Kod 46’yla işten atılan aşçı Gülşah Tavancı: Hakkını aramak ahlaksızlık ve hırsızlıkla itam ediliyor
Bodrum Double Tree by Hilton Marina Vista otelinde aşçı olarak çalışan Gülşah Tavancı, mobbinge ve uzun çalışma saatlerine tepki gösterdiği için Kod 46'yla işten çıkarıldı.
Fotoğraf: Gülşah Tavancı'nın kişisel arşivi
Nuri ALİKOÇ
Muğla
Muğla’nın Bodrum ilçesinde Double Tree by Hilton Marina Vista otelinde aşçı olarak çalışan Gülşah Tavancı, işyerinde çalışırken yaşadıkları mobbinge ve uzun çalışma saatlerine tepki gösterdiği için işten atıldı. Haklarını alabilmek için otel önünde direnişe başlayan Tavancı ile süreci konuştuk.
Anadolu Üniversitesi Mutfak Sanatları ve Gastronomi bölümü mezunu olduğunu ve yaklaşık 4-5 yıldır aşçılık yaptığını söyleyen Tavancı, “Sezon yoğunluğunda fazladan mesai yapıyoruz. Çalıştığımız yerler lüks oteller ve çok fazla para kazanıyorlar. Ama bizler bu sektörde emeğimizin karşılığını hak ettiğimiz kadar alamıyoruz. Hakkımızı istediğimiz zaman sesimizi çıkardığımızda ise bu durum hoş karşılanmıyor” dedi.
“MOBBİNGE KARŞI GELDİĞİM İÇİN İŞTEN ÇIKARILDIM”
27 Mayıs 2021 yılında otelde işe başladığını ve 1 yılının dolmasına 3 gün kala 24 Mayıs 2022 tarihinde işten çıkarıldığını ifade eden Tavancı, “İşyerinde çalışırken yaşadığımız mobbinge, uzun çalışma saatlerine ses çıkardım, yine yoğun mobbing gören ve tehdit edilen başka bir emekçi arkadaşıma destek oldum ve yaşanılan bu durumları işverene yazılı olarak bildirdiğim için Double Tree by Hilton Bodrum Marina Vista otel yönetimi tarafından iş akdim sona erdirildi. Yeri geldiğinde fedakarlık ve özveri ile işimi sürdürüyorken, bu otelde yazılı ya da sözlü tek bir uyarı almamış iken işten çıkarıldım” diyerek işten çıkarılma gerekçesini anlattı.
“İKİ YIL BU LEKEYLE YAŞAMAK ZORUNDA KALACAĞIM”
İş Kanunu’nun 25/2 maddesi 46. kod ile yani ahlaksızlık ve hırsızlık suçundan işine son verdiğini aktaran Tavancı, “İki sezon boyunca çalışmamadan memnunlardı. Pastacı ve mezeci olarak tek başıma çalışıyordum. Fakat haksızlığa karşı ses çıkarmış olmak, bu ülkede hakkını aramış olmak, bu işyerinde hakkını aramak ahlaksızlık ve hırsızlıkla itam ediliyor. Hukuki süreçte ise maalesef arabulucuda uzlaşılmadığı için dava yoluna gidilecek. Davanın en az iki yıl sürmesi bekleniyor ve ben iki yıl bu lekeyle yaşamak zorunda kalacağım” diyerek iş bulmakta da zorlanacağını söyledi.
“ÇALIŞTIĞIMIZ YERLERDE TATİL YAPAMIYORUZ”
Tek yaşamasına rağmen aldığı ücretle geçinmenin mümkün olmadığını dile getiren Tavancı, “5 yıldızlı lüks bir otelde çalışıyoruz, emeğimizi sarf ediyoruz ama tabi ki bu ücretlerle böyle yerlerde tatil yapmayı aklımızdan geçirmiyoruz. Bugüne kadar böyle bir otelde hiç tatil yapmadım, bu ekonomik koşullarda da yapabileceğimi düşünmüyorum” diye konuştu.
“SONUNA KADAR MÜCADELE EDECEĞİM”
İşten atıldığı günden beri sesini duyurmak için birçok yolu denediğini söyleyen Tavancı, “Emeğimizin karşılığı olan haklarımız ödenene kadar, tarafımıza yaşattığınız ahlaksız ve hırsız ithamlı kod 46 kaldırılana kadar, işyerinde çalışanlara uygulanan baskı ve mobbingler son bulana kadar, her yola başvurarak sonuna kadar mücadele edeceğim” dedi.