06 Temmuz 2022 16:31
Son Güncellenme Tarihi: 06 Temmuz 2022 20:18

TPI işçileri ücretlerinde iyileştirme talebiyle iş bıraktı

İzmir’de kurulu Amerikalı şirket TPI Composite Menemen ve Çiğli fabrikasında çalışan işçiler, bekledikleri ücret artışı karşılanmayınca işçiler iş bıraktı.

Fotoğraf: TPI işçileri

Paylaş

Rüzgar gülü kanadı üretimi yapılan İzmir’de kurulu Amerikalı şirket TPI Composite Menemen ve Çiğli fabrikasında işçiler, ücretlerine iyileştirme yapılması talepleri bekledikleri gibi karşılanmayınca duruma tepki göstererek, bugün 08.00-16.00 vardiyasından bir saat erken çıkarak eylem yaptı. Akşam vardiyasına gelen işçiler de iş başı yapmadı. Her iki vardiyadan işçilerin bekleyişi sürüyor.

Petrol-İş İzmir Şubesinin örgütlü olduğu fabrikada işçiler, artan enflasyon karşısında eriyen ücretlerinde bir süredir iyileştirme bekliyordu. Bölümlere göre yüzde 15 ila 25 arasında beklenen iyileştirmelere ilişkin Petrol-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Orhan Zengin yaptığı açıklamada, iyileştirme taleplerinin işveren tarafından kabul edildiğini söyledi.

İyileştirmenin sadece yüzde 5 oranında kaldığını öğrenen T2 (Menemen) üretim bölümünde çalışan yaklaşık 1500 işçi ve T1 (Çiğli) fabrikasında çalışan yaklaşık 1000 işçi bugün sabah vardiyasından 1 saat erken çıkarak fabrika bahçesinde eylem yaptı.  

“SADAKA VERİR GİBİ DALGA GEÇİYORLAR”

Yapılan iyileştirmenin bir anlam ifade etmediğini dile getiren işçiler, “Pek fazla beklentimiz yoktu ama yüzde 5 demek de sadaka gibi dalga geçmek gibi geliyor. 2021 haziran ayında Petrol-İş Genel Merkezi işçiye sormadan oldu bittiye getirdi. Grev aşamasında olan sözleşmeyi %20 ile bitirdiler. Ücretlerimiz asgari ücretin altına düşme tehlikesiyle karşı karşıya” diyerek tepkisini dile getirdi.

İşçiler eylemlerine devam ederken akşam vardiyasındaki arkadaşlarının da bu eyleme katılmasını beklediklerini söyledi.

“MAKUL BİR ZAM ALANA KADAR BURADAYIZ”

İşçilerle görüşmek için T2 fabrikasına gelen Petrol-İş İzmir Şube Başkanı Orhan Zengin ise, “Kendilerine söyledim, yüzde 5 asla kabul edilebilir bir şey değil. Bu ücreti kabul etmeyeceğimizi söyledi. Ama Amerika ile ve kendi aralarında yaptıkları görüşmede yüzde 5’in üzerinden bir zam veremeyeceklerini söylediler. Biz de bunun üzerine gereğini yapacağımızı söyledik. Bu iş veren bize makul bir zam verene kadar burada bekliyoruz olacağız” dedi.

Öte yandan vardiya amirlerinin “İş bırakıp, iş yavaşlatma eylemine giren olursa işine son verilecek” şekilde mesaj yollamasına da tepki gösteren işçiler, hakları için eylem yapma konusunda kararlı olduklarını söyledi.

AKŞAM VARDİYASI DA İŞ BAŞI YAPMADI, İŞÇİLERİN BEKLEYİŞİ DEVAM EDİYOR

Her iki fabrikada da sabah vardiyasında çalışan işçiler fabrikadan çıkmazken, akşam vardiyasına gelen işçiler de iş başı yapmadı.

Çiğli Sasalı fabrikasında görüştüğümüz işçiler yüzde 5 oranında bir iyileştirmeyi kabul etmeyeceklerini söyleyerek, “Bizimle dalga geçiyorlar. Enflasyon rakamları ortada. Kâr marjının yüksek olduğu bir sektör ve bizler bu şirketi vergi rekortmeni yapıyoruz. Bunun da karşılığını istiyoruz” dedi.

Menemen fabrikasındaki işçilerin eylem haberi gelir gelmez kendilerinin de eyleme başladığını aktaran işçiler, “Bizler de sendikamızın gönderdiği mesajlarla harekete geçtik. Kararlıyız, makul bir zam oranını almadıkça bu eylemden vazgeçmeyeceğiz” diye ekledi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul'da Abdullah Türkoğlu adlı şahıs, kendisine dava açan kadını ve avukatını öldürdü

SONRAKİ HABER

İşsizlik İŞKUR verilerine göre arttı, 3 milyon 568 bin 171 kişiye yükseldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa