Çay üreticileri Fındıklı'da Çay Kanunu Teklifi'ni protesto etti
Çay Kanunu Teklifi’ne karşı Fındıklı'da eylem yapan çay üreticileri, "Çay politikalarının belirleyicisi işçi ve üretici olmalıdır" dedi.
Fotoğraf: Evrensel
AKP'nin Meclis'e sunduğu ve Çay Kanunu’nda değişiklik öngören ve 20 Haziran 2022 tarihinde TBMM Başkanlığı’na sunulan Çay Kanun Teklifi’ne karşı bugün Rize'nin Fındıklı ilçesinde bir araya gelen çay üreticileri protesto eylemi yaptı.
Üreticiler; "Çay kanunu tasarısı geri çekilsin" pankartı açan çay üreticileri "ÇAYKUR halkındır tasfiye edilemez", "Sözleşmeli tarım köleliktir", "Çayda kota ve kontenjan dayatmalarına son verilsin", "Çay politikalarının belirleyicisi işçi ve üretici olmalıdır" yazılı dövizleri taşıdı, "ÇAYKUR halkındır satılamaz" sloganları attı.
Çay üreticileri inisiyatifi adına konuşan Osman Kurt, şunları söyledi:
"Bu kanun sadece 210 bin çay üreticisini değil çay üretiminde çalışan binlerce işçinin de geleceğini karartıyor. Bölgemizin en önemli geçim kaynağı olan çay bir avuç özel sektör sahibinin eline bırakılıyor. Çay fabrikalarını da çay arazilerini de haraç mezat satmaya çalışıyorlar. Sözleşmeli tarım politikalarıyla bir bölümümüzü kendi topraklarımızda işçi olarak çalıştırmayı, bir bölümümüzü de toprağına el koymayı hesaplıyorlar. Çay üreticisi, işçisi, esnafı, genci, kadınıyla çaydaki taleplerimizi yönetenlerimize yüksek sesle iletmeliyiz. Hazırlanan çay kanunu tasarısı bizleri değil çay fabrikası sahiplerini temsil etmektedir. Çay kanunu tüm taraflar; çay üreticileri, sendikalar, ÇAYKUR ve özel sektör işçileri, ziraat odası, üniversiteler, siyasi partiler, oda ve meslek örgütlerini, işçileri, yöre halkını koruyan bir amaçla gündeme getirilmeli ve mecliste bulunan partilerin anlaşmalarıyla çıkarılmalıdır. Bunun dışında yapılacak her değişim ne çay üreticilerini ne çay çalışanını ne de yöre halkının çıkarına olmaz. ÇAYKUR altındır satılamaz.”
DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Seyit Aslan da konuşmasında "Ne yazık ki 20 yıldan fazladır iktidarda olanlar çeşitli vesilelerle çok fazla yasa çıkardılar. Bugün Çay Kanunu'nda yapmak istedikleri yasayı görmek için uzaklara gitmeye gerek yok. 2001 krizinde 15 günde 15 yasa çıkarıldı. IMF'nin direktifleriyle ve o tarihte Türkiye'nin ayakta kalmış bütün kamu kurumları hepsi haraç mezat satışa çıkarıldı, iflas ettirildi, arsaları yok pahasına büyük şirketlere, büyük tekellere satıldı” dedi.
AKP’nin hazırladığı çay kanunu teklifini tanımadığını ifade eden çay üreticisi ve Gıda-İş Sendikası Bölge Başkanı Ramazan Sarıoğlu, "Bu hazırlanan kanun teklifi kapalı kapılar ardında çay üreticisini özel sektörle beraber bitirme kanunudur. Biz Gıda-İş olarak böyle bir kanunu tanımıyoruz. Çay üreticisini, çay emekçisini, ÇAYKUR çalışanını koruyacak bir kanun bekliyoruz" dedi. (HABER MERKEZİ)