07 Temmuz 2022 11:35
Son Güncellenme Tarihi: 07 Temmuz 2022 14:12

Eylemin sürdüğü TPI Menemen fabrikasında işveren, işçileri işten atmakla tehdit etti

Talepleri için TPI Composite Menemen ve Çiğli fabrikasında iş bırakan işçilerin eylemi sürüyor. Menemen fabrikasında işveren işçileri tehdit etti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Rüzgar gülü kanadı üretimi yapılan İzmir’de kurulu Amerikalı şirket TPI Composite Menemen ve Çiğli fabrikasında işçiler, ücretlerine iyileştirme yapılması talepleri bekledikleri gibi karşılanmayınca iş bıraktı. İşçilerin eylemleri fabrika bahçesinde devam ederken işveren yetkilileri işçilere tebligat yolladı.

TPI Menemen fabrikasında işveren yetkilileri takım liderlerini ve kaptanlarını tehdit etti. Saat 13.00’da iş başı yapılmadığı taktirde işten atmaların başlayacağı yönünde söylemlerin olduğunu belirten işçiler, “Tehditlere boyun eğmiyoruz” diyerek dışarıdaki bekleyişlerine devam ediyor.

Dün sabah vardiyasından bir saat önce çıkan ve akşam vardiyasına girmeyen işçilerin eylemleri bugünde devam ediyor. Geceyi fabrikada geçiren işçiler vardiya değişimi yapsa da üretime girmedi.

Şirket yöneticileri ise jandarma ve noterle fabrikaya gelerek tespit ve tutanak tuttu. İşveren, işçileri ve sendikayı şirketi zarara uğratmakla ve yasadışı grevle suçluyor.

“YÜZDE 5’İ KABUL ETMİYORUZ”

Gece fabrikada işçilere açıklama yapan Petrol-İş İzmir Şube Başkanı Orhan Zengin, şirketin yüzde 5’ten daha fazla vermediğini söyledi. Devletin asgari ücrete enflasyon düzenlemesi için yaptığı yüzde 30 artışı da katarak konuşmasına devam eden Zengin, "Yüzde 35’i kabul eden içeri girip çalışabilir ama biz kabul etmiyoruz. Bayramda da seyranda da buradayız. Her zaman müzakereye açığız” dedi.

Zengin’in açıklaması sırasında işçiler beyaz yakalılara zam yapıldığını hatırlatarak, “O paraya kendileri çalışsın, gelsin beyaz yakalılar iş yapsın” diyerek tepkilerini dile getirdi.

İŞVERENİN TEHDİTLERİNE KARŞI İŞÇİLERİN DİRENİŞİ DEVAM EDİYOR

Orhan Zengin açıklama yaptığı sırada şirket yönetimi işçilere, işbaşı yapılmadığı takdirde gerekli işlemlerin yapılacağı şeklinde mesaj atarak tehdit etmesine işçiler tepki gösterdi.  

Şirket idaresi ise işçileri bölmek için takım kaptanları ile bir toplantı yaptı. Şirket takım kapatanlarına, “Ekibinizi toplayıp işbaşı yapın” dediğini aktaran takım kaptanları, işçilerin bunu kabul etmeyeceğini, şirketin de işçilerin volkan gibi patlayan tepkisini anlamaları gerektiğini ifade ettiklerini söyledi. Şirketin tehdide başlamasıyla toplantıyı terk eden takım kaptanlarının davranışı işçilere moral ve umut kaynağı oldu.

İşçilerin bir kısmı ücret iyileştirme talebinin daha makul bir seviyeye gelmesi için mücadelenin büyümesi gerektiğini ifade etti. Ancak işçiler arasında komiteler ve bölümler üzerinden bir tartışma yok. Herkes şube başkanının alacağı karara bakıyor. Bir işçi, “Hâlâ yüzde 5 istemeyiz diyoruz ama net olarak ne istiyoruz söylemiyoruz. Yani öne çıkmıyor. Madem bu yola girildi bu sefer yarım kalmasın yüzde 25’lere yükselmeli talebimizi” dedi.

İŞVEREN İŞÇİLERE TEBLİGAT YOLLADI

İşçilerin eylemleri fabrika bahçesinde devam ederken işveren yetkilileri işçilere tebligat yolladı. İşverenin zararı uğratıldığı söylenen tebligatta, yasal işlemlerin başlayacağı ifade edildi. İşçiler ise haklarını alana kadar eylemelerine devam edeceklerini söyledi.

TÜRK-İŞ'TEN ZİYARET: “ÜCRET POLİTİKASINA SIRA GELİNCE ACIYI ÇEKEN BİZİZ”

Öte yandan Türk-İş 3. Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak TPI işçilerini ziyaret etti. İşçilerin yanında olduklarını söyleyen Çakmak, “Süreci biz bu fabrikanın içinde başlattık bu fabrikanın içinde bitirmenin hedefindeyiz. Biz müzakereden yanayız. Bu yürüyüşte birlikteyiz. Bu fabrikayı çalıştıran, yaşatan biziz. Ücret politikasına sıra gelince acıyı çeken biziz. Amerika’da enflasyon yıllar sonra yüzde 10’lara çıktı kendileri şaşırdılar ne yapacaklarını. Ülkemizde enflasyon 73’lerde biz sizlerden gelen isteği talibi biliyoruz ve ilettik. Bu artık biraz daha üst seviyeye çıktı, bizim kontrolümüzün üstüne çıktı çünkü merkezlerimiz şu an da görüşmelere başladı. Sizden ricam birbirimize sarılalım, birbirimize sadık olalım, işletmemizi incitmeyelim bu işletme bizim tezgahlar başına geçip yine çalışacağız nasip olursa. Herkesin sabırlı olmasını istiyorum” diye konuştu.

EMEP'TEN İNSANCA YAŞANABİLİR BİR ÜCRET TALEBİYLE DİRENEN TPI İŞÇİLERİNE DESTEK ZİYARETİ

Emek Partisi (EMEP) İzmir İl Başkanı Emine Uyar, GYK Üyesi Gürsoy Turan ve Çiğli ilçe örgütü, ücretlerinde iyileştirme yapılması talebiyle direnen TPI işçilerini Sasalı fabrikasında ziyaret etti.

İş durdurarak fabrikaya kapanan TPI işçilerinin eylemlerinin ikinci gününde akşam saatlerinde gerçekleştirilen ziyarette, "Sus payı değil, insanca yaşanabilir bir ücret için direnen TPI işçisi yalnız değildir" pankartıyla yürüyen Emek Partili heyetini işçiler kapı önünde alkışlarla karşıladı.

Ziyarette sık sık, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek”, “İş, ekmek, özgürlük”, “TPI işçisi yalnız değildir”, “Yaşasın sınıf dayanışması” sloganları atıldı.

“MÜCADELENİZ TÜRKİYE İŞÇİ SINIFI İÇİN ÇOK DEĞERLİ”

Petrol-İş İzmir Şube başkan yardımcısı Caner Yıldırım’ın sürece dair bilgi vermesinin ardından söz alan EMEP İzmir İl Başkanı Emine Uyar, “TPI işçisi çeşitli kimyasalların içerisinde ağır şartlarda çalışarak üretirken ekonomik krizin etkisiyle her geçen gün yoksullaşıyor.  Kayıplarımız artıyor. Açlık sınırının 6300 TL, yoksulluk sınırının 20 bin olduğu yerde TPI işçilerine asgari ücret dayatılıyor. Ek zam talebiyle insanca yaşanacak bir ücret almak bütün emekçilerin ortak talebidir. Bugün sağlıkçılar ve avukatlar da Türkiye genelinde eylemdeydiler.  Bugün bu ülkenin hizmet üretenleri çok ciddi sıkıntılar yaşıyor. Bununla baş etmenin tek yolu insanca bir yaşam için birleşik mücadele içerisinde olmak” diye konuştu.

Uyar, TPI işçisinin kararlı mücadelesini desteklediklerini belirterek, “Buradaki hak arama mücadeleniz tüm Türkiye işçi sınıfı mücadelesi adına çok değerli. Biz sonuna kadar yanınızdayız. Başarıyla sonuçlanacağına, kazanacağınıza inanıyoruz” dedi. (İzmir/EVRENSEL)
{{465339}}

ÖNCEKİ HABER

İngiltere’de Boris Johnson'ı istifaya götüren süreçte neler yaşandı?

SONRAKİ HABER

Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Başkanı Ragıp Ertuğrul yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa