Grevdeki Atışkan Alçı işçileri: Mühür de bizde, Süleyman da biziz

Grevdeki Atışkan Alçı işçileri grevleri kazanımla sonuçlanana kadar mücadele edeceklerini, birliklerini bozmayacaklarını ifade etti.

02 Temmuz 2022 11:23
Paylaş

Eskişehir'de toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşmaya varılamaması üzerine Kristal-İş üyesi Atışkan Alçı fabrikası işçileri greve çıktı.

İşçiler grevlerinin 3. gününde Evrensel’e konuştu.

Sendika işyeri temsilcisi, taleplerinin çok makul seviyelerde olduğunu ancak bu taleplerin karşılanmasına dahi patronun yanaşmadığını belirtti. Ayrıca fabrika içerisinde makinelerin dönen aksamlarındaki boşlukların, ortamdaki tozun işçi sağlığı açısından tehlike arz ettiğini ve bu yöndeki taleplerinin de yine karşılıksız kaldığını anlattı.

5 yıldır Atışkan Alçı işçisi olan Ali ise asgari ücret düzeyinde olan ücretlerinin emeklerinin karşılığı olmadığını, sosyal haklarının olmadığını, çalışma koşullarının kötü olduğunu ve bu sebeple sendikalaştığını anlattı. Ali, sonuna kadar gideceklerini, birlik ve beraberliklerini tüm haklarını alana kadar koruyacaklarını belirtti.

“BU ÇIĞIN GELECEĞİ BELLİYDİ”

Pandemi sürecinde işçilerin de patronun da zor bir süreç yaşadığını ancak buna rağmen işçilerin özveriyle çalıştığını belirten işçilerden Ersin ise şunları anlattı:

“Çoğu bölümlerde eksik elemanlarla çalışıyorduk her zaman. Gerek pandeminin getirdiği zorluklar, gerek ekonomik zorluklara rağmen biz işçiler olarak özveriyle çalıştık. Grev gününe kadar hepimiz alnımızın akıyla işimizi yaptık. Bunun karşılığında da afakî şeyler istemedik. Sadece ailemizle insanca yaşamak istedik. Çocuklarımıza güzel bir gelecek sağlamak istedik. Bu ağır ekonomik koşullar altında biraz daha insan onuruna yakışır şekilde yaşamak istedik. Ama ne yazık ki bu taleplerimizi patrona iletemedik. Fabrikada işçi sağlığı ve güvenliği eksiklikleri de var. Çok ciddi olmayan maliyetlerle önleyici tedbirler alınabilir. Bunlar da taleplerimiz arasında. Biz taleplerimiz yerine gelene kadar direnmeye devam edeceğiz. Çünkü kazanımlar elde edersek diğer işçilere de örnek oluruz. İşçiye artık köle gözüyle bakılmasın, hakkı verilsin istiyoruz. Fabrikada yeni işçiyle eski işçi arasında kıdem farkı da yoktu. 15-20 yıllık işçiyle yeni işçi maaşları arasında çok az farklar vardı. Bizim istediğimiz ücretler halen açlık sınırının bile altında. Bu ücretlerle devam edilemeyeceği, bu çığın geleceği zaten belliydi. Biz asla vazgeçmeyeceğiz, kimse çözülme falan beklemesin. Kendileri bilirler, bundan sonra mühür de bizde, Süleyman da biziz.”

Bayramı grev çadırında karşılamaya hazırlanan Atışkan Alçı işçileri Ramazan Bayramı’nın onlar için düşük ücretler nedeniyle zehir olduğunu şimdi Kurban Bayramı öncesinde tablonun daha da ağırlaştığını anlattı.

Çocuklarına karne hediyesi dahi alamadıklarını söyleyen işçiler, “Aldığımız asgari ücret düzeyinde bir maaş, bizim kaybedecek bir şeyimiz yok. Şimdi patron düşünsün. Biz bu fabrikanın kârının her geçen gün katlandığını, bu işyerinin Türkiye’nin sayılı alçı fabrikalarından biri olduğunu çok iyi biliyoruz. Sadece insanca yaşamak istiyoruz” dedi. (Eskişehir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Mahkeme Kazdağı'nda Cengiz'e "dur" dedi

SONRAKİ HABER

CHP’li Ahmet Kaya: Sarp Sınır Kapısı’ndaki sıkıntılar neden çözülmüyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa