B/S/H işçileri: Sözleşmeye sığınılmadan ücretler yenilenmeli
MESS kapsamındaki B/S/H pandemi ve çip krizine rağmen kârını artırırken, asgari ücrete yapılan zam sonrası işçilerden bir bölümümün ücreti ise asgari ücretin altında kaldı.
Ekran görüntüsü BSH Group Turkey YouTube kanalında yayımlanan tanıtım filminden alınmıştır.
Tuncay SAĞIROĞLU
Tekirdağ
Pandemi ve tedarik zincirlerindeki aksamaya rağmen rekor üretim ve kâr yapan beyaz eşya tekeli B/S/H işçilerinin ücreti yoksulluk sınırının yarısı bile etmiyor. Asgari ücretteki artışla beraber 2 bin işçinin ücreti asgari ücretle eşitlenirken, imzalanan MESS sözleşmesi ise işçilerin deyimiyle “Anlamsız hale geldi.” Eylül ayına kadar aldıkları ücretin alım gücünün daha da düşeceğini ifade eden işçiler ek zam talep ediyor.
B/S/H, 2021’de pandemi ve tedarik zincirlerinde yaşanan aksamadan kaynaklı defalarca duruş yapmasına rağmen toplam üretimini yüzde 5, net kârını ise yüzde 26.95 oranında arttırarak yeni rekorlar kırdı. Enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında ücretleri her geçen gün eriyen B/S/H işçilerinin ücreti ise açlık sınırından kurtulamıyor. Beş yıldır B/S/H’de çalışan bir işçi, sosyal haklar ve primler de dahil edildiğinde eline aylık 7 bin 500-8 bin lira arasında bir miktar geçtiğini belirtiyor. B/S/H işçisi, “Geçen sene olduğu gibi, bu sene de birçok defa duruşlar oldu. Ama her seferinde yıllık üretim hedeflerine ulaşılıyor ve yeni rekorlar kırılıyor. B/S/H döviz inse de çıksa da yani kıyamet kopsa da kâr üstüne kâr yapıyor. Bulaşık dursa soğutucu üretim arttırıyor, çamaşır dursa fırın üretimi artıyor. Ama bizim ücret olduğu yerde bile durmuyor. Zamlar karşısında eridikçe eriyor. Alım gücümüzün her geçen ay düştüğünü hissediyoruz. Açlık sınırının biraz üzerinde bir ücret elimize geçiyor. Dört saniyede bir makine üretiyoruz ama yoksul dahi olamıyoruz” diyor.
"350 AVRO BİLE ETMİYOR"
Türk Metal’in örgütlü olduğu MESS grup sözleşmesi kapsamındaki B/S/H’de, 2021 yılının eylül ayından itibaren geçerli olan sözleşmede ilk altı ay için yüzde 27.44’e imza atılmıştı. İkinci altı ay için ise altı aylık enflasyon karşılığı olan yüzde 41.93 zam alan işçilerin ücretleri açlık sınırını ancak geçebildi. Ama bugün yüzlerce işçinin ücreti, yeni belirlenen asgari ücretin altında kaldı. Bir yıldır B/S/H’de çalışan bir işçi “Bir sene önce sözleşmeli olarak işe başladım. Haziran ayına kadar saat ücretim 24 lira idi. Şimdi asgari ücret beni deldi geçti. Benim gibi B/S/H’de 2 bin kadar işçi çalışıyor. Yani 2 bin tane B/S/H işçisi asgari ücrete çalışıyor. Asgari ücret ile işçi çalıştıran B/S/H kâr yapmayacak da ben mi yapacağım? Benim aldığım ücret 350 avro bile etmiyor” dedi.
"BU ÜCRETLE GEÇİM İYİCE ZORLAŞTI"
6 bin mavi yakalı olmak üzere toplam 8 bin işçinin çalıştığı B/S/H’de, 5 yıllık işçinin saat ücreti 35.60, 10 yıllık işçinin ise 36.40 lira. Kesintiler çıkarıldığında bu işçilerin eline sosyal haklar ile birlikte 7 bin 500 ila 8 bin 500 lira arasında ücret geçiyor. Açlık sınırı ve asgari ücretin biraz üzerinde, yoksulluk sınırına ise yaklaşamayan bir ücret ile çalıştığını belirten 10 yıllık B/S/H işçisi, “Aldığımız ücretin alım gücü her ay eriyor. Her şeye her gün zam gelirken benim ücretim eylül ayına kadar sabit kalacak. Aldığım ücret ile geçim yapmam artık zorlaştı. Evde tek çalışıyorum. Faturalar kredi taksit derken mutfağa bile para kalmıyor. Pazara markete çıkıp haftalık alışveriş yapamıyoruz. Artık o gün karnımızı doyuracak kadarını alıyoruz. Bizi bu noktaya hükümetin politikaları ve Türk Metal’in imzaladığı sözleşme getirdi. Tabii bir de TÜİK’i unutmamak gerekli” diye konuştu.
ÜCRETLER ARTIRILMALI
Sözleşmenin üçüncü altı aylık zammının eylülde yapılacak olması işçileri düşündürüyor. “Eylül ayına kadar bu para ile çıkamayız” diyen 8 yıllık başka bir işçi şunları söylüyor: “Aldığımız ücret ile şimdi bile geçinemiyoruz. Bu enflasyon ile eylül ayını düşünmek bile istemiyorum. Zamlar yağmur gibi yağarken TÜİK yine enflasyonu düşük gösterecek. Bizim zam da azalacak. Yani gerçek enflasyonun altında kalacağı şimdiden belli. Yani ücretimiz eridikçe eriyecek. Şimdiden bir iyileştirme yapılmalı. B/S/H kâr üstüne kâr yaparken şimdi kârını bizimle paylaşmalı.”
Başka bir işçi de “İçeride ücretlerde iyileştirme yapılması gerektiği konuşuluyor. Ama herkes kendi arasında konuşuyor. Temsilcilere gidip talebimizi iletmeliyiz. Türk Metal böyle sessiz kalamaz. Sözleşme var diyemez. Gerekirse ek protokol yapılıp ücretler artırılmalı” dedi.