Evrensel için yeni bir dönem
Reklamları Kapat
7 Temmuz 2022 14:22
/
Güncelleme: 8 Temmuz 2022 11:01

Sağlık emekçileri Dr. Ekrem Karakaya için yurdun dört bir yanında eylemdeydi | Sağlıkta şiddet kıyıma dönüştü

Dr. Ekrem Karakaya'nın hasta yakını tarafından katledilmesi, yurdun dört bir yanındaki sağlık emekçileri tarafından protesto edildi.

Sağlık emekçileri Dr. Ekrem Karakaya için yurdun dört bir yanında eylemdeydi | Sağlıkta şiddet kıyıma dönüştü

Fotoğraf: Volkan Pekal/Evrensel

Konya Şehir Hastanesi'nde görevli Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ekrem Karakaya, dün hasta yakını Hacı Mehmet Akçay tarafından odasında ateşli silahla katledildi. Cinayet büyük tepki çekerken sağlık emekçileri bugün pek çok ilde iş bırakıp alanlara çıktı.

İSTANBUL

Sağlık emekçileri İstanbul'da iş bıraktı. Çapa'da toplanan hekimler ve sağlık emekçileri İl Sağlık Müdürlüğü önüne yürümek istedi, polis barikat kurarak engel oldu. Yürüyüş kolunun bir kısmı barikatı aştı, polis biber gazı ile müdahale etti. Yaşanan arbedede bir polis fenalaştı, polise ilk müdahaleyi engel olmak istediği hekimler yaptı.


ANKARA | BEYAZ ÖNLÜKLER SAĞLIK BAKANLIĞI PARMAKLIKLARINDA

Katledilen Dr. Ekrem Karakaya için Ankara’da da sağlıkçılar iş bıraktı. Kurumlarında sağlıkta şiddete karşı eyleme çıkan hekimler ve sağlık emekçileri, Sağlık Bakanlığına beyaz önlükler astı.


EGE İLLERİ

Başta İzmir'deki hastaneler olmak üzere Ege Bölgesi'ndeki hastanelerde çalışan sağlık emekçileri de sağlıkta şiddeti kitlesel eylemlerle protesto etti. 


KOCAELİ

Hastane önünde açıklama

Fotoğraf: İzel Gözde Meydan/Evrensel

Görev başında uğradığı silahlı saldırı donucu katledilen doktor Ekrem Karakaya için sağlık çalışanları Kocaeli Tabip Odası’nın çağrısıyla Kocaeli Devlet Hastanesi önünde toplandı. Açıklamaya Hekim Sen, Kocaeli Aile Hekimleri Derneği, Diş Hekimleri Odası, Eczacılar Odası, Birlik Dayanışma Sendikası, Sağlık Emekçileri Sendikası gibi sağlık meslek örgütlerinin yanı sıra KESK’e bağlı sendikaların yöneticileri, TMMOB İkk İl Sekreteri Mehmet Ali Elma, CHP İl Başkanı Harun Yıldızlı, EMEP İl Başkanı Arzu Erkan da katıldı.

Hastane önünde yapılan açıklama sonrası kitle “Bakan istifa”, “Vatandaş uyuma hekimine sahip çık”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, hiçbir yere gitmiyoruz” sloganlarıyla eski perşembe pazarı alanına doğru yürüyüş gerçekleştirdi.

Kocaeli Tabip Odası Başkanı Ayşe Engin Arısoy sağlık emek ve meslek örgütleri olarak şiddet sarmalının genişlemesine karşın iktidarı defalarca uyardıklarını ifade ederek “Sağlıkta şiddetin münferit bir olgu olmadığını, bunun toplumsal ve politik bir sorun olduğunu, gerekçeleriyle birlikte tekrar tekrar ifade ettik. Sağlık kurumlarında meydana gelen silahlı saldırıların artışı nedeniyle bu konuda önlemler alınmasını ve 6136 sayılı yasada değişiklik yapılmasına ilişkin yasa teklifleri önerdik. Ancak tüm uyarılarımız görmezden gelindi, bilinçli bir yaklaşımla şiddetin kaynağı toplumsal bağlamından koparılarak sorun bireylere indirgendi” dedi.

Sorumluların bu durumu kınama dışında başka bir adım atmadığını ifade eden Arısoy, “Kınamanın bir işe yaramadığı ve sağlıkta şiddet olgusunun çığırından çıktığının bakanlık da farkında olacak ki;  sağlıkta şiddet istatistiklerinin yer aldığı "Beyaz Kod” verileri tüm ısrarlarımıza ve konuya dair dava açmamıza rağmen toplumla paylaşılmamaktadır. Sorumluların bu yaklaşımı bugün yeniden bir cinayetle sonuçlandı. Ülkede artan şiddet iklimi, bizlerin sadece çalışma koşullarını bozmakla kalmamış, can güvenliğimizi de ortadan kaldırmıştır. Her anlamıyla tıkanan sağlık sisteminin tüm sorumluluğu hekimlerin ve sağlık emekçilerinin omuzlarına yıkılmakta, bu durum bizleri hedef haline getirmekte, sağlık alanında yürütülen politikalar bizlere, şiddet ölüm, çaresizlik ve umutsuzluk olarak geri dönmektedir” dedi. (Kocaeli/EVRENSEL)


ADANA | EMEKÇİLER ÇUKUROVA’DAN SESLENDİ “HASTA GARANTİSİ VAR, YAŞAM GARANTİSİ YOK”

Sağlıkçılar siyah çelenkle yürüyor

Fotoğraf: Volkan Pekal/Evrensel

Volkan PEKAL
Adana

Konya Şehir Hastanesi'nde Kardiyoloji Uzmanı Ekrem Karakaya'nın bir hasta yakını tarafından silahlı saldırı sonucu katledilmesine Çukurova’da sağlık emekçileri tepki gösterdi. Adana ve Mersin’de gerçekleştirilen eylemler son günlerde yaşanan en kalabalık eylemler oldu. Öfkeli oldukları gözlemlenen emekçiler alandan sağlıkta özelleştirmelerle kamu kaynakları sermayeye aktarılırken sağlıkçılara yönelik kışkırtılan şiddete dikkat çeken “Hasta garantisi var, yaşam garantisi yok” sloganları attılar.

YAKLAŞIK BİN EMEKÇİ KATILDI

Adana’da önce Balcalı Hastanesi, sonra Şehir Hastanesi önünde toplanan Adana Tabip Odası, SES, Genel Sağlık İş, AHEF, AHSEN gibi sendika ve meslek örgütü üyesi sağlıkçılarda öfke ve hüzün hakimdi. Uzun süreli alkışlarla sağlıkçılara yönelik şiddeti protesto etti. Adana’daki eyleme yaklaşık bin sağlık emekçisi katıldı. Adana Baro Başkan Yardımcısı Av. Miyesser Önenli, Adana Eczacı Odası Başkanı Ecz. Ö. Mürsel Yalbuzdağ, Adana Diş Hekimleri Odası Başkanı Dt. Fatih Güler, CHP Adana Milletvekilleri Ayhan Barut ve Burhanettin Bulut, HDP Adana Milletvekilleri Tülay Hatimoğuları ve Kemal Peköz açıklamaya katılarak şiddeti kınayan birer konuşma yaptılar.

Sağlıkçılar siyah çelenkle yürüyor

Fotoğraf: Volkan Pekal/Evrensel

“POLİS ENGELİNE RAĞMEN YÜRÜYÜŞ YAPILDI”

Şehir Hastanesi Başhekimlik önünde toplanan emekçiler sağlıkta özelleştirmelerle kamu kaynakları sermayeye aktarılırken sağlıkçılara yönelik kışkırtılan şiddete dikkat çeken “Hasta garantisi var, yaşam garantisi yok” sloganı ile yürüyüşe geçti. Adana Emniyeti, yapılacağı günler öncesinden belli olan yürüyüş için Valilik’e bildirim yapılması gerektiği iddiasında bulunarak yürüyüşü engellemek istedi. Bir süre yürüyen emekçiler otobüslere bindikten sonra Sepici mahallesinde bir noktadan İl Sağlık Müdürlüğü’ne yürüyüş gerçekleştirdi.

“SİYAH CÜBBELİLERLE BEYAZ ÖNLÜKLÜLER BİRLİKTE EYLEM YAPTI”

Ekrem Karakaya’nın fotoğrafları, siyah çelenk, “Artık Yeter” pankartı taşıyan ve Sağlıkta şiddete son” yazılı tişörtler giyen emekçiler İl Sağlık Müdürlüğü önünde açıklama gerçekleştirdi. İstanbul Barosu üyesi Av. Servet Bakırtaş’ın görevi başında katledilmesi ile ilgili Adana Adliyesi önünde açıklama yapan Adana Barosu Avukatları da yürüyüş yaparak alana gelip eyleme destek verdi. Avukatlar ve doktorların aynı gün meslektaşları için birlikte yaptığı eylem “Siyah cübbelilerle beyaz önlüklülerin birlikte eylemi” şeklinde paylaşımlar yapıldı.

SÜRESİZ EYLEMLERE DE HAZIRIZ”

Eylemde konuşan Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş, “bu kurşun hepimize sıkılmıştır. Acımız tarifsizdir. Aramızdan canını nice koparılan meslektaşımız bu ülkenin bir değeridir. Bir evlat, bir eş, bir babaydı. Katledilen bir hekimdi. Acılıyız, öfkeliyiz. Bugün artık önlüklerimiz kanlıdır. Dün Ekrem kardeşimize sıkılan kurşunlar yüreğimizde ömür boyu taşıyacağımız kurşunlar olarak kalacaktır. Mesleğimiz son 20 yılda hiç olmadığı kadar değersizleştirilmiştir. Biz canımızı dişimize takarken siyasi iktidar üstümüzden rant devşirmeye devam ediyor. Süresiz eylemlere de hazırız” dedi.

“BAKAN İSTİFA ETSİN”

Ekonomik özlük haklarındaki kayıplar, iş yükünün her gün daha da artması, güvensiz çalışma ortamlarının bu ölümlerin nedeni olduğunu dile getiren Menteş,  “2 gün tüm Türkiye’de görevdeyiz. Fakat biz biliyoruz ki bunun sorumlusu siyasi iktidar ve Sağlık Bakanlığıdır” diyerek Sağlık Bakanı Koca’yı istifaya davet etti.

MERSİN | AÇIKLAMAYA BİN EMEKÇİ KATILDI

Sağlıkçıların eylemi

Fotoğraf: Evrensel

Mersin’deki sağlık emekçileri de yaşanan olaya ilişkin Mersin Sağlık İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. “Susmuyoruz korkmuyoruz bir yere gitmiyoruz”, “Emek bizim söz bizim yürüyoruz umuda” sloganları atıldı. Basın açıklaması bugüne kadar yapılan sağlık eylemlerinin en kalabalığı oldu. Sağlık platformunun çağrısıyla toplanan yaklaşık bin sağlık emekçisi arasında özel hastane çalışanlarının katılımı dikkat çekti.

“ÖNLEM ALMAZLARSA SÜRESİZ GREVE ÇIKACAĞIZ”

Basın açıklaması öncesinde Genel Sağlık Mersin il temsilcisi Dr. Gürbüz Şen yaptığı kısa konuşmada "Biz sağlık hakkı için mücadele ediyoruz. Sağlıkta şiddet varsa biz yokuz. Bizi yük olarak gören politikacılar bugün burada öfkenizi duymalı. Katliam boyutuna gelen bu olayları da görmüyorlarsa def olup gitsinler. Sağlık bakanı tweet atarken değil sağlıkta şiddeti engellerken görmek istiyoruz. Eğer bundan sonra da önlem almazlarsa süresiz greve çıkacağımızı bilsinler. " dedi

Mersin sağlıkçılar

Fotoğraf: Evrensel

Ortak açıklamayı okuyan Mersin Tabip Odası Başkanı Nasır Nenasır, “Sorumluların bu yaklaşımı bugün yeniden bir cinayetle sonuçlandı. Ülkede artan şiddet iklimi, bizlerin sadece çalışma koşullarını bozmakla kalmamış, can güvenliğimizi de ortadan kaldırmıştır. Her anlamıyla tıkanan sağlık sisteminin tüm sorumluluğu hekimlerin ve sağlık emekçilerinin omuzlarına yıkılmakta, bu durum bizleri hedef haline getirmekte, sağlık alanında yürütülen politikalar bizlere, şiddet, ölüm, çaresizlik ve umutsuzluk olarak geri dönmektedir. Bugün yeniden ve daha güçlü bir şekilde söylüyoruz: Sağlık emekçilerine en ufak bir zarar gelmesine tahammülümüz yoktur. Şiddet daha önce de defalarca belirttiğimiz gibi, öngörülebilir ve önlenebilir toplumsal bir sorundur ve sorun çözmeye niyetli bütünlüklü politikalarla aşılabilecektir” dedi.


DİYARBAKIR | SAĞLIK EMEKÇİLERİ, KATLEDİLEN MESLEKTAŞLARI İÇİN EYLEMDEYDİ

Diyarbakır'da il sağlık müdürlüğü önünde sağlık emekçileri.

Fotoğraf: Evrensel

Konya Şehir Hastanesi'nde Kardiyoloji Uzmanı Ekrem Karakaya'nın bir hasta yakını tarafından silahlı saldırı sonucu katledilmesine Diyarbakır’daki sağlık emekçileri tepki gösterdi. Sabah saatlerinde kentteki hastanelerin önünde yapılan saygı duruşunun ardından Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplanan yüzlerce sağlık emekçisi burada basın açıklaması gerçekleştirdi.

SİYASİ İKTİDARI DEFALARCA UYARDIK

Ortak açıklamayı okuyan Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan “Biz sağlık emek ve meslek örgütleri olarak bu şiddet sarmalının genişlemesi karşısında siyasi iktidarı defalarca uyardık. Şiddetin artmasına neden olan söylem ve davranışlar olumsuz bir reaksiyona dönüşüyor. Bununla birlikte sağlıktaki şiddetin münferit bir olay olmadığını, toplumsal ve politik bir sorun olduğunu yürütülen sağlık sisteminin şiddeti her geçen gün daha çok desteklediğini gerekçeleriyle birlikte tekrar tekrar ifade ettik. Sağlık kurumlarında silahlı saldırıların artışı nedeniyle bu konuda önlemler alınmasını 6136 sayılı yasada değişiklik yapılmasını ilişkin yasa teklifleri önerdik. Ancak tüm uyarılarımız görmezden gelindi. Bilinçli bir yaklaşımla şiddetin kaynağı toplumsal bağlamından koparılarak sorun bireylere indirgendi. Dün yaşanan cinayetten sonra da yayın yasağı getirilerek sağlıkta şiddetin tartışılması engellenmeye çalışılmakta ve esas sorumluların payı görünmez kılınmak istenmektedir” şeklinde konuştu. Turan’ın ardından kentteki sağlık örgütü temsilcileri de söz aldı.

Açıklamanın ardından İl Sağlık Müdürlüğü önünde yapılan oturma eyleminin ardından eylem sona erdi.

Diyarbakır'da il sağlık müdürlüğü önünde sağlık emekçileri.

Fotoğraf: Evrensel

(Diyarbakır/EVRENSEL)


BURSA | ARTIK SAĞLIK EMEKÇİLERİNE EN UFAK BİR ZARAR GELMESİNE TAHAMMÜLÜMÜZ YOK

Bursa'da hastane önünde sağlık emekçileri.

Fotoğraf: Evrensel

Konya Şehir Hastanesi'nde Kardiyoloji Uzmanı Ekrem Karakaya'nın katledilmesine tepki gösteren sağlık emekçileri Bursa'da iş bıraktı.

Bursa Şehir Hastanesi’nde bir araya gelen sağlıkçılar, öfkeli olduklarını söyleyerek sorumlulardan hesap sorulmasını istedi.

“UYARILARIMIZ GÖRMEZDEN GELİNDİ”

Yapılan ortak açıklamayı Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Tufan Kumaş okudu. Şiddet sarmalının genişlemesi karşısında siyasi iktidarı defalarca uyardıklarını hatırlatan Kumaş, “Sağlıkta şiddetin münferit bir olgu olmadığını, bunun toplumsal ve politik bir sorun olduğunu, gerekçeleriyle birlikte tekrar tekrar ifade ettik. Sağlık kurumlarında meydana gelen silahlı saldırıların artışı nedeniyle bu konuda önlemler alınmasını ve 6136 sayılı yasada değişiklik yapılmasına ilişkin yasa teklifleri önerdik. Ancak tüm uyarılarımız görmezden gelindi, bilinçli bir yaklaşımla şiddetin kaynağı toplumsal bağlamından koparılarak sorun bireylere indirgendiğini” söyledi.

“SORUMLULUĞUNU YERİNE GETİRMEYEN YETKİLİLER DERHAL İSTİFA ETMELİDİR”

Ülkede artan şiddet iklimi, bizlerin sadece çalışma koşullarını bozmakla kalmamış, can güvenliğimizi de ortadan kaldırmıştır diyen Kumaş, “Her anlamıyla tıkanan sağlık sisteminin tüm sorumluluğu hekimlerin ve sağlık emekçilerinin omuzlarına yıkılmakta, bu durum bizleri hedef haline getirmekte, sağlık alanında yürütülen politikalar bizlere, şiddet, ölüm, çaresizlik ve umutsuzluk olarak geri dönmektedir. Sağlık emekçilerine en ufak bir zarar gelmesine tahammülümüz yoktur. Şiddet daha önce de defalarca belirttiğimiz gibi, öngörülebilir ve önlenebilir toplumsal bir sorundur ve sorun çözmeye niyetli bütünlüklü politikalarla aşılabilecektir. Güvenli çalışma alanı sağlamak siyasal iktidarın sorumluluğundadır. Sağlık Bakanı başta olmak üzere sorumluluğunu yerine getirmeyen yetkililer derhal istifa etmelidir.

Şiddet karşısındaki taleplerimize kulak tıkayanlardan, söylemleri ve politikalarıyla şiddeti teşvik edenlerden mücadelemizi yükselterek hesap soracağımızı bir kez daha ifade ediyoruz” dedi. (Bursa/EVRENSEL)


ESKİŞEHİR | "ARTIK YETER!"

Eskişehir'de hastane önünde sağlık emekçileri.

Fotoğraf: Evrensel

Dr. Ekrem Karakaya'nın hasta yakını tarafından katledilmesi, Eskişehir’de sağlık emekçileri tarafından kitlesel eylemlerle protesto edildi. “Artık yeter!” diyen sağlık emekçileri, Eskişehir Şehir Hastanesi, Eskişehir Osmangazi Tıp Fakültesi ve Yunus Emre Devlet Hastanesinde iş bırakarak, sağlıkta şiddeti ve adete teşvik eden politikaları protesto etti.

Hastane önündeki protestoların ardından Eskişehir-Bilecik Tabip Odası (EBTO), SES Eskişehir Şubesi, Hekim Sen, Hekimlerin Birliği, Türk Diş Hekimleri Birliği, Eskişehir Eczacı Odası ve Eskişehir-Bilecik Bölgesi Veteriner Hekimler Odası üyesi sağlık emekçileri, EBTO önünde bir araya gelerek Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğüne yürüdü. Sağlık emekçileri, Sağlık Müdürlüğüne siyah çelenk bıraktı. Sağlık emekçilerinin eylemine CHP Eskişehir Milletvekilleri Utku Çakırözer, Jale Nur Süllü ile İyi Parti Eskişehir Milletvekili Aslan Kabukcuoğlu da destek verdi.

Sağlık emekçileri adına basın metnini EBTO Başkanı Muharrem Şenel okudu. Sağlıkta şiddete karşı yıllardır yaptıkları önerilerin dikkate alınmadığını, sağlıkta şiddete karşı etkin bir yasa hazırlanmadığını belirten Şenel “Ancak tüm uyarılarımız görmezden gelindi, bilinçli bir yaklaşımla şiddetin kaynağı toplumsal bağlamından koparılarak sorun bireylere indirgendi” dedi.

Şenel, “Ülkede artan şiddet iklimi, bizlerin sadece çalışma koşullarını bozmakla kalmamış, can güvenliğimizi de ortadan kaldırmıştır. Her anlamıyla tıkanan sağlık sisteminin tüm sorumluluğu hekimlerin ve sağlık emekçilerinin omuzlarına yıkılmakta, bu durum bizleri hedef haline getirmekte, sağlık alanında yürütülen politikalar bizlere, şiddet, ölüm, çaresizlik ve umutsuzluk olarak geri dönmektedir” diye konuştu.

Güvenli çalışma alanı sağlamanın siyasal iktidarın sorumluluğunda olduğunun altını çizen ve buna kulak tıkayanları uyarmak için bugün ve yarın iş bıraktıklarını belirten Şenel, “Şiddet karşısındaki taleplerimize kulak tıkayanlardan, söylemleri ve politikalarıyla şiddeti teşvik edenlerden mücadelemizi yükselterek hesap soracağımızı bir kez daha ifade ediyoruz” dedi. Sağlık emekçileri, açıklamanın ardından İl Sağlık Müdürlüğü önüne, siyah çelenk bıraktı. (Eskişehir/EVRENSEL)


ANTALYA

Antalya’da iş bırakan sağlık emekçileri, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde bir araya geldi.

Antalya'da Dr. Ekrem Karakaya eylemi

Fotoğraf: MA

SES Antalya Şube Eş Başkanı Şükran İçöz, sözün bittiği yerde olduklarının altını çizdi. İçöz, “Tahammülümüz kalmadı. Nefes alamıyoruz. Tükendik. Güvenli ortamlarda çalışmıyor, her an şiddet tehdidi altında inanılmaz bir stresle yaşıyoruz. Sağlık emekçilerine yönelik şiddet her geçen gün her geçen dakika artıyor. Şiddet pandemisi ile karşı karşıyayız" dedi. 

Eylemde sık sık "Bakan istifa" sloganları atıldı. (Antalya/MA)


KARAMAN

İş bırakan sağlık emekçileri, Karaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimliği önünde toplanarak sağlıkta şiddeti protesto etti. Öldürülen Dr. Ekrem Karakaya'nın hocası olduğunu belirten endokrinoloji uzmanı Dr. Sülbiye Karaburgu, gözyaşlarını tutamadı.

Dr. Ekrem Karakaya'nın çalışma arkadaşı Dr. Sülbiye Karaburgu

Fotoğraf: DHA

Dr. Karaburgu, "Ekrem ağabeyim ile 2002 Eylül döneminde beraber çalışma fırsatı buldum. 6'ncı sınıf öğrencisiydim ve intern olarak çalışıyordum. Ne bizlere ne de hastalara sesini yükseltti. Her şeyini bizimle paylaştı. Bizim harçlığımız olmadığı zamanlar, bize harçlık verdi. Bizlere yemek ısmarladı. Hastalara hiçbir zaman gülen yüzünü eksik etmedi. Bu şiddet artık son bulsun. Gerçekten şu an konuşamıyorum. Gerçekten melek gibi bir insana kıyanlara hiçbir şey söyleyemiyorum" dedi. (Karaman/DHA) 


YALOVA

Yalova’da sendikaların ortak yaptığı iş bırakma eylemine yüzde yüze yakın katılım sağladı.

Yalova'da Dr. Ekrem Karakaya eylemi

Fotoğraf: Evrensel

Yalova Devlet Hastanesi’nde sağlıkçılar alkışlarla hastane bahçesine çıkarak cinayeti protesto etti.

Sağlıkçılar yaşanan olay karşısında öfkeli olduklarını dile getirerek şiddet olayları karşısında siyasi iktidarın bir şey yapmamasını eleştirdi. (Yalova/EVRENSEL)


SAKARYA

Dr. Ekrem Karakaya için Sakarya'da Yenikent Devlet Hastanesi ve Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde anma ve protesto eylemleri düzenlendi. İki hastane ve semt polikliniklerinde acil servis ve acil müdahaleler dışında sağlık hizmeti verilmedi.

SES Sakarya İl Temsilciliği tarafından yapılan eylemlere her iki hastaneden doktor ve diğer sağlık çalışanları yoğun bir katılım gösterdi.

Eylem öncesi Yenikent Devlet Hastanesi idarecileri, SES adına açıklama yapılmaması için girişimlerde bulundu, "Şehidin var Türkiye" yaka resimleri dağıttı.

Her iki hastanede de SES Genel Merkez Açıklaması'nın İl Temsilcisi Kadir Varol tarafından okunduğu eylemlerde "sağlık emekçilerinin halka sağlık hizmeti verirken birçok mesleki ve özlük sorunlarının yanında şiddete, ölümlere maruz kalmaması için daha kaç sağlık emekçisinin ölmesi gerektiği" soruldu.(Sakarya/EVRENSEL)


DÜZCE

Düzce'de sağlık emekçilerinin eylemi

Fotoğraf: Evrensel

Düzce’de Atatürk Devlet Hastanesi poliklinik önünde TTB, SES, HEKİM BİRLİĞİ, HEKİMSEN, Aile Hekimleri Derneği, Sağlık Sen ve Türk Sağlık Sen ortak açıklama gerçekleştirdi. Sağlıkta şiddeti protesto eden ve sorumlulardan etkin yasal düzenleme talep eden açıklamayı Hekim Birligi Sendikasi Temsilcisi Uz. Dr. Engin Özcan okudu. (Düzce/EVRENSEL)


KARABÜK

Ekrem Karakaya için 10 yıl görev yaptığı Karabük Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde de tören düzenlendi.

Karabük'te Dr. Ekrem Karakaya eylemi

Fotoğraf: AA

Mesai arkadaşları adına konuşan Başhekim Doç. Dr. Nihat Yılmaz, Karakaya'nın ölümünün kendilerini çok üzdüğünü, sağlıkta şiddeti kınadıklarını dile getirerek, bu saldırının son olmasını istedi. (Karabük/AA)


DERSİM

Dersim'de Dr. Ekrem Karakaya eylemi

Fotoğraf: Evrensel

Dersim’de de Devlet Hastanesi bahçesinde yürüyüş düzenleyip açıklama yapan sağlık emekçileri, Sağlık Bakanlığının sağlık emekçilerinin taleplerine kulaklarını tıkamaya devam ettiğini söyledi.

İl genelindeki sağlık çalışanların tamamının iki günlük iş bırakma eylemine katıldığı belirtildi. 

Dersim'de Dr. Ekrem Karakaya eylemi

Fotoğraf: Evrensel

Eylemde SES adına açıklamayı okuyan Diş Hekimi Seyfi Burkay İzgi, sağlıkta hatta artarak devam eden şiddetin sorumlularının; sağlık çalışanlarını, hastalar ve hasta yakınları ile karşı karşıya getirmeye devam eden politikaları sürdürenler olduğunu söyledi.

Sağlık kurumlarının artık çalışanlar açısından verimli, huzurlu ve güvenli bir ortam olmaktan çıktığını söyleyen İzgi, “Yoğun iş yükü altında ezildiğimiz, her an şiddete maruz kaldığımız, can güvenliğimizin bulunmadığı sağlıksız yerler haline geldi. Sağlıkta şiddet, sağlık çalışanı kıyımına dönüştü” dedi.

İzgi, “Yaşamak ve yaşatmak istiyoruz. Bu vahşet son bulmak zorunda! Şiddetle ilgili biz sağlık emek meslek örgütleriyle birlikte Acil Eylem Planı hazırlamak için neyi bekliyorsunuz? Artık yeter!" diye konuştu.

HEKİMSEN temsilcisi Dr. Müslüm Özer de yaptığı açıklamada Sağlık Bakanı’na seslenerek “Sesimizi duymasını umuyoruz. Çıkardığınız şiddet yasası ile suçu katalog suçlar kapsamına alarak şiddeti önleyemediniz” dedi. Özer “Hepimiz üzgünüz, kızgınız, sıranın bize ne zaman geleceğinin endişesi içindeyiz. Hepimiz kendimizi sahipsiz ve değersiz hissediyoruz. Hiç kimsenin umrunda olmadığımızı düşünüyoruz” diye devam etti. 

Özer son olarak şunları dile getirdi:

“Öldürülen, yaralanan hekimlerin kanı önlem almayan, bizleri canımızdan eden olayları münferit olarak değerlendiren ve önemsemeyen idarecilerin eline bulaşmıştır. Katledilen hekimlerin ailelerinin ve çocuklarının acısı arşa ulaşmıştır. Bakanlığımıza ulaşıp ulaşmadığı ise meçhuldür. Yurt dışına giden meslektaşlarımıza devletin yaptığı masrafı hesaplayıp bunun üstünden söylem geliştirenler, katledilen meslektaşlarımıza yapılan masrafların üzerinden söylem geliştirmiyor, çözüm üretmiyorsa bu söylemlerde bir samimiyetsizlik vardır. İdarecilerimizi vaziyeti değil; sorunları idare etmeye çağırıyoruz. Basın ve medya yasakları sesimizi sustursa da gönlümüzdeki yangını susturamaz.” (Dersim/EVRENSEL)


SİVAS

Polikilinikler boş kaldı

Poliklinkler boş kaldı. Sağlık emekçileri poliklinik girişlerine neden iş bıraktıklarını anlatan yazılar astı | Fotoğraflar: Evrensel

Sivas'ta Dr. Ekrem Karakaya cinayetine karşı "Üzgünüz, öfkeliyiz" diyen sağlık emekçileri, sağlıkta şiddete karşı tüm işyerleri önünde protesto eylemleri düzenleyerek tepkilerini dile getirdi.

Daha sonra saat 13.00’te Sivas Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya gelen yüzlerce sağlık emekçisi, öldürülen sağlık emekçileri için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Buradan alkışlarla Sivas Kongre Lisesi bahçesine kadar yürüyen sağlık emekçileri adına Sivas Erzincan Tabip Odası Başkanı Melih Akyol, SES Sivas Şubesi Eş Başkanı Özgür Baştürk ile Aile Hekimleri Derneği, Hekim Birliği, HEKİMSEN Şube Başkanları konuşmalar yaptı. Açıklamalarda sağlıkta şiddet bitene kadar eylemlerin süreceği vurgulandı. (Sivas/EVRENSEL)


HOPA

Dr. Ekrem Karakaya'nın katledilmesini ve sağlıkta şiddeti Hopa'daki sağlıkçılar da protesto etti. Hopa Devlet Hastanesi önünde bir araya gelen hekimler ve sağlık emekçileri açıklama yaptı.

Hopa'da hastane önünde açıklama

Fotoğraf: Evrensel

(Artvin/EVRENSEL)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Padişah yetkisi

Padişah yetkisi

Devlet Denetleme Kuruluna verilen sınırsız kayyım yetkisiyle Cumhurbaşkanı, bir talimat vererek kamu kuruluşlarından belediyelere, sendikalardan meslek odalarına ve barolara kadar tüm kurumların yönetimlerini, yargı kararına gerek olmadan görevden alabilecek. Prof. Dr. Metin Günday “Bu bir kayyım yetkisi. Anayasa’ya aykırı” dedi.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Kara Harp Okulu mezuniyet törenindeki kılıçlı yemin nedeniyle 5 teğmen ordudan ihraç edildi.

Evrensel'i Takip Et