoğraf: Fas İnsan Hakları Derneği (AMDH) Nador Şubesi
İspanya’nın, Kuzey Afrika ülkesi Fas’ın sınırları içinde kalan iki sömürge toprağından biri olan Melilla kentinde, Fas-İspanya sınırındaki çitleri aşarak İspanya tarafına geçmeye çalışan yüzlerce mülteci şiddetle karşılaştı. En az 37 mültecinin yaşamını yitirdiği duyuruldu. Fas İnsan Hakları Örgütü (AMDH) tarafından sosyal medyada paylaşılan görüntülerde onlarca ölü görülürken, yüzlerce mültecinin de kelepçelenerek yerde yatırıldığı ve Fas sınır polisi tarafından darbedildikleri görülüyor. Şu ana kadarki resmi açıklamalar mültecilerin sınırdaki çitlerden düşerek ya da izdiham sırasında öldüğünü ileri sürüyor. Ayrıca ağır yaralıların saatlerce bekletildikleri, bunun da ölü sayısını artırdığı öğrenildi. İspanya hükümetinin mülteci geçişini “İspanya’nın egemenliğine vahşi bir saldırı” olarak nitelendirmesi ise büyük tepki çekti. İnsan hakları örgütleri mülteci katliamında Avrupa Birliği mülteci politikaları ve Fas-İspanya mülteci anlaşmasının suçlu olduğuna dikkat çekiyor.
June 25, 2022
June 25, 2022
YÜZLERCE MÜLTECİ SINIRI GEÇMEYE ÇALIŞTI
24 Haziran’da yerel saatle 08.40 sıralarında yaklaşık 2 bin Afrikalı mülteci Melilla’daki İspanya sınırına geldi ve 500 kadarı aynı anda sınırdaki dikenli yüksek çitleri aşmaya çalıştı. Basına yapılan açıklamalarda mültecilerin taş ve sopalar taşıdıkları, Fas sınır polisinin ise mültecilere saldırarak geçişi engellemeye çalıştığı kaydedilirken, polisin ateş açıp açmadığına dair sağlıklı bir bilgi edinilemedi. Resmi açıklamalar, mültecilerin çitten düşerek ya da izdiham sırasında öldüğü yönünde.
Melilla Valiliğinin açıklamasına göre, olay şöyle meydana geldi. Mültecilerin sınır noktasına akın etmesi sonrasında yaşanan arbede ve 10 metreyi bulan dikenli tel örgülerin aşılması girişimi sırasında göçmenlerin hayatını kaybettiği aktarıldı. Valilik, sınırı geçme girişiminin “Organize edildiği”ni ve göçmenlerin “Şiddet uygulayarak” İspanya tarafına geçmeye çalıştıklarını savundu.
Melilla yerel yönetim yetkilileri, sınır hattının “Barrio Chino” bölgesinde yaşanan olayda en az 133 mültecinin ise İspanya tarafına geçtiği ve barınma merkezinde tutuldukları bilgisini verdi. Mültecilerin çoğunlukla Sahraaltı bölgesi ve Sudan’dan geldikleri sanılıyor.
FAS İNSAN HAKLARI ÖRGÜTÜ: YARALI HALDE BEKLETİLDİLER!
Fas İnsan Hakları Örgütü (AMDH) Nador Şubesi, Twitter hesabından olaya dair görüntüler paylaştı. Yapılan çeşitli paylaşımlarda, “Faslı yetkililer bu insanlık dışı tutumlarıyla Sahraaltı’dan gelen onlarca göçmeni bariyerin önünde gözaltına aldı”, “Bu daha önce hiç olmamıştı. Bizi bu kıyamet durumuna kim getirdi?”, “Göç politikalarının ölümcül olduğunu gösteren çok ağır ve korkunç bir bedel” denilerek sorumluluların belirlenmesi için bir soruşturma açılması talep edildi.
Ayrıca AMDH açıklamalarında acil yardım gelmediği için onlarca ağır yaralı göçmenin saatlerce bekletildiği ve bunun da ölü sayısını artırdığı vurgulandı. Ayrıca, “AMDH Nador, sorumlulukların ve hataların belirlenmesi amacıyla kapsamlı, hızlı ve ciddi bir soruşturma başlatılmadan, hayatını kaybeden Sahraaltı ve Sudanlı göçmenlerin hızlı bir şekilde defnedilmesi yönündeki her türlü girişime karşı uyarıda bulunmaktadır” denildi. Gözaltına bulunan ve pazartesi günü mahkemeye çıkarılması planlanan mülteciler için de avukat desteği çağrısı yapıldı. AMDH, sessiz kalan Avrupalı insan hakları örgütlerine de tepki gösterdi.
İSPANYA BAŞBAKANI MÜLTECİLERİ ‘İŞGAL GİRİŞİMİ’ İLE SUÇLADI
İspanya Başbakanı Pedro Sánchez, yaşananların sorumlusunun “insan ticareti yapan mafyalar” olduğunu söyledi. Cumartesi günü düzenlenen Olağanüstü Bakanlar Kurulunun ardından konuşan Sanchez, Fas polisini savunurken mültecilerin sınırı geçme girişimini “Ülkenin toprak bütünlüğüne yönelik şiddetli bir saldırı” olarak nitelendirdi. Fas jandarmasının “Saldırıyı püskürtmek için İspanya devleti güçleri ve organlarıyla koordinasyon içinde çalıştığını” söyledi. “Bir sorumlu varsa, o da insan ticareti yapan mafyadır” dedi.
SANCHEZ’E TEPKİLER: FAŞİSTLERİN SÖYLEMİNİN KOPYASI
Başbakan Sanchez’in açıklaması birçok kesim tarafından tepki gördü. İspanya Komünist Partisi (Marksist Leninist) tarafından Twitter’dan yapılan paylaşımda, mülteciler için kullanılan ifadelerin faşist parti Vox’un söylemlerinin kopyası olduğu belirtilirken, “Sorumlular yağmacı kapializm/emperyalizm ve onun NATO gibi suç örgütleridir” denildi. Sanchez, NATO ve Fas’ın “tiran liderini” savunmakla eleştirildi.
Bir başka paylaşımda da “Sanchez’in alkışladığı ve Afrika’daki yağmanın ve emperyalist savaşların etkilerinin Avrupa kalesinde görülmemesi için AB’nin finanse ettiği şey budur” ifadeleri kullanıldı.
İSPANYA HALKINDAN MÜLTECİLERLE DAYANIŞMA
İspanya'da birçok sosyal ve siyasi örgüt dün kitlesel protesto gösterileri çağrısı yaptı. “Mahalleler Koordinasyonu” çeşitli mahallelerde mumlar yakarak öldürülen mültecileri anma etkinlikleri düzenledi. Bu anmalardan biri başkent Madrid’in Lavapies Mahallesi’nde gerçekleştirildi. Kaldırımlara mumlar yakılıp çiçekler bırakılırken mahalleye “Melilla’da ölen arkadaşlarımız için” pankartı asıldı.
June 25, 2022
June 25, 2022
(DIŞ HABERLER)