30 Haziran 2022 03:55

Pertekliler belediyenin parselasyon uygulamasına tepkili: Tarım alanları ciddi zararlar görecek

Pertek Belediyesi'nin parselasyon uygulamasına yurttaşlar itirazlarını dile getirdi. Pertek Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Mak, "Tarım alanlarının korunması için ne gerekiyorsa yapacağız" dedi.

Fotoğraf: Orhan Kurul/Evrensel 

Paylaş

Orhan KURUL
Dersim

Pertek Belediyesi, İstiklal Mahallesi’nde 1, 2 ve 3. bölgelerde ve Camiikebir Mahallesi’nde 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 18. madde uygulamasını yapacağını duyurdu. Belediyenin sitesinde yer alan bilgilere göre bahsi geçen alanlara dair alınmış encümen kararlarının askıya çıkarıldığı belirtildi. Uygulamanın yapılacağı bölgelerdeki yurttaşlar uygulamanın tarım alanlarına ciddi zararlar vereceğini, sulama sularına dair sorunlar yaratacağını belirterek itiraz ediyor. Pertek Belediyesi yetkililerinden bir isim ise 2019 döneminde yapılmış imar planının parselasyon planını yaptıklarını belirterek, yapılan bu işlemin de kanunen zorunlu olduğunu söylüyor. 

"BAHÇEMİ NE HALLERLE YETİŞTİRDİM"

İstiklal Mahallesi'nde yaşayan Yıldız Fındık durumu komşusundan öğrendiğini daha önce haberinin olmadığını söyleyerek, "Böyle bir uygulamayı istemiyorum. Kızımın da arsası, tarlası var, orada da durum aynı. Bu uygulamayla buradaki arsamın çok büyük kısmı gidiyor. Bahçemi ne hallerle yetiştirdim. Bahçemi alıp yol yapıyor, karşı bataklıktan bana yer veriyor” diyerek itirazını dile getirdi. Fındık, belediyeye itirazlarını yaptığını ve buna rağmen ısrar edilirse durumu mahkemeye taşıyacağını belirtti.

"BEN EMEK VERMİŞİM, NASIL BIRAKAYIM BURAYI"

Yaşadığı evi yıllarca çocuklarıyla dağda taşta çalışarak harcadığı emekle yaptığını aktaran Ezime Babat, "Bu emekle geldim, burayı aldım, ev yaptım. Ben burayı nasıl bırakayım. Belediye yol yapacaksa genişletsin. Hiç toplamadıysam elli araba taş topladım ben. Ben emek vermişim, nasıl bırakayım burayı” diye konuştu.

"BAHÇELER RANTA AÇILMAK İSTENİYOR"

Uygulamadan yeni haberinin olduğunu söyleyen Hüseyin Tuluk, bu konuda mahallelinin bilgisinin olmadığını belirterek, "Belediye başkanı seçilmiş seçilmemiş yüzünü görmemişiz. Vatandaşın evini barkını yıkmanın bir anlamı yok” dedi. Pertek’in bahçelerinin meşhur olduğunu söyleyen Tuluk, bu uygulama ile bahçelerin ranta açılmak istendiğini iddia ederek "Burayı betonlaştırma noktasında düşüncelerinin olduğunu düşünüyorum. Kesinlikle buna karşıyız. Vatandaşı burada mağdur etmenin bir anlamı yok. Belediye bunu uyguluyorsa bazı riskleri göze alması gerekiyor. Gerekli itirazları yapacağız” dedi.

"TIRNAĞIMIZDAN ARTTIRDIK, YEMEDİK İÇMEDİK"

Uygulamadan yeni haberdar olduğunu söyleyen Kibar Yücesoy, "Evimin altından yol gidiyor. Üstünden yol gidiyor. Yola karşı değilim tamam ama evimi yıkmak da zorunda değiller. Burada bir süre arazi var, kanal var, doğal güzelliği var. Bunları öldürmek istiyorlar. İstemiyoruz bu uygulamayı. Tırnağımızdan arttırdık, yemedik içmedik iki dönüm arazi aldık buna da göz dikmişler. Bu Hakk’a reva mı?​” diye konuştu.

"UYGULAMAYI ARKADAŞIMDAN ÖĞRENDİM"

30 yılı aşkındır aynı yerde oturduğunu söyleyen Murat Gezici, uygulamadan arkadaşı aracılığıyla haberdar olduğunu söyledi. Bahçesinde asırlık ağaçların olduğunu söyleyen Gezici, “Bu bir nevi doğa katliamı. Bahçemdeki havuz en az yüz yıllık. Biz yıllardır Pertek’i güzelleştirelim diye mücadele ediyoruz. Su kanalları yapalım diyoruz ama buradaki yüzlerce yıllık su kanalları da yok edilmek isteniyor. Biz betonlaşmaya karşıyız. Ben tarımla uğraşıyorum, gelir kaynağımız tarım. Bu şekilde benim tarım arazilerim de yok olacak. Parsel parsel yapıp imara açılıp satılacak. Biz itirazlarımızı yaptık bu uygulamayı kabul etmiyoruz” diye konuştu.

"İNSANLARI MAĞDUR ETME UYGULAMASIDIR"

Uygulamayı "Tamamen rant kapısı aralamak için yapılmış bir uygulama" diye nitelendiren Pertek Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Mak, uygulamanın AKP’li belediye döneminde başladığını hatırlatarak, "CHP burayı kazandığında birkaç arkadaş ile hatırlattık, söyledik. En azından bağ ve bahçe nizamı olan tarım arazilerinin korunmasını istedik. Ancak bunlar ne yazık ki bu uygulamanın kullanılmasında ısrar ettiler" diye belirtti.

"BELEDİYE AÇIK DAVRANMADI"

Uygulama planının rastgele yapıldığına işaret eden Mak, "Bugün gelinen noktada, bilgisayar üzerinde, yerinde incelenmeden, rastgele yaptıkları bir uygulama” dedi. Uygulamaya neredeyse herkesin karşı olduğunu belirten Mak, "100 kişiden 99’u buna karşı. İtirazlar devam ediyor. Özellikle İstiklal Mahallesi’nde yapılan uygulama ile yüz yıldan fazladır tarım arazileri için sulama suyu olarak kullanılan su alanları, su kanalları tahrip edilecek" dedi. Belediyenin bu konuda açık davranmadığını ve uygulamada onlarca hata olduğunu belirten Mak, “Uygulamayı insanlar bir komşusu ya da arkadaşı vesilesi ile öğreniyor. Böyle bir şey olabilir mi?​” diye sordu.

"YANLIŞTA ISRAR EDİLİYOR"

Pandemide gıdanın öneminin daha çok anlaşıldığını belirten Mak, “Ancak buradaki yerel yönetim bunu anlamadı. Binanın yenilmeyeceği, tarımın önemli olduğu bu süreçte daha iyi anlaşıldı. Bu önümüzdeki süreçte daha da önem kazanacak. Dilekçelere ve başvurulara rağmen henüz bu yanlışta ısrar ediliyor, bunu da anlamış değiliz. Bir an önce bu uygulama kaldırılmalıdır. Hem bireysel olarak hem ziraat odası olarak tarım alanlarının korunması için ne gerekiyorsa yapacağız. Gerekirse imza kampanyası gerekirse başka bir şey, girişimleriz olacak” diye konuştu.

"İMAR PLANI YENİ DEĞİL"

Belediyeden görüştüğümüz bir yetkili ise imar planının yeni yapılmadığını belirterek, "2019 döneminde yapılmış imar planının parselasyon planını yapıyoruz. 2019’da yapılmış imar planının üzerinde kanunen artık yapmak zorunda olduğumuz 18 uygulamasını yapıyoruz. 1968’den kalma eski kadastro parselleri. Bu parseller üzerinde planlama yapmamız gerekiyor. Bunu da birçok belediye yaptı. Yollar, dar sokaklardan oluşuyor. İnsanların ulaşım problemi var. Kanunen biz artık bu uygulamayı yapmadan inşaat izni de veremiyoruz. Bu duruma dair şikayetleri olan insanlar kadar bu durum bir an evvel bitsin diye çabalayan insanlar da var. Bu Türkiye’nin her yerinde kanunen yapılan bir olay. Pertek’te bu durum daha önce hiç yapılmamıştı, belediyelerin inisiyatifine ait bir şeydi. Ama artık kanunen zorunlu hale geldi. Hiç kimse, bugünkü parselasyon planı hazırlanmadan, yola terk işlemi, inşaat işlemi yapamıyor. Burada 1985’den beridir imar planı var. Bu yeni değil. Vatandaşlar kanuni açıdan bu durumdan uzak olduğu için çok bilgi sahibi değiller. Belediyeye geldiklerinde biz vatandaşlarla ilgileniyoruz, vatandaşların itiraz dilekçelerini alıyoruz, dilekçelerini yazarlarken yardımcı da oluyoruz” diye konuştu.

"SULAMA SULARININ YOK OLACAĞI ANLAMINA GELMİYOR"

Sulama sularına dair sorunların yaşanacağına dair gelen tepkilere ise yetkili, “Bizim merkezde bulunan yollarımız var. Bu kadastroyla birlikte bu yolların yerleri değişecek. Bu sulama sularının yok olacağı anlamına gelmiyor. Çeşme dediğimiz yerler, kaynak suları park vb. yerlerde kalıyor. Sulama suyu kanalları da bizim imar yolu içerisinde tekrardan kalacaktır. Bu alanlar çok büyük alanlar da değil. Derdimiz; ulaşımda zorluk çeken, inşaat yapamayan vatandaşların önünü açmamız” dedi.

"KURUM GÖRÜŞLERİNİN TAMAMI OLUMLU"

Tarım arazilerinin zarar göreceğine dair gelen eleştirilere ise yetkili “Evinin bahçesinde tarım mı yapıyor? Betonarme yerde tarım mı yapıyor? Bu işler kurum görüşleriyle yapılan işler. İmar planı yapılırken de kurumlardan görüşler alınmış. Tamamı da olumlu” diye belirtti.

ÖNCEKİ HABER

2022 bütçesi iktidara 6 ay yetmedi, ek bütçe Meclis'te kabul edildi

SONRAKİ HABER

Stoltenberg, Çin için 'atılganlığı ve zorlayıcı politikalarının sonuçları var' dedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa