Dr. Ekrem Karakaya'nın öldürülmesi sonrası getirilen yayın yasağı kararı tepki çekti
Basın meslek örgütleri, gazeteciler ve doktorlar “Sansür kurumu RTÜK devrede. Şiddeti engelleyemeyenler haberini yasaklıyor.” dedi.
Fotoğraf: DHA
RTÜK’ün, Konya Şehir Hastanesi'nde Kardiyoloji Uzmanı Ekrem Karakaya'nın hasta yakını tarafından öldürülmesine ilişkin haberlere yayın yasağı getirmesi büyük tepki topladı. Basın meslek örgütleri, gazeteciler ve doktorlar “Sansür kurumu RTÜK devrede. Şiddeti engelleyemeyenler haberini yasaklıyor.” dedi.
Konya Şehir Hastanesi'nde bir kişi, Kardiyoloji Uzmanı Ekrem Karakaya'yı silahla başına ateş ederek yaraladı. Saldırıya uğrayan doktor Ekrem Karakaya ve saldırgan hayatını kaybetti.
Kardiyoloji Uzmanı Ekrem Karakaya'nın öldürülmesine ilişkin haberlere yayın yasağı getirildiğini duyuran Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından yapılan açıklamada; “Konya Şehir Hastanesi’nde meydana gelen silahlı saldırı olayına ilişkin Konya 5. Sulh Ceza Hakimliğinin 2022/2828 sayılı kararı ile yazılı, görsel ve sosyal medya ile internet ortamında faaliyet gösteren medyaya, olaya ilişkin haberlere yönelik yayın yasağı kararı getirilmiştir.” ifadeleri kullanıldı.
"HALKIN HABER ALMASINI ENGELLEMEK SUÇTUR!"
RTÜK’ün yayın yasağına tepki büyüktü. Basın meslek örgütleri, gazeteciler ve doktorlar yayın yasağına tepki gösterdi. RTÜK’ün CHP’li üyesi İlhan Taşcı ise sosyal medya hesabından “Dr Ekrem Karakaya’nın hastanede katledilmesiyle ilgili Konya 5.Sulh Ceza Hakimliği ‘Milli güvenlik, kamu düzeni ve güvenliği’ gerekçesiyle yayın yasağı getirdi! Doktorun katledilmesi değil de bunun haberleştirilmesi milli güvenlik sorunuymuş.” dedi.
DİSK Basın-İş “Dr. Ekrem Karakaya'nın görevi başında saldırıya uğrayarak katledilmesine ilişkin RTÜK'ten jet hızıyla yayın yasağı geldi. Sansür yasası henüz Meclis'e gelmedi ama sansür kurumu RTÜK devrede. Şiddeti engelleyemeyenler haberini yasaklıyor.” derken, KESK Haber-Sen “RTÜK sansür kurumu olmaya devam ediyor! Halkın haber almasını engellemek suçtur! Konya Şehir Hastanesi'nde Kardiyoloji Uzmanı Ekrem Karakaya'nın öldürülmesine ilişkin haberlere yayın yasağı getirdi. Sansüre Hayır. Sağlıkta Şiddete Hayır.” ifadelerini kullandı. Dicle Fırat Gazeteciler Derneği ise “RTÜK, Konya Şehir Hastanesi'nde Kardiyoloji Uzmanı Ekrem Karakaya'nın öldürülmesine ilişkin haberlere yönelik yayın yasağı getirdi. ‘Sansür Yasası’ geçmeden RTÜK sansür uygulamasını yürürlüğe koydu.” dedi.
"AKP’NİN ÖZETİ GİBİ BİR GÜN"
Gelen tepkilerden bazıları şöyleydi:
Akademisyen Emre Tansu Keten: Katil doktoru katleder, bakan olayı bulandırmaya çalışıp ardından muhalefet liderini hedef alır, yargı ışık hızıyla olay hakkında yayın yasağı koyar, bakanın troll ordusu da ‘tabipler birliği kapatılsın’ diye sahaya sürülür. AKP’nin özeti gibi bir gün.
Girişimci Can Gürses: RTÜK, Konya'da öldürülen doktora ilişkin haberlere yayın yasağı getirmiş... Herkesin pencereye çıkıp avazı çıktığı kadar ‘İmdaaaat!’ diye bağırması gereken noktayı çoktan geçtik.
Gazeteci Fatih Polat: Madem ‘Yazılı, görsel ve sosyal medya ile internet ortamında faaliyet gösteren medyaya, olaya ilişkin haberlere yönelik yayın yasağı kararı getirilmiştir’ Biz de manavlık ya da kasaplık yapalım o arada. Yasağı koyanlar da keyifleri olursa olayın haberini yapsın. Tımarhaneee...
Gazeteci Ümit Kıvanç: RTÜK Konya’daki hekim cinayeti haberine yayın yasağı koydu! ABV faslı ayrı, peki neden? Katil birinin bişeysi mi yine? Partili mi? Bahsetmezsek AKP-MHP oyları mı düşmeyecek? Nedendir?
Uzm. Dr. Örge Fatoş: Hastaneye gelen Konya valisine gösterilen tepkiler yüzünden olayla ilgili yayın yasağı getirmişsiniz, aman itibarınız sarsılmasın, incileriniz dökülmesin, bizler dövülelim öldürülelim sıkıntı yok… Bugün bile kendinizi düşünmüşsünüz bu nasıl bir bencillik nasıl bir vicdansızlıktır!
Avukat Tugay Bek: Bir konuda yayın yasağı, gizlilik kararı alınmış ise mutlaka suçun ucu iktidara dayanıyordur. (MEDYA SERVİSİ)