29 Haziran 2022 06:15

ODTÜ’lüler yurtlara yüzde 100’e varan zamlara tepkili: Şimdi de barınma sorunu çıktı

ODTÜ öğrencileri yurtalara yapılan fahiş zam nedeniyle barınma sorunu yaşayacaklarını söyledi. Öğrenciler zamların geri alınmasını istiyor.

ODTÜ’lüler yurtlara yüzde 100’e varan zamlara tepkili: Şimdi de barınma sorunu çıktı Fotoğraf: Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

ODTÜ’de yurtlara yüzde 100’e varan oranlarla yapılan zamma öğrenciler tepkili. Ayrıca eylül ve ekim ayı yurt bedellerinin 1 Ağustos’a kadar ödenmesinin zorunlu olduğu bildirilen öğrenciler, beslenmek için bile bütçesini denk getirmeye çalışırken şimdi de barınma sorunuyla karşı karşıya bırakıldıklarını anlattı.

İsa Demiray Yurdunda kalan bir öğrenci, zamlar hakkındaki düşüncelerini “Hem akademik hem sosyal olarak bazı şeyler için para harcamamız gerekiyor hem kendimizi geliştirebilmek hem de eğlenebilmek için ancak bu gibi zamlar bunları engelliyor. ODTÜ’de eğitim görürken İngilizce çalışmamız ve eğitim kaynaklarını İngilizce elde etmemiz gerekiyor ama zamlar yüzünden bunlara da erişmek oldukça zorlayıcı oluyor” dedi.

"SANDVİÇLE BESLENİYORUZ"

Otomattan aldığı sandviçlerle beslenmek zorunda kaldığını belirten öğrenci, artık yurtta yemek yapmakta bile zorlandığını anlattı: Eskiden ekstra neler yapabiliriz diye düşünürken artık ihtiyacımız olan şeyleri yapamaz hale geldik. Normal şartlarda yurdun güzel yanı diğer barınma seçeneklerine göre daha uygun olmasıydı aylık 360 TL veriyorduk ama bu zamlarla birlikte artık 740 TL oldu. Artık ne yapacağımızı şaşırdık. Eskiden parası için koşullarına ve konforsuzluğuna katlandığımız yurtların ücretini ödemekte zorlanıyoruz” dedi.

BURS 850 TL, YURT VE YAZ OKULU PARASI 2 BİN TL

Faika Demiray Yurdunda kalan İktisat Öğrencisi Bahar da bu yıl ilk defa yurt parasının önden istendiğine dikkat çekti. Yaz okuluna kaldıklarında verecekleri paranın en ucuz yurtta bile 1500 TL’yi aştığını, yaz okulunun katkı payı ödemeleriyle bu meblağın 2 bin TL’den fazla olacağını dile getirdi. KYK bursu 850 TL iken öğrencinin bir ay içerisinde 2 bin TL yatırmasının mümkün olmadığını belirten Bahar, bu yüzden öğrencilerin gece gündüz çalışmak zorunda bırakıldığını söyledi. Beslenme için bile bütçesini denk getiremeyen öğrencilerin şimdi de barınma sorunlarıyla karşı karşıya bırakıldığını vurgulayan Bahar, artan yemekhane ve yurt zamlarının öğrencilerin yaşam kalitesini düşürdüğünü ifade etti.

6. yurtta kalan bir öğrenci de hayat pahalılığının yurt zammı için bir gerekçe olmaması gerektiğini belirterek, üniversite öğrencilerine destek verilmesi gerektiğini söyledi.

"AİLEM GELECEK ZAMMI BURAYA VERECEK"

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümünde okuyan bir öğrenci, “Odama bir koltuk gelmedi ya da fiziksel koşullarda bir değişme yok. Gerekçe gösterilmeden, neyin maliyeti bu kadar arttı da bu zam yapılacak?​” diye sordu. Bu konuda bir muhatap bulamadıklarını anlatan öğrenci, “Ben 17. yurtta kalıyorum. Yeni yurt müdürü atanmış. Danışmadan yeni yurt müdürünün kararı diyorlar, bir açıklama yapmıyorlar. Evde kalıyor olsak kira kontratında bir zam limiti oluyor. Şu an yurtta kalan öğrenciler olarak böyle bir hakkımız yok. Bunu kabul etmek zorunda kalıyoruz” dedi.

Ailesiyle konuştuğunda “Maaşımıza biraz zam gelecek, onu da buraya veririz, yapacak bir şey yok” yanıtını aldığını söyleyen öğrenci, kendisini en çok üzenin de bu olduğunu dile getirdi. Öğrenci sözlerini şöyle sürdürdü: “Herkes eve çıksam daha mı ucuz oluyor diye düşünüyor. Bu konudaki ilk sorun da kimsenin hazır para bulunduramaması. Emlakçısı, depozitosu, eşyası ile eve girmek için bir birikim gerekiyor ve bu bizde yok. Yurtta kalırken en çok konfordan feragat ediyorsun. Yurtta kalırken kendine ait bir çalışma alanı, rahatlık arıyorsun.  Ancak fiyatların ucuz olması bunu telafi ediyordu. Şu anda böyle bir telafi durumu da yok. Çok fazla insan yurtta kalıyor.” (Ankara/EVRENSEL)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Gabar petrolü sömürüsü: 1 milyon liralık üretime  6 liralık ücret

Gabar petrolü sömürüsü: 1 milyon liralık üretime 6 liralık ücret

Saray iktidarının “Milletimiz zenginleşecek” propagandasını yaptığı Gabar petrolünün arkasında ağır bir işçi sömürüsü var. Günde 12 saat çalışma, taşeronlaştırma, sendikasızlık, yoksulluk sınırının yarısı bile etmeyen ücretler… Öyle ki sadece 12.5 saatlik üretim tüm işçilerin ücretini karşılıyor, geri kalan patronların kasasına akıyor.

Şırnak’ta bir günde çıkarılan petrol, Batman’da çıkarılanın yüzde 87 fazlası.

Serbest piyasada ham petrolün varil fiyatı yaklaşık 75 dolar.

İşçiler iki günde çıkarılan petrol kadar ücret alsaydı aylık ücret 160 bin lira olurdu.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
RTÜK Başkanı “Ülkemizde olumlu olaylar olmuyormuş gibi haber servis ediliyor” deyip ‘yandık’, ‘bittik’ haberleriyle karamsarlık aşılandığını savundu, ceza tehdidinde bulundu.

Evrensel'i Takip Et