Çağ Üniversitesi öğrencisi: Öğrenci miyiz, müşteri mi?
"Kazanılmış bir hakkımız var hakkımızı bizden almak istiyorlar. Ulaşımın sağlanacağı tren, belediye otobüsü ve TOK inanılmaz güvensiz. Ücretsiz servislerden başka güvenilir ulaşımız yok."
Fotoğraf: Instant Google Street View
Hukuk Fakültesi 2. Sınıf Öğrencisi
Çağ Üniversitesi
Mersin
Öncelikle üniversitemiz D-400 kara yolu üzerinde Adana’ya 30 km Mersin’e 60 km uzaklıkta. Biz üniversiteyi tercih ederken bizler için en önemli husus buydu. Üniversitemize ücretsiz servis sağlanacağı, daha doğrusu okul ücretlerimiz içinde servis ücretlerinin de dahil olduğu bilgisi verildi. Bizim kazanılmış bir hakkımız var hakkımızı bizden almak istiyorlar. Servisler ücretli olursa öğrenciler mecburen farklı alternatif ulaşım araçlarına yönelecektir. Ben Mersin’de oturuyorum, bulunduğum konumdan okula gelmem minimum 2 saat sürecektir. Yine de kendim için değil üniversitemizdeki kadın arkadaşlarımız için endişe duyuyorum. Ulaşımın sağlanacağı tren, belediye otobüsü ve TOK inanılmaz güvensiz. Malumunuz üzerine Özgecan Aslan bu minibüslerde 6 sene önce ne yazık ki katledildi. Ulaşım bu kadar sıkıntılı ve güvensizken ücretsiz servislerden başka güvenilir bir şekilde okula ulaşmamız mümkün değildir.
Rektörlük görüşmesinde öğrenci heyeti olarak asla geri adım atmayacağımızı dile getirdik. Servislerin kaldırılmasına karşın artan motorin fiyatlarını bahane gösteriyorlar. Ancak okulumuzda geçen sene online eğitim görülmekteydi. Öğretim görevlilerimiz dışında hiçbir yere okulun gideri yoktu. YÖK yönetmeliği 28. maddeye göre yükseköğretim kurumunun her çeşit gelirlerin kurumda kalacağı yazıyor. Bu sene de yapılan yüzde 40 zamla hâlâ bu ödeneğin sağlanamaması bize samimiyetsiz geliyor. Bizlere tek bir çıkış yolu olarak yakıt fiyatları düşerse servis hizmetinin geri dönebileceğini söylediler. Ancak biz öğrenciler olarak asla umutsuzluğa kapılmayacağız ve hakkımız olanı alacağız.
Ayrıca Rektörlük, görüşmede öğrencilere, servisçilerle görüşüldüğünü ve yüzde 400 zam istediklerini bize aktardı. Kesin ve net bir bilgim olmasa da bir arkadaşımız servisçiyle görüştüğünü ve kesinlikle pazarlık için masaya oturmadığını iddia ettiği bir durum da söz konusu.
Biz Çağ Üniversitesi öğrencileri olarak zaten sene başından beri bu yönetim idaresinden çekmediğimiz kalmadı. Ben hukuk fakültesi 2. Sınıf öğrencisiyim ve bugüne kadar dersimize bir profesör dahi girmedi. İyi bir eğitim alamamız canımıza tak etmiş durumda. Yemekhanedeki yenilmeyecek kötü yemeklere 30 TL ücret öderken, sene başından beri lavabolara peçete bile konulmuyor. Üniversitemizde ne yazık ki hiçbir etkinliğin yapılmadığı, öğrencilerin kendi imkan ve becerilerini kullanabileceği bir durum yok. Tüm bunların yanında 'Verdiğimiz ücretler nereye gidiyor?', 'Müşteri yerine mi konuluyoruz?' gibi soruları düşünmeden duramıyoruz. Son alınan servis kararıyla da artık sesimizi daha yüksek çıkarmamız gerektiğini anladık ve bu yönde taleplerimiz gelişti. ÖTK’lerin yanımızda olacağına dair sözü aldık. Bizim mücadele biçimimiz kesinlikle hukuk çerçevesinde ve sadece hakkımızı almak için sürdürülecek ve haklarımızı alana kadar devam edecektir.