Araştırma: Gençler değişim istiyor ama muhalefete de güven duymuyor
Araştırmalara göre Türkiye’de önümüzdeki seçimlerde ilk defa oy verecek 6 milyona yakın genç muhalefete daha yakın. Ancak muhalefet, değişim isteyen gençlerin güvenini tamamen kazanabilmiş değil.
Fotoğraf: Evin Avery / Unsplash
Araştırmalara göre Türkiye’de önümüzdeki seçimlerde ilk defa oy verecek 6 milyona yakın genç muhalefete daha yakın. Ancak muhalefet partileri, değişim isteyen gençlerin güvenini tamamen kazanabilmiş değil.
TÜİK verilerine göre, 2023 seçimlerinde oy verebilecek 60 milyonun üzerindeki seçmenin beşte birini 1997 ve sonrasında doğan 13 milyonluk Z kuşağı kitlesi oluşturuyor. Bu kitlenin içinde 6 milyona yakın genç ilk defa oy kullanacak. Bu yüzden bu yaş grubu siyasi partilerin de odak noktasında.
Reuters, yaşları 18-23 arasında olan ve İstanbul, Ankara, Eskişehir, Konya, Giresun, Denizli ve Sivas illerinde bulunan 10’un üzerinde ‘yeni’ seçmen adayıyla görüştü. Z kuşağı, ağırlıklı olarak muhalefete yakın dursa da partiler gençlerin gönlünü kazanmış değil.
Gezici Araştırma Merkezi Başkanı Murat Gezici, “AKP iktidarından rahatsız oluyorlar ancak muhalefete de pek güven duymuyorlar… Bu gençler siyasi liderlerin nasıl bir gelecek sunacağına bakacaklar” dedi.
Z kuşağının yaklaşık yüzde 80’inin AKP’ye oy vermeyeceğini söyleyen Gezici, evrensel değerlere bağlı hisseden ve mevcut siyasetin temel kategorilerini benimsemeyen bu grubun en belirgin özelliklerinin kendilerini ‘tek tip bir ideolojiye’ ya da ‘İdeolojik gruba yakın hissetmiyor oluşları’ olduğunu söyledi.
NEDEN MUHALEFET?
MAK Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat da “Genç seçmenlerin ağırlıklı olarak muhalefetten yana bir tavır ortaya koyduğunu görüyoruz… Gençler değişim istiyorlar” dedi.
“Türkiye’deki 18-29 yaş grubundaki 100 gençten 70 tanesi muhalefetten yana” diyen Kulat, 30’ununsa AKP, MHP, Büyük Birlik Partisinden yana olduğunu belirtti.
Kulat’a göre, bunun sebeplerinden birisi bütün seçmen gruplarında olduğu gibi ekonomi. Yaşlı insanlar Türkiye’yi daha çok eski Türkiye’yle kıyaslarken yani yol, hastane gibi yapılan olumlu gelişmelere bakarken, genç seçmenin mukayesesi dünyanın geri kalanındaki ekonomik şartlarla ve arkadaşlarıyla mukayese ediyor. Gençlerin önem verdiği bir diğer konu da işe alımlardaki liyakat ve bir kısmı fırsat bulsalar başka ülkeye gitmek istiyor.
MAK Araştırma Başkanına göre de gençler muhalefet konusunda çok ikna olmuş değiller ama ‘Bugünkünden daha iyidir’ diyorlar.
METROPOLL BAŞKANI: EĞİTİMLİ GENÇLER MUHALEFETTEN YANA
Özellikle eğitimli ve şehirli gençlerin gerek sosyal medyayı etkin kullanmaları, gerek özgürlüklerden yana söylemleri gerekse de popüler belediye başkanlarının etkisiyle çoğunlukla muhalefetten yana olduklarını söyleyen MetroPOLL Araştırma Başkanı Özer Sencar da, geleneksel söylemlerin ve eski model siyaset yöntemlerinin gençlere hitap etmekte zorlandığına işaret etti. (HABER MERKEZİ)