26 Haziran 2022 13:00

Karşıyaka Belediyesi Şiir Atölyesi Nâzım Hikmet’i andı

Karşıyaka Belediyesi Şiir Atölyesi tarafından “Nâzım Hikmet Emperyalizme Karşı” başlığıyla anma etkinliği düzenlendi.

Fotoğraf: Orhan Kınacı/Evrensel

Paylaş

Karşıyaka Belediyesi Şiir Atölyesi, “Nâzım Hikmet Emperyalizme Karşı” başlığı altında anma etkinliği düzenledi. Çarşı Kültür Merkezinde gerçekleştirilen etkinliğin açılış konuşmasını Şair-Yazar Veysel Çolak yaptı. Türkiye’de bazı şairlerin kullanım değeri olduğunu söyleyen Çolak, “Biz bir Nâzım Hikmet’e, bir Ercümend Behzad Lâv’a, bir A. Kadir’e, bir Cemal Süreya’ya sahip çıkıyorsak kendimiz için sahip çıkıyoruz. Onun bilincinde olmamız gerekiyor” dedi.

‘KENDİMİZLE YÜZLEŞECEĞİZ’

Çolak, “Bu yüzden onlara iyilik yapmayı bir kenara bırakacağız, kullanım değeri var diye ‘Nâzım Hikmet, Nâzım Hikmet’ demeyeceğiz. Bizden önce gelmiş, güzel şiirleri yazmış bu şairlerin şiirlerini okuyarak yapmamız gereken sadece şudur; kendimizle yüzleşeceğiz. Nâzım Hikmet bunları yaşamış, ben ne yaşıyorum? Nâzım Hikmet hayata böyle sahip çıkmış, ben hayata nasıl sahip çıkıyorum? Eğer kendimizi sorgularsak, kendimizi yontarsak, kendimizi parçalarsak, o zaman, Nâzım Hikmet’in şiirlerini bir oranda anlamış olabiliriz. Onun ötesinde yaptığımız sadece ne olur biliyor musunuz? Kendimize yalan söylemek” diye konuştu.

Açılış konuşmasının ardından Cevdet Yüceer’in Nâzım Hikmet şiirleri sunmasıyla ilk bölümü tamamlanan etkinlik, Nâzım Hikmet’in “Taranta Babu’ya Mektuplar” kitabına ayrılan ikinci bölümde, müzik eşliğinde kısa bir gösteri, Aslıhan Tüylüoğlu’nun hazırladığı slayt gösterisi ve ardından Veysel Çolak’ın kitap üzerine bir konuşmasıyla sürdü.

‘DÜNYANIN EN BÜYÜK FAŞİSTLERİ BUGÜN YAŞAMAKTADIR’

Nâzım Hikmet’in bu kitabında bir kurgu yaptığını imleyen ve Taranta-Babu’ya Mektuplar’ın içeriğinden kısaca söz eden Çolak, bu şiirlerin, resim eğitimi almak için İtalya’ya giden Habeşistanlı bir delikanlının karısı Taranta-Babu’ya yazdığı mektuplardan oluştuğunu; delikanlının İtalya’ya gelmesinden sonra Mussolini’nin iktidarı ele geçirmesiyle faşizmin uygulamaya koyulduğunu ve söz konusu dönemde mektubun da yasak olduğunu belirtti. Çolak “Bizim delikanlı mektuplar yazmak istiyor Taranta-Babu’ya ama postaya koyup gönderme şansı yok. Kaldığı odadaki bir masanın çekmecesine koyuyor yazdığı mektupları” dedi.

Afrika’dan ve kitabın içeriğiyle doğrudan ilgili olan emperyalizm ve faşizmden de söz eden Çolak, “Dünyada bütün kıtalar yağmalanmıştır ama Afrika bin kez yağmalanmıştır” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü; “Aklınıza sadece Hitler, Mussolini, Franco, Pinochet gelmesin. Dünyanın en büyük faşistleri, en kanlı diktatörleri bugün yaşamaktadır. Artık bunların elindeki kılıç, bunların elindeki zehir kapitaldir, paradır. Onunla insanları uyuşturup kesmekte, köle haline dönüştürmektedirler.”

Etkinlik, Cevdet Yüceer, Suzan Erol, Nurdan Aladağ, Semiha Taş Özenç, Fatma Şahin Gündoğan ve Canan Gürtunca Sanlı tarafından Taranta-Babu’ya Mektuplar kitabındaki şiirlerin sunulmasıyla sona erdi. (İzmir/EVRENSEL)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

İstanbul Opera Festivali’nde Angela Gheorghiu sürprizi

SONRAKİ HABER

Türkiye'de 2 hafta tatilin bedeli yerli için 5 aylık, yabancı için ise 22 günlük ücret

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa