OSTİM’de metal atölyesinde çalışan işçi: Bizim patron bize hayatta zam yapmaz
Yapılan zam OSTİM’de asgari ücretle çalışan işçileri tatmin etmedi. Patronların bu zammın üstüne zam yapmayacağını söyleyen OSTİM’in kalifiye işçileri yaptıkları işin çok altında ücret alıyor.
![OSTİM’de metal atölyesinde çalışan işçi: Bizim patron bize hayatta zam yapmaz](https://staimg.evrensel.net/upload/dosya/168530.jpg)
Fotoğraf: Evrensel
İLGİLİ HABERLER
![İşçilerden asgari ücret tepkisi: Bizimle alay ediyorlar, bu ücretle nasıl geçinelim!](https://staimg.evrensel.net/images/840/upload/dosya/213558.jpg)
İşçilerden asgari ücret tepkisi: Bizimle alay ediyorlar, bu ücretle nasıl geçinelim!
Sinancem ALİKOÇ
Ankara
İlk altı ayda asgari ücretin enflasyon karşısında erimesi sonucunda asgari ücret tespit komisyonu tekrar toplandı. Komisyonun yüzde 30 oranındaki zam kararını Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı.
Türk – İş’in rakamlarına göre açlık sınırı 6 bin 391 TL, yoksulluk sınırı 20 bin 181 TL iken 5 bin 500 TL zamlı asgari ücret her kesimden işçilerin tepkisini çekti.
Asgari ücrete yapılan zam OSTİM’de asgari ücretle çalışan işçileri tatmin etmezken asgari ücretin üstünde maaş alan kalifiye işçiler ücretlerinin asgari ücret ile eşitlenmesinden rahatsızlar. Patronların bu zammın üstüne zam yapmayacağını ifade eden OSTİM’in kalifiye işçileri yaptıkları işin çok çok altın ücret aldıklarını belirtiyorlar. Eğitim döneminde OSTİM Mesleki Eğitim Merkezi’nde öğrenip görüp çalışan, yazın ise hemen hemen her gün çalışan çıraklar ise maaşlarının ne kadar artacağını dahi bilmiyor.
OSTİM’de çalışan işçiler asgari ücrete yapılan zam sonrası Evrensel’e konuştu.
“MAZOTTAN SUYA HER ŞEYE ZAM GELDİ, OLAN BİZE OLDU”
Asgari ücretle çalışan 24 yaşındaki bir metal işçisi sözlerine tespit komisyonu masasına işçi adına oturan Türk – İş’i eleştirerek başlıyor.
Türk – İş’in kendi hazırladığı rapordaki açlık ve yoksulluk sınırının altında zammı nasıl yeterli bulduğunu anlamadığını belirten genç işçi patronların her türlü sermayesini büyüttüğünü ifade etti. Kimsenin işçiyi düşünmediğinden yakınan metal işçisi “Maaşımızı isterlerse 10.000 yapsınlar. Mazottan suya her şeye zam yapıyorlar, yapmaya devam edecekler olan bize olan oldu. Zam istemiyorum artık. Yapılan zamlar geri alınsın, yeter.” dedi.
ÜCRETLER İŞÇİYİ GEÇİNDİRECEK DÜZEYDE DEĞİL!
Yine başka bir metal atölyesinden çalışan 21 yaşındaki genç bir işçi kalifiye bir iş yaptığı için asgari ücretin üstünde maaş alıyor. Asgari ücretin kendi ücretine yetiştiğinden yakınan işçi “Bizim patron bize hayatta zam yapmaz, aldığımız ücret asgari ücrete denklendi. Zaten sene başında yapılan zamda enflasyonda eridi gitti” ifadelerini kullandı. Asgari ücretin daha yukarıda olması gerektiğini savunan işçi kalifiye işçilerinden asgari ücretin üstünde olması gerektiğini belirtti. Ücretlere yönelik zammın işçiyi geçindirecek düzeyde olmasını gerektiğini söyleyen genç işçi “Ya ücretlere zam yaptıktan sonra yağa, mazota zam yapmasınlar, ya da ücretlere bunları karşılayacak zam yapsınlar.” dedi.
“BU GİDİŞLE ELİMİZ HİÇ PARA GÖRMEYECEK”
MESEM’lerden, meslek liselerinden çıkıp OSTİM’e staj yapmaya ya da çıraklı yapmaya gelen birçok genç işçi yasal olarak aldıkları asgari ücretin üçte biri maaşlarını elden patronlara geri veriyorlardı. Ücret zammı ise bu durumdan bir şeyi değiştirmeyecek. Asgari ücrete zam geldiğine göre patronlarının eline daha çok para geçeceğini düşünen çırak ve stajyerler karın tokluğuna çalıştırılıyor. Asgari ücret görüşmelerini ve sonuçlarını haberlerden takip ettiğini söyleyen bir meslek lisesi öğrencisi “benim elime geçen paranın anlamı yok. Patron bana, ben ise eve veriyorum.” İfadeleri kullandı. Ücretlerin çıraklar ve stajyerler için önemli olmadığını ya paraya aileye verdiklerini ya da patronun kesit attığını ifade eden meslek liseli stajyer ücretleri takip etmesinin sebebini ise gelecekte bu işi yapacakları için durumu merak ettiğini söylüyor. Durumu tatmin edici bulmadığını söyleyen genç stajyer, “Önceden hepimiz üniversiteye gitmek isterdik, mezuniyet yaklaştıkça sanayiye geçmek istiyoruz elimiz para görsün diye. Bu gidişle elimiz hiç para görmeyecek.” dedi.
HERKES ASGARİ ÜCRETE MAHKUM EDİLDİ
Sinancem ALİKOÇ
Damla KIRIMIZITAŞ
Ankara
Asgari ücretin ilk 6 ayda enflasyon karşısından erimesiyle yapılan yüzde 30 ara zamma tepkiler sürüyor. Ankara’da çeşitli fabrika ve işyerlerinden konuştuğumuz işçiler, açlık sınırındaki bu artışın da enflasyon karşısında anlamsız olduğunu söylüyor. Ücret zammı yerine hayat pahalılığının durdurulması gerektiğini isteyen işçiler, artık her işyerinde ücretlerin asgari ücret ortalamasına geldiğine dikkat çekiyor.
Asgari ücrete yapılan zam OSTİM’de asgari ücretle çalışan işçileri tatmin etmezken asgari ücretin üstünde maaş alan kalifiye işçiler ücretlerinin asgari ücret ile eşitlenmesinden rahatsız. Patronların bu zammın üstüne zam yapmayacağını ifade eden OSTİM’in kalifiye işçileri yaptıkları işin çok çok altında ücret aldıklarını belirtiyorlar. Eğitim döneminde OSTİM Mesleki Eğitim Merkezinde öğrenip görüp çalışan, yazın ise hemen hemen her gün çalışan çıraklar ise maaşlarının ne kadar artacağını dahi bilmiyor.
‘MAZOTTAN SUYA HER ŞEYE ZAM GELDİ, OLAN BİZE OLDU’
Asgari ücretle çalışan 24 yaşındaki bir metal işçisi sözlerine Tespit Komisyonu masasına işçi adına oturan Türk-İş’i eleştirerek başlıyor. Türk-İş’in kendi hazırladığı rapordaki açlık ve yoksulluk sınırının altında zammı nasıl yeterli bulduğunu anlamadığını belirten genç işçi patronların her türlü sermayesini büyüttüğünü ifade etti. Kimsenin işçiyi düşünmediğinden yakınan metal işçisi “Maaşımızı isterlerse 10 bin yapsınlar. Mazottan suya her şeye zam yapıyorlar, yapmaya devam edecekler olan bize olan oldu. Zam istemiyorum artık. Yapılan zamlar geri alınsın, yeter” dedi.
Yine başka bir metal atölyesinde çalışan 21 yaşındaki genç bir işçi kalifiye bir iş yaptığı için asgari ücretin üstünde maaş alıyor. Asgari ücretin kendi ücretine yetiştiğinden yakınan işçi “Bizim patron bize hayatta zam yapmaz, aldığımız ücret asgari ücrete denklendi. Zaten sene başında yapılan zamda enflasyonda eridi gitti” ifadelerini kullandı. Asgari ücretin daha yukarıda olması gerektiğini savunan işçi, kalifiye işçilerin ücretinin asgari ücretin üstünde olması gerektiğini belirtti. Ücretlere yönelik zammın işçiyi geçindirecek düzeyde olmasını gerektiğini söyleyen genç işçi “Ya ücretlere zam yaptıktan sonra yağa, mazota zam yapmasınlar, ya da ücretlere bunları karşılayacak zam yapsınlar” dedi.
‘BU GİDİŞLE ELİMİZ HİÇ PARA GÖRMEYECEK’
MESEM’lerden, meslek liselerinden çıkıp OSTİM’e staj yapmaya ya da çıraklık yapmaya gelen birçok genç işçi yasal olarak aldıkları asgari ücretin üçte biri maaşlarını elden patronlara geri veriyordu. Ücret zammı ise bu durumda bir şeyi değiştirmeyecek. Asgari ücret görüşmelerini ve sonuçlarını haberlerden takip ettiğini söyleyen bir meslek lisesi öğrencisi “Benim elime geçen paranın anlamı yok. Patron bana, ben ise eve veriyorum” dedi. Durumu tatmin edici bulmadığını söyleyen genç stajyer, “Önceden hepimiz üniversiteye gitmek isterdik, mezuniyet yaklaştıkça sanayiye geçmek istiyoruz elimiz para görsün diye. Bu gidişle elimiz hiç para görmeyecek” dedi.
BİR KİŞİNİN AÇLIK SINIRI BİLE DEĞİL
Sincan’da bulunan Arçelik fabrikasında görüştüğümüz bir işçi, yapılan zamların ne yoksulluk ne de bir kişinin açlık sınırını karşılamadığını belirterek, “Tek sebebi halkın geçim sıkıntısından kaynaklı galeyanı kısa bir süreliğine engellemek. Artış haberinden sonra yapılan zamlar gıda ürünlerine etkisini çok daha fazla gösteriyor. Benim gözümde asgari ücret artışı vergi zammını örtbas etmekte küçük bir önlem” dedi.
FABRİKADA BİR AY SONRA YANSITACAKLAR
Havalimanında çalışan bir işçi de, “Geçen sene bizim maaşlarımız asgari ücretin en az 1000 lira yukarısında kalıyordu. Daha geçen sene asgari ücrete zam geldiğinde ben bizim maaşlarımız en az 5 bin 500 olur diyordum. Sonra bizi resmen asgari ücrete sabitlediler. Asgari ücretten 500-600 TL üstünde kaldı. Şimdi benim geçen sene gelir dediğim ücret bu sene haziranda geliyor” dedi.
Bir tekstil işçisi, “Kölenin önüne çorba verir gibi yaşatıyorlar ama öldürmüyorlar” derken yanındaki diğer işçi de, “Herkes 6 bin lira bekliyordu kimseyi güldürmedi. Şimdi daha fazla kişi asgari ücretli olduk zaten yetmiyordu şimdi daha fazla kişiye yetmiyor” diye tepki gösterdi.
Evrensel'i Takip Et