Yıllık resmi enflasyon yüzde 78,6 ile son 24 yılın zirvesinde
TÜİK verilerine göre enflasyon haziranda aylık yüzde 4,95, yıllık bazda yüzde 78,62 oldu. Bu rakamla birlikte yıllık tüketici enflasyonu son 24 yılın en yüksek seviyesine çıktı.
ARŞİV | Fotoğraf: Evrensel
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) haziran ayına ilişkin enflasyon oranını açıkladı. Buna göre enflasyon haziranda aylık yüzde 4,95 olurken, yıllık bazda ise yüzde 78,62 olarak gerçekleşti. Bu rakamla birlikte yıllık tüketici enflasyonu son 24 yılın en yüksek seviyesine çıktı. ENAG’a göre Haziran ayında yüzde 8.31, yıllık ise yüzde 175,55, son 6 aylık oran ise yüzde 71.44 olarak gerçekleşti.
Haziran ayında bir önceki aya göre %4,95, bir önceki yılın Aralık ayına göre %42,35, bir önceki yılın aynı ayına göre %78,62 ve on iki aylık ortalamalara göre %44,54 artış gerçekleşti.
Ana harcama grupları itibarıyla 2022 yılı Haziran ayında en az artış gösteren ana gruplar %0,18 ile giyim ve ayakkabı, %1,97 ile sağlık ve %2,02 ile eğlence ve kültür oldu. Buna karşılık, 2022 yılı Haziran ayında artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, %10,59 ile ulaştırma, %8,34 ile konut, %5,42 ile lokanta ve oteller oldu.
TÜİK’İN OTOMOBİLLERİ ENFLASYONU DÜŞÜRDÜ!
İktidat Profesörü Alaattin Aktaş, TÜİK’in otomobil zamlarını düşük göstererek enflasyonu yüzde 0.85 puan düşük gösterdiğini kaydetti. “TÜİK yine yakalandı” diyen Aktaş, “Haziranda otomobile ortalama yüzde 15-20 arasında zam geldi. TÜİK’in ‘uygun bulduğu’ zam oranı ise dizelde yüzde 1.77, benzinlide yüzde 3.77. Zam oranının yüzde 15 yerine bu düzeyde alınması TÜFE’nin 0.85 puan düşük görünmesini sağladı. Yani yüzde 4.95 açıklanan artış yüzde 5.80 olacaktı” dedi.
ENAG: ENFLASYON YILLIK YÜZDE 175,5
ENAG verilerine göre ise haziran ayında enflasyon aylık bazda yüzde 8,31, yıllık bazda yüzde 175,55 arttı. Son 6 aylık oran ise yüzde 71.44 olarak gerçekleşti.
DİSK-AR: EMEKLİNİN GIDA ENFLASYONU YÜZDE 113
DİSK-AR, TÜİK’in ham verilerinden yararlanarak emeklilerin, dar gelirlilerin, düşük gelirlilerin hissettiği enflasyonu yeniden hesapladı. Hesaplamaya göre gıda enflasyonu ortalama yüzde 93.93 olarak gerçekleşirken emeklilerde gıda enflasyonu yüzde 113.5 oldu. Üçüncü yüzde 20’lik gelir grubunun gıda enflasyonu yüzde 102 olurken, düşük gelirli ikinci yüzde 20’lik grubun gıda enflasyonu yüzde 120.9, en yoksul yüzde 20’lik gelir grubunun gıda enflasyonu ise yüzde 138.5 olarak gerçekleşti.
Dördüncü yüzde 20’lik gelir grubunun gıda enflasyonu yüzde 92.9 olurken, en yüksek gelir grubunun gıda enflasyonu ise yüzde 91.6 oldu. Böylece en yoksul gelir grubu yüzde 120.9 oranında gıda enflasyonu hissederken, en yüksek gelir grubu ise yüzde 69.1 oranında gıda enflasyonu hissetmiş oldu.
NEBATİ, ENFLASYONA NEDEN OLARAK YİNE KÜRESEL SORUNLARI İŞARET ETTİ
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, enflasyon verilerine ilişkin Twitter hesabı üzerinden açıklamalarda bulundu. Nebati açıklamalarında enflasyonun yine küresel sorunlardan kaynaklandığını savundu.
Nebati küresel piyasadan kaynaklı enflasyon olduğunu savunarak "Finansal piyasalarda istikrarı artırmaya yönelik attığımız adımlara rağmen başta enerji ve tarım ürünleri olmak üzere küresel emtia fiyatlarındaki yüksek artışların devam etmesi, ülkemizde de Haziran ayında enflasyonun yüzde 4,95 gerçekleşmesinde etkili olmuştur" ifadelerine yer verdi.
Enflasyondaki artışa yönelik yurttaşların alım gücünü korumak için adımlar atıldığını öne süren Nebati, "Enflasyon görünümündeki bozulmayı sınırlamak ve enflasyonun olumsuz etkilerini vatandaşlarımıza asgari düzeyde yansıtmak amacıyla KDV indirimlerinden sübvansiyonlara, yönetilen/yönlendirilen fiyatlardan kritik ürünlerdeki dış ticaret tedbirlerine kadar birçok tedbirler alınmıştır" dedi. Nebati ayrıca "önümüzdeki dönemde para ve maliye politikalarının güçlü eşgüdümünün yanı sıra mal ve hizmet piyasalarında rekabet ve verimliliği artıracak yapısal politikaları hayata geçirerek fiyat artışlarının düşürülmesi hedeflenmektedir" dedi.
"ENFLASYON NİSAN'DA ZİRVE YAPACAK" DEMİŞTİ, YAZ AYLARINDA TOPARLAMA BEKLEDİKLERİNİ SÖYLEMİŞTİ
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, enflasyonun Nisan ayında zirveye ulaşacağını fakat yüzde 50 seviyesini aşmayacağını söylemişti. Nebati daha önce de enflasyonun Ocak ayında zirve yapacağını düşündüklerini açıklamıştı. Nebati, 3 Şubat'ta yaptığı açıklamada "Yaz aylarında enflasyonun toparlanma kaydetmeye başlamasını ve Aralık ayında ise baz etkisinden dolayı keskin bir şekilde gerileyeceğini düşünüyoruz” demişti. (EKONOMİ SERVİSİ)