İliç'teki siyanürcü şirket önce işçileri çağırdı sonra üretimi durdurdu
Siyanür sızıntısı nedeniyle faaliyeti Çevre Bakanlığı tarafından durdurulan maden şirketinin sabah işçileri işe çağırması "Üretim durmadı mı" sorusunu akıllara getirdi.
Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel
Özer AKDEMİR
Erzincan İliç yakınlarında 12 yıldır işletilen Amerika ve Kanadalı Anagold Madencilik ile Çalık Holding’in ortağı olduğu Çöpler Altın Madeni’nin faaliyetlerinin dün Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından durdurulduğu açıklanmıştı. Bakanlık açıklamasında “İlave çevresel iyileştirme çalışmalarının tamamlandığı Bakanlığımız denetim ekiplerince tespit edilene kadar tesisin faaliyet göstermesine izin verilmeyecektir" denilmişti.
SABAH VARDİYASI İŞBAŞI YAPTI
Bakanlığın bu açıklamasının ardından dün madende çalışan Anagold ve taşeron Çiftay işçileri 16.00-24.00 vardiyasında çalıştırılmadılar. Bugün ise işçiler yeniden madene çağrıldı. Konuyla ilgili bilgi aldığımız bir sendikacı bakanlığın açıklamasının ardından 16.00-24.00 vardiyasında çalışan işçilerin iş bıraktırılarak tahliye edildiğini belirterek, “Ancak bugün sabah vardiyasına bütün işçileri çağırmışlar. İşçilerin neden çağrıldığı, üretim mi başka bir şey için mi henüz belli değil. Arkadaşlarımızdan bilgi bekliyoruz” diye konuştu.
"SAAT 10.50’DE BÜTÜN BİRİMLERİN ÇALIŞMASI DURDURULDU"
Sabah saatlerinde konuya dair görüşlerini aldığımız TMMOB Yönetim Kurulu üyesi Cemalettin Küçük ise madenin faaliyetinin durmadığını, halen çalışmaların devam ettiğini belirterek, “Şu an madenin lich alanı ve arazi sondajı dışında bütün faaliyetleri sürüyor” dedi.
Küçük’le bu konuşmamızdan yaklaşık bir saat sonra tekrar arayarak, “Saat 10.50 itibariyle madendeki bütün birimlerin üretimi durduruldu” bilgisini verdi.
ŞİRKETİN HİSSELERİ TORONTO BORSASINDA YÜZDE 21 DÜŞTÜ
Öte yandan Bloomberg’den Taylan Bilgiç ve Geoffrey Morgan’ın haberine göre Türkiye’deki siyanür sızıntısı olayının ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca madenin kapatıldığı açıklamaları sonrası İliç’teki madenin yüzde 80’ine sahip olan SSR Madencilik’in Toronto borsasındaki hisseleri yüzde 21 oranında değer kaybetti.