Gökçeada Lagünü’ne otel inşaatının altından da İÇDAŞ çıktı!
“Ulusal önemi haiz sulak alan” olarak tescil edilen Gökçeada Lagünü’nde yapılmak istenen otel inşaatının atından, termik santralleriyle ünlü İÇDAŞ AŞ’nin kurucularından Tacettin Aslan’ın oğlu çıktı.
Fotoğraf: Kazdağları Ekoloji Platformu
Özer AKDEMİR
Türkiye’nin en büyük ada sulak alanı olan ve 2018 yılında “ulusal önemi haiz sulak alan” olarak tescil edilen Gökçeada Lagünü’nde yapılmak istenen otel inşaatının durdurulması için yurttaşlar tarafından Gökçeada Belediyesine yüzlerce dilekçe verildi. Hukuksuz şekilde inşaatı devam eden otel’in, Biga’da termik santralleri ve demir çelik fabrikaları olan İÇDAŞ AŞ’nin kurucularından Tacettin Aslan’ın oğlu Menderes Aslan’a ait olduğu ortaya çıktı.
BELEDİYEYE YÜZLERCE İMZALI DİLEKÇE VERİLDİ
Kazdağları Ekoloji Platformu (KEP) ve Ada Dayanışması tarafından verilen dilekçelerde flamingolar başta olmak üzere pelikan, yaban ördeği ve kaz gibi göçmen kuşlara ev sahipliği yapan Lagüne sadece birkaç yüz metre uzaklıkta yapılmak istenen otelin, çok ciddi bir risk oluşturduğu dile getirildi. Yapılan bilimsel çalışmalarla, Gökçeada Lagünü’nde 181 kuş türü, 184 bitki türü, 2 memeli, 2 sürüngen tespit edildiğinin aktarıldığı dilekçede Lagün’ün koruma altındaki ada martılarının beslenme, yuvalama ve üreme alanı olduğu belirtildi. Dilekçede Lagün’ün aralarında koruma altında bulunan flamingolar başta olmak üzere pelikan, yaban ördeği ve kaz gibi göçmen kuşların uzun göç yollarında mola ve beslenme yeri olduğu ifade edildi.
OTEL İNŞAATI NE GİBİ SORUNLARA YOL AÇACAK?
Gökçeada Lagünü’nün ulusal öneme haiz sulak alan koruma statüsüne sahip olmasına rağmen, kontrolsüz ve plansız turizm faaliyetleri, sörf etkinlikleri, evsel atık, kanalizasyon, böcek ilaçları, tarım ilaçları, bilinçsiz sulama, küresel ısınma gibi tehditler altında olduğuna dikkat çekilen dilekçede, otel inşaatının yörede yaratacağı sorunlar maddeler halinde şöyle sıralandı;
- Otellerin yer altı sularını kullanacak olması, Lagün’ü besleyen yer altı sularını azaltacaktır.
- Tesislerden çıkacak evsel atıklar ve kanalizasyon Lagün’ün kirlenmesine yol açacaktır.
- Gölün dibindeki bina ve insan yoğunluğu kuşları ürkütüp kaçıracaktır.
YASAĞA RAĞMEN İNŞAAT SÜRÜYOR
Ulusal öneme haiz sulak alan koruma statüsü nedeniyle, Lagün havzasına, hiçbir yapılaşma ruhsatı, otel inşaatı izni verilemeyeceğinin belirtildiği dilekçede, inşaatın hukuksuz bir şekilde devam ettiği belirtildi. Mavi Su Resort Hotelin başlatmış olduğu otel inşaatının acilen durdurulması talep edilen dilekçede, Lagün havzasındaki her türlü yapılaşma ruhsatının iptal edilmesi, İnşaat Yasağı Genelgesi’nin ivedilikle uygulanması istendi.
BİGA’YI MAHVEDEN İÇDAŞ GÖZÜNÜ GÖKÇEADA’YA DİKTİ
Öte yandan Gökçeada Lagünü’nde devam eden otel inşaatının altından Çanakkale Biga Değirmencik köyünde demir çelik tesislerinin yanı sıra termik santrali bulunan İÇDAŞ şirketinin kurucularından Tacettin Aslan’ın oğlu Menderes Aslan çıktı. Bu termik santralin hemen yakınındaki Kemer köyündeki termik santrali de İÇDAŞ şirketine ait. Antik kent üzerine yapılan termik santralin yarattığı kirlilik nedeniyle yöre halkı uzun zamandır demir tozu ve baca gazları soluyor.
TERMİK SANTRAL ÖNCE LAPSEKİ’Yİ VURUYOR
KEP Koordinasyon Kurulu Üyesi Reyhan Erdem, termik santrallerin halk sağlığını çok olumsuz etkilediğini belirterek, “Poyrazın etkisiyle İÇDAŞ önce Lapseki’yi vuruyor. Genç kadınlarda nedensiz düşükler uzun zamandır konuşuluyordu. Yine hayvan yetiştiricileri de hayvanlarının düşük yaptığını söylüyorlar. Maalesef bilimsel çalışma yapılmadı bu iddialara dair” dedi. Lapseki kirazının, Umurbey şeftalisinin termik santrallerin yol açtığı asit yağışlarından etkilendiğini belirten Erdem, “Yani İÇDAŞ Çanakkale’de çevre kirliliği yaratmada birinci iken, Gökçeada’da da birinciliği kimseye kaptırmak istemiyor gibi” dedi.