Tüm Emekliler Sendikası İzmir: İnsanca bir yaşam emeklilerinde hakkı
Tüm Emekliler Sendikası İzmir Şubeleri “Geçinemiyoruz, insanca bir yaşam istiyoruz” talebiyle basın açıklaması gerçekleştirdi.
Fotoğraf: Ramis Sağlam/Evrensel
Tüm Emekliler Sendikası İzmir Şubeleri “Geçinemiyoruz, insanca bir yaşam istiyoruz” talebiyle Konak İskele önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasını Tüm Emekliler Sendikası Bornova Şube Başkanı Mehmet Düşünceli okudu.
Her gün yapılan zamların ve yüksek enflasyon oranlarının emeklilerin, emeğiyle geçinenlerin yaşamı dayanılmaz hale getirdiğini söyleyen Düşünceli, “Temel tüketim maddelerine gelen art arda zamlar yaşam koşullarını özellikle emekliler için akıl almaz bir şekilde zorlaştırmıştır” dedi.
Asgari ücretin artık çalışanlar açısından ortalama ücret olduğunu vurgulayan Düşünceli, bu durumda en düşük emekli maaşının 3500 lira olmasının kabul edilemeyeceğini söyledi.
“EMEKLİYLE ADETA DALGA GEÇİLİYOR”
Hükümetin, TÜİK'in yalan enflasyon hesaplarına sığınmaya son vermesi gerektiğinin altını çizen Düşünceli, “Ülke tarihinde bir ilk olarak 6 ayın sonunda ek bütçe yapıldı. Bu ek bütçede ne emeğiyle geçinenler ne de emekliler yer aldı. Ek bütçe, Cumhurbaşkanlığı ödeneğinin artırılması, milletvekili maaşlarının artırılması ve sermaye şirketlerine kaynak aktarmak için yapıldı. Emekliyle adeta dalga geçiliyor. İnsanca bir yaşam isteyenlere, açlık sınırının yarısı olan 3500 lira aylık olarak reva görülüyor” diye konuştu.
Düşünceli son olarak taleplerini şöyle sıraladı;
- Dini bayramlar öncesi olarak yılda 2 sefer olarak verilen ve adı ikramiye olan aslında harçlık bile sayılamayacak düzeye inen ödemeler için iyileştirme yapılmalıdır
- En düşük emekli maaşı açlık sınırının üstünde olmalıdır. Emekli maaşlarının temmuz ayı artışı bu barem baz alınarak oransal artış yapılmalıdır.
- İkramiyeler yılda 4 sefer ödenmeli ve asgari ücret düzeyinde olmalıdır.
- Temel tüketim maddelerine yapılan zamlar geri alınmalıdır.
- Sağlıkta katkı payı uygulanmasından vazgeçilmelidir.
- Emekliler arasında aylık bağlamada adaletsizlik ve eşitsizliğe yol açan uygulamadan bir an önce vazgeçilerek, aylık bağlama oranında 2000 yılı öncesi oranına dönülmelidir. (İzmir/EVRENSEL)