Aliağa işçileri, mücadelelerinde Evrensel Gazetesi'nin yerini konuştu
Evrensel Gazetesi İzmir Temsilciliğinin panelinde bir araya gelen Aliağalı işçiler, işçi mücadelesinde işçi basınının yerini konuştu.
Fotoğraf: Evrensel
Evrensel Gazetesi İzmir Temsilciliği, “Geçmişten bugüne Aliağa işçi mücadelesinde işçi basının yeri” paneli düzenledi. Panele katılan işçiler, Evrensel Gazetesiyle dayanışmanın önemine vurgu yaptı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Aliağa Kültür Merkezi'nde yapılan panele konuşmacı olarak Evrensel Gazetesi Başyazarı İhsan Çaralan ve eski Petrol-İş Aliağa Şubesi Başkanı İsmail Doğan katıldı.
Kolaylaştırıcılığını Eren Saran'ın yaptığı panele TÜPRAŞ, PETKİM, Ravago, Star, Gemi Söküm işçileri, metal işkolundan Türkmax, Micha, İzmir Demir Çelik, Ege Çelik, HABAŞ, Aliağa Demir AŞ işyerlerinden temsilciler ve işçiler, Petrol-İş Aliağa Şube yöneticileri, Türk Metal Aliağa temsilcisi, işten çıkarılan Aliağa Belediye işçileri, Nemport'ta sendikalaştığı için çıkarılanlar ile HABAŞ'ta iş cinayetinde hayatını kaybeden işçinin kardeşi ve ALÇEP üyeleri, Emekli-Sen Aliağa Şubesi, Emek Partisi, TKP de katıldı.
"EVRENSEL, İŞÇİLERİN BİRBİRLERİYLE BAĞINI KURAN GAZETEDİR"
Panelde ilk söz alan eski Petrol-İş Aliağa Şubesi Başkanı İsmail Doğan, 27 yıl önce yola çıkan Evrensel Gazetesi’nin önemine değindi. Doğan, "Yaklaşık 28 yıl önce dostlarla bir araya geldiğimizde işçilerin bir gazetesi olması için karar alındı ama kolay olmadı. Dayanışmayla, kâr amacı gütmeden bir işçi basının mutlak suretle çıkması için elimizden geleni yaptık. Gazetenin dağıtımı da zor oldu. Zaman zaman bu da engellendi. İşçilerin ihtiyacı kendisiyle ilgili doğru haberi bulmasına dönüktü. Evrensel aynı zamanda işçilerin birbirleriyle bağını kuran bir gazete. Kocaeli TÜPRAŞ işçisini Aliağa işçileriyle veya Kırıkkale işçilerini birleştirmek gibi bir sorumluluğu var" dedi.
Kendi deneyimleriyle bugünü anlatan Doğan, işçi ve emekçilerin kendi sesi için doğru habere ulaşmasında Evrensel Gazetesi’ni yaşatmanın önemine değindi.
"HER GÜN TÜRKİYE GERÇEĞİNİ GÖSTERİYORUZ"
Evrensel Gazetesi Başyazarı İhsan Çaralan ise, Evrensel Gazetesi’nin çıkış koşullarından bahsetti. Gazetenin işçi sınıfı içinde önemli bir araç olduğunu söyleyen Çaralan, "27 yıl önce çıkarken işçi sınıfının dünya görüşü gazetesi olarak ortaya çıktı. Evrensel, 'İşte Türkiye gerçeği' manşetiyle çıkmıştı. Biz her gün Türkiye gerçeğini söylüyoruz bir dünya gerçeğini söylüyoruz. Bakış yeri neresi işçi sınıfının gözü. Tarafsız gazetecilik yalanına karşı Evrensel tarafız, işçi sınıfı, emekçilerden tarafız diye çıktık dedik. Bu aslında tarafsızlık söylemini kullananların da tarafını açığa çıkartan bir çıkıştır" diye konuştu.
"BURJUVAZİYE KARŞI İŞÇİ SINIFININ MÜCADELESİNDE ARAÇ"
Evrensel Gazetesi’nin bugüne kadar 3 kez kapatıldığını, baskılara rağmen dayanışma ile yoluna devam ettiğini söyleyen Çaralan, "Burjuvazinin dünya görüşü her yerden işçi ve emekçileri kuşatmış durumda. Evrensel'e işçinin ulaşması sadece işçinin eline geçmesi yetmiyor. Evrensel aynı zamanda burjuvaziye karşı işçi sınıfının mücadelesinde araç" dedi.
Okuyucusunun, muhabirinin, dağıtıcısının ve yazarının işçi ve emekçilerin olduğunu belirten Çaralan, "Bunu işçi mektuplarında da görürüz. İşçiler arasında haberleşmenin deneyimlerini paylaştığı ve mücadele birliğini sağladıkları ve kolektif bir örgütlenme aracıdır Evrensel" diye konuştu. Evrensel Gazetesi’ni yaygınlaştırmanın önemine değinen Çaralan, "Her gün bir kişi daha okutmak, işçiler içerisinde tartışmak ve çeşitli platformda da konuşmak önemlidir" dedi.
"SESİMİZİ DUYURMAK İSTİYORSAK EVRENSEL'E İHTİYACIMIZ VAR"
Konuşmaların ardından işçiler söz aldı. Bir PETKİM işçisi, doğru habere ulaşmanın en önemli sorunlarından biri olduğunu belirterek, "Biz işçiler için doğru habere ulaşmak çok önemli. Yaklaşık 31 yıllık PETKİM işçisiyim, zaman ilerledi her habere ulaştık ama ulaştığımız şeyler bizi tatmin etmedi. Örneğin 2017 yılında TOMA’larla karşı karşıya geldiğimiz TİS eylemi yürüttük. Bir kanalda kısa haber geçti, ama içeriği bizim ne istediğimiz gibiydi ne de derdimizi anlatıyordu. 2019'da TÜPRAŞ'ın TİS'i oldu. Bu eylemi kırmak amacıyla maaş bordroları haber oldu, işçilerin mücadelesi yoktu. Biz sesimizi duyurmak istiyorsak bize ait olan bir şeye ihtiyacımız var bu da Evrensel" diye konuştu.
"YABANCILAŞMAYI İŞÇİ SINIFININ YÜZÜNE VURAN EVRENSEL OLDU"
2019 yılında Aliağa Belediyesi'nden işten çıkarılan işçi ise, "Birbirimize yabancılaştığımız bir dönemdi. Bunu işten çıkarılınca gördük. Bu yabancılaşmayı yüzümüze vuran, işçi sınıfına hatırlatan gazete Evrensel oldu. Direnişimizin ilk gününden sonuna kadar yanımızda oldu. Mücadelemizi Türkiye'ye duyurdu. Evrensel'in yaşaması için hepimizin katkı sunması lazım" dedi.
"ÇEVRE MÜCADELESİNİN DE AYRILMAZ PARÇASI"
ALÇEP adına konuşan da gazetenin sadece işçilerin değil çevre mücadelenin de ayrılmaz bir parçası olduğunu belirterek, "Sadece Aliağa da değil İzmir'de Zonguldak'ta çevre mücadelesinin içinde oldu" diye ekledi.
"EVRENSEL İŞÇİ SINIFININ HEP YANINDAYDI"
Bir öğretmen emeklisi de tek ses olan medyaya karşı, işçi ve emekçilerin yaşamını besleyen ve onun sesi olan Evrensel'in durduğu yer açısından önemli olduğunu söyleyerek, "Ya karşı tarafı güçlendirecek ya da zayıflatacağız" dedi.
Star Rafineri Petrol-İş İşyeri Baştemsilcisi ise, "Evrensel işçi sınıfının hep yanındaydı. Bundan sonra da öyle olacak. Ama aynı zamanda sosyal medyayı da çok iyi kullanmalıyız. Yıllarca TÜPRAŞ'ta çalıştım gazetemi alır serviste okurdum ama artık cep telefonumu açıp internetten bakıyorum. Bence kendimizi bu yönde de geliştirmeliyiz" diye konuştu.
Ayrıca panelin yapıldığı salonun girişine Aliağa işçilerinin haberlerinin yer aldığı Evrensel Gazetesi'nin sergisi açıldı.
(İzmir/EVRENSEL)