30 Haziran 2022 14:43
Son Güncellenme Tarihi: 01 Temmuz 2022 08:35

NATO'nun Madrid zirvesi sona erdi: Daha fazla gerilim, daha fazla silahlanma

Zirveden geriye Rusya ve Çin üzerinden uluslararası gerilimin derinleştirilmesi, daha fazla silahlanma ve ABD’nin Avrupa’yı kendi kışlasına çevirme planı kaldı.

Fotoğraf: Dursun Aydemir/AA

Paylaş

NATO üyesi devletlerin liderler düzeyinde gerçekleştirdikleri zirveden geriye Rusya ve Çin üzerinden uluslararası gerilimin derinleştirilmesi, daha fazla militarizasyon ve ABD’nin Avrupa’yı kendi kışlasına çevirme planı kaldı. 

NATO MÜDAHALE BİRLİKLERİ 300 BİNE ÇIKARILACAK!

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İspanya’nın başkenti Madrid’de NATO zirvesi ile ilgili basın toplantısı düzenledi.

"Rusya ile NATO arasında bir savaş olabileceğini, bunun yıkıcı ve çok daha kötü sonuçları olabileceğini biliyoruz" diyen Stoltenberg, NATO Mukabele Kuvvetinin asker sayısının 40 binden 300 binin üzerine çıkarılmasını içeren çalışmaların gelecek yıla kadar hazır olmasını planladıklarını söyledi. Stoltenberg, “Bu kuvvetin büyük kısmı kendi ülkelerinde yerleşik olacak” dedi. Müttefik ülkelerin bu birlikleri NATO içinde uyumlandıracaklarını aktaran Stoltenberg, hazırlıklarının da artırılacağını aktardı. Stoltenberg, “Bu kuvvetin bir bölümü (ihtiyaç halinde) ilk 10 gün içinde, diğeri 30 gün içinde hazır olacak. Bu iki bölümün toplamı 300 binden fazla asker ediyor. Planımız bunların gelecek yıla kadar hazır olması” diye konuştu.

Stoltenberg ayrıca "Tahıl ürünlerinin Ukrayna'dan çıkarılmasında Türkiye çok önemli bir rol oynuyor. Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya davet edilmesi kararını burada aldık. Resmi imza dışişleri bakanları ile gelecek salı günü atılacak" ifadelerini kullandı.

AVRUPA’DA ABD “İŞGALİ”

ABD Başkanı Joe Biden da zirve öncesi yaptığı açıklamada “ABD’nin Avrupa’daki kuvvetlerini artıracağını ilan ediyorum” demişti. Biden, İspanya’daki destroyer sayısını 4’ten 6’ya çıkaracaklarını, Polonya’da kalıcı bir karargah kuracaklarını, Romanya’da konuşlu muharebeye hazır birlik bulunduracaklarını, İngiltere’ye ilave iki F-35 filosu göndereceklerini, İtalya ve Almanya’da hava savunmasını güçlendireceklerini kaydetmişti. ABD’nin Avrupa’da halihazırda 100 bin askeri bulunuyor. 

PASİFİKTE ÇİN KARŞITI CEPHEYİ GÜÇLENDİRME ÇABASI

NATO zirvesinin bir diğer önemli hedefi Çin’di. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, zirvenin dünkü oturumunda Hint Pasifik bölgesinden ortaklarla bir araya geldiklerini, Çin’in son yıllarda nükleer silahlar dahil askeri gücünü artırdığını söyledi. “Çin’in temsil ettiği sınamaların farkında olmalıyız” diyen Stoltenberg, NATO’nun savunma, yeni teknolojiler, güvenlik ve iklim değişikliği alanlarında Hint-Pasifik bölgesinde iş birliği içinde olacağını kaydetti.

Zirvede, Ukrayna için uzun vadeli bir destek paketini onayladıklarını hatırlatan Stoltenberg, Bosna Hersek, Moldova ve Gürcistan’a Rusya’ya karşı destek vermeye devam edeceklerini söyledi.

Stoltenberg ayrıca, NATO’nun güney kanadından gelen tehditlere karşılık vermeye devam edeceklerini, Moritanya için bir önlem paketi onayladıklarını ve Kuzey Afrika’dan “düzensiz göçe” karşılık vereceklerini ifade etti.

Bu burada zirve kapsamında ABD, Japonya, Güney Kore liderleri 2017’den beri ilk kez buluştu. Kuzey Kore’nin olası bir nükleer denemesine karşı üçlü iş birliği vurgusu yapıldı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır'da tutuklanan 16 gazeteci için İstanbul Adliye’sinde adalet nöbeti

SONRAKİ HABER

Gökçeada Lagünü’ne otel inşaatının altından da İÇDAŞ çıktı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa